Vācija atbalsta ASV par stingrību Sīrijā (papildin.) • IR.lv

Vācija atbalsta ASV par stingrību Sīrijā (papildin.)

31
Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs (no kreisās) un ES augstākā pārstāve ārlietās un drošības jautājumos Ketrīna Eštone. Foto: AFP/LETA

ES pieprasa “skaidru un stingru” reakciju uz ķīmisko ieroču lietošanu Sīrijā

Vācija kļuvusi par 12.valsti, kas parakstījusi ASV paziņojumu par starptautiskās sabiedrības stingras reakcijas nepieciešamību uz ķīmisko ieroču lietošanu Sīrijā, sestdien vēsta aģentūra AFP, atsaucoties uz Vācijas ārlietu ministru Gido Vestervelli.

Paziņojumu ASV Baltais nams izplatīja piektdien, un to bija parakstījusi arī Austrālija, Kanāda, Francija, Itālija, Japāna, Dienvidkoreja, Saūda Arābija, Spānija, Turcija un Lielbritānija. Vācija ir piektā ES valsts, kas atbalsta šo ASV nostāju sākt karadarbību Sīrijā bez ANO mandāta.

Aicinājumu “stingri reaģēt” uz ķīmisko ieroču uzbrukumu Sīrijā pēc G20 samita Sanktpēterburgā izplatīja 11 no valstīm – sanāksmes dalībniecēm. “Pēc tam, kad eiropieši šeit panāca kopīgu nostāju (..), kanclere un es izlēmām, ka mēs varam piekrist paziņojumam, kas vakar tika izdarīts Sanktpēterburgā,” pavēstīja Vācijas ārlietu ministrs Gvido Vestervelle.

Viņš arī aicinājis ANO publicēt tās ekspertu ziņojumu, “cik drīz vien iespējams”, lai palīdzētu ES līderiem vienoties par kopīgu reakciju.

Jau ziņots, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ārlietu ministri sestdien nākuši klajā ar paziņojumu, kurā pieprasīta “skaidra un stingra atbilde” uz pagājušajā mēnesī Sīrijā notikušo ķīmisko ieroču uzbrukumu, kurā tiek vainots prezidenta Bašara al Asada režīms.

Pēc ministru sanāksmes Viļņā, kurā piedalījās arī ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, ES augstākā pārstāve ārlietās un drošības jautājumos Ketrīna Eštone paziņoja: “Mēs vēlamies skaidru un stingru atbildi.”

Līdz šim starp ES dalībvalstīm valdījušas dziļas domstarpības par to, kā reaģēt uz ķīmisko ieroču uzbrukumu, kas 21.augustā noticis Damaskas pievārtē un kurā ASV, kā arī Lielbritānija un Francija vaino Asada režīmu, ziņo LETA/AFP.

Eštone norādīja, ka ministri atzinīgi novērtējuši Francijas prezidenta Fransuā Olanda lēmumu nogaidīt, kamēr savu atzinumu sniegs ANO ekspertu komisija, kurai uzticēta ķīmisko ieroču pielietošanas izmeklēšana.

Tomēr Kerijs ES ministriem ļāvis noprast, ka Vašingtona gaidīt negrasās.

Atbildot uz jautājumu, vai patiesībai atbilst dažu ES amatpersonu izteikumi, ka Kerijs esot piekritis prasībai nogaidīt, kamēr tiks publiskots ANO ekspertu ziņojums, viena no ASV Valsts departamenta amatpersonām sacīja, ka valsts sekretārs apsolījis atsevišķu ES kolēģu ieteikumus darīt zināmus Baltajam namam, taču vienlaikus nepārprotami paziņojis, ka “Savienotās Valstis nav pieņēmušas lēmumu gaidīt”.

(papildināta ar Vācijas nostāju)

 

Komentāri (31)

buchamona 07.09.2013. 22.57

Izskatās, ka kremlini, paziņojot, ka Kremlis palīdzēs Asadam kara gadīumā, paši sevi ir iedzinuši stūrī. Būs interesanti vērot, kā Putins tagad ķepurosies ārā no paša savārītām ziepēm.

+11
-1
Atbildēt

1

    Eleonora Maisaka > buchamona 07.09.2013. 23.57

    rinķī apkārt
    “Būs interesanti vērot, kā Putins tagad ķepurosies ārā no paša savārītām ziepēm.”

    Padomājies liela lieta! Pediņiem ir severēna izpratne par godu un cieņu.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

dro 07.09.2013. 20.26

Ko ES saprot ar stingrību? Asada pils apšaudīšanu? Sīrijā labo nav. Ja grib izslēgt ķīmisko ieroču nokļūšanu Alkaidas rokās, tad jāveic intervence, bet kurš uz to parakstīsies – jākaro būs gan ar poziciju, gan opozīciju, bet tauta lamās amerikāņu imperiālistus kā to dara Valters:))))

+8
-1
Atbildēt

4

    Andris Jautriņš > dro 08.09.2013. 11.32

    Ja grib izslēgt ķīmisko ieroču nokļūšanu Alkaidas rokās, tad…..

    …Rietumu demokrātiskajiem naudas maisiem vajadzētu pārtraukt RAŽOT MII UN TIRGOT MII visādiem pašu ieceltiem un atbalstītiem režīmiem.

    Alkaida vispār ir atsevišķs stāsts, jo laikam vairs nav atšķirība, vai DoD abruņo flotes kājniekus, vai CIA apbruņo visādas alkaidas un citus teroristus. Gan vieni, gan otri kalpo vienam mērķim, tikai pirmie to nezina.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    Kristīne > dro 07.09.2013. 20.50

    “Sīrijā labo nav. ”
    ==
    Pašam neliekas smieklīgi?

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > dro 08.09.2013. 14.02

    “…Rietumu demokrātiskajiem naudas maisiem vajadzētu pārtraukt RAŽOT MII UN TIRGOT MII visādiem pašu ieceltiem un atbalstītiem režīmiem. ”
    Patiešām. Atstāsim to privilēģiju (ražot un tirgot MII visādiem pašu ieceltiem un atbalstītiem režīmiem) Krievijas un Ķīnas valstīm.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    dro > dro 07.09.2013. 21.20

    kristaps_freimanis. Lūdzu, profesor, izskaidrojiet humoru:)

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu