"Katalonijas ceļa" dalībnieki pieprasa neatkarību • IR.lv

“Katalonijas ceļa” dalībnieki pieprasa neatkarību

32
Dzīvā ķēde Katalonijā. Foto: AFP/LETA

Akcijas dalībnieki rokās sadevās tieši plkst.17.14 pēc vietējā laika

Vairāki simti tūkstošu cilvēku trešdien piedalījušies akcijā “Katalonijas ceļš”, sadodoties rokās un izveidojot 400 kilometrus garu dzīvo ķēdi, lai tādējādi demonstrētu savu vēlmi pēc neatkarības no Spānijas.

Akcijas rīkotāji lēš, ka kopumā “Katalonijas ceļā” piedalījušies aptuveni 400 000 cilvēku, un dzīvā ķēde stiepās no Valensijas, kas robežojas ar Kataloniju dienvidos, līdz Francijas robežai ziemeļos. Saskaņā ar organizatoru teikto viņiem izdevies nodrošināt, lai dzīvā ķēde visā tās garumā būtu nepārtraukta, ziņo LETA/AP/Reuters.

Akcijas dalībnieki, tērpušies dzeltenos T-kreklos, pacēla sadotās rokas pret debesīm un korī skandēja: “Neatkarība!”, bet virs viņu galvām plīvoja neskaitāmi dzelteni-sarkani-zilie Katalonijas nacionālie karogi.

Akciju, par kuras paraugu kalpojis “Baltijas ceļš”, organizējusi nevalstiskā organizācija Katalonijas Nacionālā sapulce, taču tai atbalstu sniegusi arī reģionālā valdība.

Dzīvā ķēde stiepās caur aptuveni 80 municipalitāšu teritorijām, arī caur Barselonu, kuras centrā akcijas dalībniekiem pievienojās arī daļa reģionālās valdības locekļu. Kārtības uzturēšanai akcijas laikā sekoja 2500 policistu. Dažus ceļus policija bija slēgusi, lai ļautu akcijas dalībniekiem netraucēti veidot dzīvo ķēdi. Tikmēr vietām veidojās lieli satiksmes sastrēgumi.

Akcijas dalībnieki rokās sadevās tieši plkst.17.14 pēc vietējā laika (plkst.18.14 pēc Latvijas laika), tādējādi simboliski pieminot 1714.gada 11.septembri, kad Burboņu karaspēks karā par Spānijas mantojumu pie Barselonas sakāva kataloņu armiju. Šis datums tagad Katalonijā tiek pieminēts kā Nacionālā diena jeb, kā saka paši kataloņi, “Diada”.

Kataloņu neatkarības centieni ar lielu spēku uzvirmoja pirms gada, kad Nacionālajā dienā ielās izgāja pusotrs miljons cilvēku. Šobrīd kataloņi jūtas tā, it kā no neatkarības viņus šķirtu viens solis, taču Madride kategoriski iebilst pret provinces premjerministra Artūra Masa apsolīto referendumu par pašnoteikšanos, kuru paredzēts rīkot 2014.gadā.

Premjerministra Mariano Rahoja vadītā Spānijas labējā valdība vērsusies Konstitucionālajā tiesā, pieprasot atcelt 2013.gada janvārī Katalonijas parlamenta pieņemto suverenitātes deklarāciju, kas pasludināja reģiona tiesības uz pašnoteikšanos.

Madrides centrālā valdība uzskata, ka šis dokuments apdraud valsts pamatlikumā postulēto Spānijas vienotību.

Tiesa maijā piekrita izskatīt valdības prasību un apturēja deklarācijas darbību līdz galīgā lēmuma pieņemšanai.

Tikmēr Mass piedraudējis, ka gadījumā, ja Madride bloķēs tautas nobalsošanas rīkošanu, viņš izsludinās pirmstermiņa vēlēšanas, kuras pārvērtīs plebiscītā par Katalonijas neatkarību.

“Mēs vēlamies referendumu, lai redzētu, vai vairākums atbalsta neatkarību. Problēma ir tā, ka Spānija neklausās. Mūsu vienīgā cerība (..) ir, ka Eiropa un pārējā pasaule izdarīs spiedienu uz Spānijas valdību,” norādīja viena no “Katalonijas ceļa” dalībniecēm – 39 gadus vecā civildienesta ierēdne Estere Sarramona.

Viņa kopā ar savu vīru un diviem bērniem iekļāvās dzīvajā ķēdē Barselonas centrā. Sarramona, tāpat kā daudzi citi kataloņi, uzskata, ka Madride pret Kataloniju izturas netaisni gan finanšu, gan kultūras, gan valodas jautājumos.

Aptaujas liecina, ka Katalonijas neatkarību šobrīd atbalsta aptuveni 50% reģiona iedzīvotāju, bet absolūtais vairākums vēlas, lai šajā jautājumā tiktu sarīkota tautas nobalsošana.

Kataloņi neslēpj, ka par paraugu trešdienas akcijai viņi izraudzījušies “Baltijas ceļu”, kuru 1989.gadā sarīkoja igauņi, latvieši un lietuvieši, demonstrējot visai pasaulei savu vēlmi pēc neatkarības atjaunošanas un izraisot paniku gan vietējās PSRS okupācijas iestādēs, gan Maskavā.

 

Komentāri (32)

Kristīne 12.09.2013. 10.59

“Burboņu”
==
??? Tiešām?

0
0
Atbildēt

1

    Rita Lazda > Kristīne 15.09.2013. 22.15

    Jums ir sajūsma par šo vārdu? Burboņi nozīmē to, ka tie nebija Francijas republikas pārstāvji un arī to, ka Francija gan jau ka ap to laiku vēl sastāvēja no dažādām hercogistēm, pār kurām Burboņiem bija nomināla vara vai tās pat neietilpa Francijā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

dzerkaleliva 12.09.2013. 09.58

Visa tā baņķieru/banksteru spriedelēšana ir pēc tā, kādā fāzē atrodas investīciju tirgi – vai akciju tirgi aug vai krīt, vai valstu aizņemšanās likmes aug vai krīt. Savukārt tas atkarīgs no mēness fāzēm. Nu, labi, no tā, kā šie paši banksteri tos tirgus rausta, lai viens otru apčakarētu, lai viens otru par santīmiem apjātu. Tad pēc pašu noskaņojumu atspoguļojošiem indeksiem pasaules galu prognozētu, lai viens otru izpārdot spiestu, tad atkal pēc pāris dienām kā traki pirktu, jo viss baigi stabilizējies. Viss tā viena debīla banksteru spēle vienam ar otru, kuras rezultātā viņi jāj pārējo pasauli. Skats 2008.gadā saorganizēto krīzi, patiesībā akciju izpārdošana un EURO krīzi, patiesībā dienvidu valdību obligāciju izpārdošana – un ko par to ir samaksājusi pasaule, tai skaitā Latvija. Rimšēvičs un visi pārējie banksteri, saka – viss čiki, tā turpināsim. Nu, nu, šķiet, ka neturpināsiet viss.

+1
-1
Atbildēt

0

dzerkaleliva 12.09.2013. 09.41

EURO zapte. Sveiciens mazajiem ugunsgrēkiem.

0
-1
Atbildēt

2

    dzerkaleliva > dzerkaleliva 12.09.2013. 09.45

    Droši vien arī komunistu partijnieki kādā 1989.g., teica – grūtākais aiz muguras, tālāk vien mazi ugusgrēki, varbūt.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > dzerkaleliva 12.09.2013. 09.42

    Pēc 111 dienām Latvija pievienosies eirozonai un nākamā gada 1.janvārī latus nomainīs eiro. Tikmēr Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs vērtē, ka eirozona vēl nav pilnībā atveseļojusies un arī nākotnē iespējami mazi ugunsgrēki, tomēr grūtākais ir aiz muguras.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu