Operas konflikts: kultūras darbinieki prasa atlaist ministri (papild.) • IR.lv

Operas konflikts: kultūras darbinieki prasa atlaist ministri (papild.)

69
Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende. Foto: Edijs Pālens, LETA

Raidījums: Kultūras ministrijas pasūtītais un noslepenotais auditoru pētījums apgāž ministres paziņojumus par operas slikto pārvaldi

Augstāko novērtējumu ar 39 punktiem Latvijas Nacionālās operas (LNO) valdes konkursā saņēmis līdzšinējais Operas direktors Andrejs Žagars un mākslinieciskais vadītājs Artūrs Maskats, bet ar 36 punktiem viņiem sekojusi mārketinga speciāliste Inese Eglīte, liecina TV3 raidījuma „Nekā personīga” rīcībā esoša informācija. Šos trīs cilvēkus žūrija arī rekomendēja kultūras ministrei Žanetai Jaunzemei-Grendei (NA) turpmākajam darbam operas valdē. Kamēr konflikts starp ministri un Operu negrib rimt, internetā jau tiek vākti paraksti petīcijā valdības vadītājam, lai tas nomaina kultūras ministri. Viņa ir bīstama visiem, uzskata režisors Alvis Hermanis.

Tomēr nedēļu pirms Operas 150 gadu svinībām ministre pieņēma lēmumu, ka Baltā nama valdē turpmāk nevarēs darboties Žagars. Šim vadītāja amatam tika izvirzīts Maskats, kurš atteicās strādāt bez Žagara.

Konflikts starp kultūras ministri un Operu, kā arī daļu profesionālu kultūras darbinieku nu ir uzmilzis līdz pat publiskai parakstu vākšanai internetā, pieprasot Jaunzemes-Grendes atkāpšanos no amata. Petīciju ar prasību valdības vadītājam Valdim Dombrovskim (Vienotība) nekavējoties reaģēt, pieprasot Nacionālajai apvienībai izvirzīt jaunu kultūras ministra kandidātu, jau parakstījuši 30 pazīstami Latvijas kultūras darbinieki, piemēram, režisors Hermanis, rakstniece Nora Ikstena, diriģents Andris Nelsons, operas solisti Kristīne Opolais, kura šā iemesla dēļ atcēla savu uzstāšanos Operas jubilejas koncertā, un Aleksandrs Antoņenko, Egils Siliņš un Inga Kalna. Parakstījušo vidū ir arī dzejnieki Knuts Skujenieks un Jānis Rokpelnis, kā arī citi.

Jaunā Rīgas teātra galvenais režisors Alvis Hermanis ministres darbošanos, lemjot par Operas valdi, sauc par bīstamu. Ignorējot profesionāļus, priekšroku dodot darbaļaužu vēstulēm [ministre atsaucās uz Operas arodbiedrības neapmierinātību ar Žagaru], ministre, viņaprāt, demonstrējusi nekompetenci. Viņš vēršas pie Nacionālās apvienības nomainīt Jaunzemi-Grendi, jo, viņu atstājot amatā, nacionāļi paužot necieņu visai kultūrai kopumā.

„Tagad pienācis tāds brīdis, kā „Pussy Riot” meitenes gāja pie Dievmātes prasīt „padzīt Putinu”, tā mums jāiet pie Mildas Brīvības pieminekļa, lai palīdz tikt vaļā no šīs kultūras ministres, jo viņa kļuvusi bīstama. Šeit atbildība jāuzņemas partijai,” raidījumam saka režisors.

Bīstamību viņš saredz visai kultūras nozarei, ne tikai operai. Un neesot runa tikai par Žagaru, bet gan visiem Latvijas māksliniekiem, „kuriem ir kāds vārds, kuri ir kaut ko sasnieguši, ir bijis vienkārši kauns no viņas. Tagad jau ir bail no viņas”, norāda Hermanis.

Nacionālā apvienība pirmdien izplatījusi paziņojumu, ka ir pārliecināta – patlaban ir nevietā runas par kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes nomaiņu.

Prasībai par manu demisiju neredzu nevienu pamatotu argumentu, telefonsarunā ar LTV raidījumu “Rīta Panorāma” pirmdien sacīja kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (VL-TB/LNNK). Uz jautājumu, kāpēc ir noslepenoti auditorfirmas “Ernst&Young” veiktā funkciju audita rezultāti, ministre sacīja, ka tā bijusi auditorfirmas prasība, taču tagad Kultūras ministrija ir vērsusies pie tās ar lūgumu audita rezultātus atslepenot.

Savukārt advokāts Aldis Gobzems, kurš ir interneta petīcijas parakstu vākšanas organizators, pirmdien izplatījis paziņojumu, ka „konfidencialitātes atruna nozīmējot vien to, ka „Ernst&Young” nedrīkst izpaust informāciju, bet Kultūras ministrija to drīkst darīt.” To viņam apliecinājis starptautiskās auditoru kompānijas „Ernst&Young” pārstāvis. Šīs nosacījums ir iekļauts auditā un attiecas tikai un vienīgi uz „Ernst&Young”.

Ministre nepiekrīt, ka nav ņēmusi vērā konkursa komisijas ieteikumus par Latvijas Nacionālās operas (LNO) valdi. “Izdarīju visu, kas teikts funkciju auditā, konkursa rīkošanu par operas valdi pieprasa likums,” sacīja ministre.

Jaunzeme-Grende joprojām esot pārliecināta, ka līdzšinējais operas direktors Andrejs Žagars nevar būt valdē. “Viņš ilgu laiku nav uz vietas Latvijā un nevar vadīt operu. Arī uz četru [operas valdes] pretendentu sarunu Kultūras ministrijā Žagars neieradās, jo atpūtās Santorini,” sacīja ministre.

Viens no galvenajiem pārmetumiem ir Žagara finanšu ekstravagances un rīkošanās ar valsts kapitālsabiedrību kā savu uzņēmumu. „Nekā personīga” rīcībā ir operā par pēdējiem pieciem gadiem „Ernst & Young” veikts funkciju audits, ko ministrija pasūtījusi un noslepenojusi. Audits rāda, ka ministrei nav taisnība, sakot, ka Latvija opera ir slikti pārvaldīta.

Salīdzinājumā ar 15 ārvalstu operteātriem, piemēram, Vīnes, Diseldorfas, arī Viļņas un Tallinas, mūsu Baltajam namam valsts dotācija ir vidēji par astoņiem procentiem mazāka. Audits rāda, ka neatbilst patiesībai tas, ka klibotu mārketings vai opera vāji strādātu ar auditoriju, jo biļešu ieņēmumu ziņā pārējie analizētie opernami atpaliek. Veiksmīgāki par Latvijas Nacionālo operu bijuši tikai Barselonas un Parīzes operteātri.

Auditori analizējuši arī konkrētu operas izrāžu rentabilitāti. Jaunzemes-Grendes pieņēmumus, ka Žagara paša režisētās izrādes iestudētas vienīgi mantkārīgos nolūkos, auditoru izpētītais apgāž. Starp Žagara režisētajām izrādēm ir gan tādas kā „Karmena” un „Traviata”, kas nesušas vislielākos ieņēmumus, gan arī tādas kā „Verters” un „Pīķa dāma”, kas nesušas zaudējumus.

Auditori no biznesa viedokļa arī attaisno Žagara centienus izrādīt vismaz sešus jauniestudējumus gadā. Taču, lai arī valsts dotācija ir atgriezusies turpat trekno gadu līmenī, auditori uzskata, ka ir jāatliek atpakaļ krīzes gados samazinātā atlīdzība štata darbiniekiem vidēji par 14%, vēsta raidījums.

Ar Žagara vadības stilu neapmierinātas ir divas operas arodbiedrības. To līderi neslēpj, ka ar kultūras ministri tikušies dienu pirms viņa pieņēma lēmumu Žagaru valdē neatstāt.

(papildināta ar Žanetas Jaunzemes-Grendes teikto)

Komentāri (69)

Ilze Sarkane 08.09.2013. 20.50

Man jau gan liekas, ka Karmenas un Traviatas sekmes (publikas apmeklējuma ziņā) rada tās komponistu mūzika :)

+22
-7
Atbildēt

1

    Eleonora Maisaka > Ilze Sarkane 08.09.2013. 22.25

    Sarma
    Virs Verdi un Bizē rakstāmgaldiem pie sienas vienmēr karājušās Žagara bildes. Cieņa.

    +11
    -5
    Atbildēt

    0

RaivoLeimanen 09.09.2013. 07.30

“Suņi rej, bet karavāna iet uz priekšu!” Mēs- laucinieki, lumpeņi un vēl kādi citi krāšņos epitetos nosauktie- novēlam ministrei nepagurt šajās partiju savstarpējās batālijās un pseidointelektuāļu intrigās, novest šo darbiņu (t.i. Žagara atstādināšanu no direktora pienākumu pildīšanas) līdz galam.

+28
-13
Atbildēt

9

    ligakalnina > RaivoLeimanen 09.09.2013. 09.34

    Tā “karavāna” ir tā NA ar galveno kamieli Grendi priekšgalā, un tas mērķis ir Latvijas kultūras degradēšana, izmantojot jau sen tās pašas NA degradēto tiesisko vidi?
    Tad jau jā, iet uz priekšu.

    +6
    -10
    Atbildēt

    0

    kristine_urbane > RaivoLeimanen 09.09.2013. 12.45

    >>> dzeris49 <<< Nevar Jums ielikt mīnusu! Nez, ko tas varētu nozīmēt?

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > RaivoLeimanen 09.09.2013. 09.45

    skaidrais, tas teksts atgādina darbaļaužu atbalsta vēstules pret rakstniekiem-disidentiem un citiem, kā jūs rakstāt – “pseidointelektuāļiem”. :D

    +5
    -8
    Atbildēt

    0

    piziks > RaivoLeimanen 09.09.2013. 09.49

    Dzeri, Tev atkal garām…

    Nav Grendes mērķis tīši degradēt kultūru: ja viņa to tīši gribētu, vienkārši nemācētu. Grende grib pašapliecināties par jebkuru cenu, — bez jebkādiem vesela saprāta, godīguma, ētikas ierobežojumiem: attiecībā pret ētikas pat nerakstītajiem un daudziem Saeimā un Ministru Kabinetā sarakstītajiem likumiem, noteikumiem, konkursu utt. nosacījumiem tāda pati ciniķe ar varas orgasma neatveramo širmi kā savulaik jaunlaicēni vadonis, — Žaneta JG ir reinkarnējies un sakoučēts Einars R. brunčos, — maitā un iznīcina lieliski, ar apskjaužamu rezultativitāti, bet pārsvarā neapzināti, jo pietiek ar revolucionārās pārliecības pionierisma neārstēto vīrusu.
    Žaneta + Einars = valstiski riski, kaut kuriozos iesaiņojumos un ar centīgiem, kaut patizliem, kordebaletiem.

    +6
    -8
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > RaivoLeimanen 09.09.2013. 10.49

    Grendi es, tomēr, ar Repši nesalīdzinātu, Repše, ar visiem saviem trūkumiem un dīvainībām, paveicis arī šo to pozitīvu, atšķirībā no Grendes, kas, labākajā gadījumā, varētu būt (un ir), apsmieklu objekts, vai, no otras puses, NA intelektualā potencialā, “plašā redzeskloka”, ētikas standartu, liekulības, melīguma, nekompetences, utt. simbols, tātad, visas NA simbols.
    Un, protams, nedomāju, ka Grende vai NA varētu ko darīt apzināti, ja kā apzinātu rīcību netraktē situatīvu rīcību sava reitinga celšanai un konkurentu nomelnošanai pie katras izdevības, viss notiek reflektorā līmenī, mazvērtības komleksu hiperkompensācijas līmenī, vai fanātisma līmenī, uz Grendi nekāds fanātisms, dabiski, neattiecas, parasts biznes, tikpat labi viņa varētu būt arī SC vai ZZS.
    Cita lieta metodes, ko NA lieto, tās ir parastās metodes, ko pielieto līdzīgas partijas – šantāža, provokācija, apelēšana pie lumpeņiem vai kādas idejas fanātiķiem, kuriem galvā dominē šī ideja, un tāpēc viņi nespēj izvērtēt kopainu, un te jau, reizēm, tiek iesaistīta ari “pelēkā viela”, protams, tik lielā daudzumā, cik tās ir att. indivīdiem.

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > RaivoLeimanen 09.09.2013. 12.59

    Nu un pati kā domājat?
    Protams, ka to, ka es kontrolēju visu internetu, dabiski, ar pārējo “sorosītu” atbalstu, mums ir spēcīga organizācija.
    Un tos minusus, kas man bieži vien ir pārsvarā, es lieku sev pats, cik uzskatu par vajadzīgu, konspirācijas nolūkos.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Rihards Sprincis > RaivoLeimanen 09.09.2013. 12.14

    Kamēr suņi tikai rej, tikmēr karavāna (kultūra), vēl var kustēt. Bet kad sāk kost kamieļiem kājās, tad nu jāizvēlas – vai nu karavāna, vai suņi.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    andris902 > RaivoLeimanen 09.09.2013. 13.04

    …Janīna…tas priecē, ka NA elektorātam beidzot IR vieta kur izpausties….vismaz ar mīnusiņiem, jo Jūsu pašu mājas lapa atgādina kapliču, kur tikai caurvējš svilpo…. :)

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    RaivoLeimanen > RaivoLeimanen 09.09.2013. 08.23

    O.Heijams: “Suņi rej, bet karavāna iet tālāk!”. Tā precīzāk. Atvainojiet.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

ivetao2007 08.09.2013. 20.57

Žahars pataisījis Operu par savu privātkantori uz nodokļu maksātāju rēķina. Par Latvijas Na NAcionālo operu, kur neuzved latviešu komponistu operas. Par to bijušai barmenis un moziedzīgas tautas partijas, kura Kalvīša vadībā iedzina valsti bankrota briesmās, grib turpināt taisīt milzīgus parādus. Braukā pa pasauki un taisa “halturas” kuras lietpratēji atzīst par diletantiskām. Es atļaušos pavīpsnāt par daudziem mūsu “inleliģenci’ bijušajiem kompartijas biedriem, kuri no Kalvša ņema naudu par TP propagandēšanu. Tagad tā tiek nekorekti balstīts bijušais bodnieks,kas savas slavs celšanai no Kulturā ministres prasa milzīgu naudu. Te vieta atgādināt,ka dramaturgs Vāclavs Hāvels un citi viņa kulturas darbinieski Čehijā nepieaida komunistus un drošibnieksu pie valdīšans. Čehija ir pārtikušu valstu saimē. Žagars ir partērējis naudu savas slavas celšanai un ar latviešu mākslinieku sasniegumiem viņam ptiesībām maz sakara. Kultūras ministrija nav nadas taisamā mašina. Lai tērētu nauda ir jānopelna. Žagaram bav tāda plāna.

+22
-13
Atbildēt

3

    andris902 > ivetao2007 08.09.2013. 21.21

    …. “Par Latvijas Na NAcionālo operu….”
    ——————–
    …aha!….beidzot Mežavilks atklāja – kam tad īsti Latvijas Nacionālā Opera pieder!….bet Grende tik – Žagaram, Žagaram, Žagaram….:)
    …izrādās – Nacionālajai apvienībai!…. :))

    +7
    -12
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ivetao2007 08.09.2013. 21.03

    Ir taču neatkarīgais audits, ko Grende slēpa, Žagars nav neko ne pārtērējis, ne pārkāpis, labāks menedžments ir tikai Vīnes un Parīzes operās, vismaz, Jaunalsne šodien tā teica pa TV3.

    +13
    -16
    Atbildēt

    0

    Rita Lazda > ivetao2007 09.09.2013. 01.08

    Braukā pa pasauki un taisa “halturas” kuras lietpratēji atzīst par diletantiskām.
    —–
    Ja to attiecina uz Gremdi, tad tieši mērķī…

    +9
    -7
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu