ASV un Irāna piesardzīgi optimistiskas par Teherānas kodolprogrammu • IR.lv

ASV un Irāna piesardzīgi optimistiskas par Teherānas kodolprogrammu

26
Irānas ārlietu ministrs Muhameds Zafirs. Foto: EPA/LETA

Zafirs: vienošanos par Irānas kodolprogrammu varētu panākt gada laikā

Irāna un ASV pēc sarunām Ņujorkā ceturtdien paudušas optimismu un piesardzību par gadiem ilgo domstarpību atrisināšanu Teherānas kodolprogrammas jautājumā, ziņo LETA/AFP.

Irānas jaunais ārlietu ministrs Muhameds Džavads Zarifs ceturtdien Ņujorkā ANO Ģenerālās asamblejas ietvaros tikās ar ASV valsts sekretāru Džonu Keriju un Krievijas, Ķīnas, Lielbritānijas, Francijas un Vācijas ministriem, lai apspriestu pretrunīgi vērtēto Teherānas kodolprogrammu.

Tā bija pirmā reize sešu gadu laikā, kad tikušies ASV valsts sekretārs un Irānas ārlietu ministrs.

Vispirms notika sarunas, kurās piedalījās visi minēto valstu ministri, bet pēc tam Kerija un Zarifa individuāla tikšanās, kas ilga aptuveni pusstundu.

“Mums bija ļoti konstruktīva tikšanās,” pēc sarunām žurnālistiem norādīja Kerijs. “Bet nav nepieciešams teikt, ka viena tikšanās un izmaiņas tonī (..) vēl nesniedz atbildes uz jautājumiem un vēl veicams liels darbs,” norādīja ASV valsts sekretārs.

Arī pārējo valstu diplomāti savos vērtējumos bija visumā pozitīvi, bet piesardzīgi. Bet intervijā telekanālam “CBS News” Kerijs norādīja, ka Irānas cerības uz ātru vienošanos un sankciju mīkstināšanu ir iespējamas.

Zarifs pēc sarunām pauda cerību, ka vienošanos par Irānas kodolprogrammu varētu izdoties panākt gada laikā.

Irānas kodolprogramma ir problemātisks jautājums jau gadiem ilgi. Izraēlai un Rietumiem ir aizdomas, ka Irānas kodolprogrammas mērķis ir kodolieroču radīšana, bet Teherāna apgalvo, ka tā domāta tikai un vienīgi civiliem mērķiem.

Nākamās Irānas un pasaules lielvaru kodolsarunas notiks 15. un 16.oktobrī Ženēvā, paziņojuši diplomāti.

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu