Latvijā strauji pieaugusi saslimstība ar ādas vēzi • IR.lv

Latvijā strauji pieaugusi saslimstība ar ādas vēzi

28
Rīgas Austrumu slimnīca. Foto: Andrejs Baburovs, ETA

Mēnesi ilgs informatīvā kampaņa “Dzīvo ar veselu ādu”

Pērn Latvijā strauji palielinājies ar ādas vēzi saslimušo skaits, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati.

Dermatologi situāciju raksturo kā katastrofālu. Pērn Latvijā reģistrēti 1626 ādas vēža slimnieki, kas ir par 458 gadījumiem vairāk nekā vēl gadu iepriekš. Tiek lēsts, ka patiesais pacientu skaits, kuriem potenciāli var attīstīties ādas vēzis, varētu būt tuvu 50 000, ziņo LETA.

Nepigmentētais ādas vēzis pērn ierindojies stabilā pirmajā vietā starp visiem ļaundabīgā audzēja veidiem, apsteidzot pat tik izplatītas onkoloģiskās saslimstības kā krūts vēzis, plaušu vēzis un kolorektālais jeb zarnu vēzis.

Ar nepigmentēto ādas vēzi pērn sasirguši 1413 iedzīvotāji, bet ar pigmentēto ādas vēzi jeb melanomu – 213. Salīdzinājumam, 2011.gadā – 977 un 191.

Lai runātu par nopietno situāciju Latvijā, kā arī vērstu sabiedrības uzmanību savlaicīgai diagnostikai un ādas pārbaudei, biedrība “Dermatologi pret ādas vēzi” mēneša garumā rīkos informatīvo kampaņu “Dzīvo ar veselu ādu”, kuras atklāšana notiks ceturtdien, 12.septembrī.

Kā uzsver biedrības vadītājs dermatologs Raimonds Karls, ir svarīgi savlaicīgi diagnosticēt ādas vēzi un sākt ādas vēža ārstēšanu, tad tas ir pilnībā izārstējams.

Pastāv dažādi faktori, kas veicina ādas vēža attīstību, tomēr utravioletais starojums ir galvenais, viņš skaidro. “Diemžēl cilvēki ikdienā nenovērtē ultravioletā starojuma kaitējumu, un ir radies maldīgs uzskats, ka ādas pigmentācija jeb iedegums ir veselas ādas pazīme. Savukārt tad, kad tiek konstatēti kādi ādas veidojumi, tiem netiek pievērsta pietiekama uzmanība un netiek laicīgi sākta ārstēšana. Taču tikai un vienīgi ādas vēža agrīna diagnostika spēj glābt cilvēka dzīvi,” viņš piebilst.

Informatīvās kampaņas laikā iedzīvotājiem būs iespēja pieteikties uz vizīti pie dermatologiem visā Latvijā un zvanīt uz informatīvo tālruni 20242222, lai pārrunātu bažas par savu vai savu tuvinieku veselību. Tāpat plānots vērst atbildīgo institūciju uzmanību uz nepieciešamajiem pasākumiem nopietnās situācijas risināšanai.

 

Komentāri (28)

Ieva Leinerte 10.09.2013. 16.30

Labrit –
Driz ari lidz horoskopiem ticoshajiem latviesiem nonaks zina ultravioletie stari nav Reeriha auras un svetavotu karmas ezoteriski apgarotais muzigas veselibas avots.
http://www.skincancer.org/prevention

+2
0
Atbildēt

0

Kristīne 10.09.2013. 12.49

Solāriji kļuvuši lēti un pieejami…

+1
0
Atbildēt

0

Inese 10.09.2013. 12.30

Un kur ķengu Apiņa likumdošanas iniciatīva par sauļošanās aizliegumu?

+1
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu