Latvija un pasaule • IR.lv

Latvija un pasaule

33
Trešdien pie Baltā nama Vašingtonā pulcējās protestētāji pret karu Sīrijā. Foto: AFP/LETA
Gunārs Nāgels

ASV, Sīrija un Krievija

Pasaules uzmanības centrā šonedēļ ir Vidējie austrumi un ASV prezidenta Baraka Obamas izteiktā vēlme veikt militāru operāciju pret Sīriju. Tas skaitītos kā sods Sīrijas valdībai par to, ka tā lietojusi aizliegtos ķīmiskos ieročus pret saviem pilsoņiem.

Šai jautājumā publiski izsakās, un presē tiek atspoguļoti dažu ASV partneru viedokļi. Nez kāpēc, Austrālijas mediji neziņo par „līdzīgu partneru un draugu” – Baltijas valstu prezidentu – domām par militāro iejaukšanos Sīrijā.

Patiešām, Latvijas Valsts prezidenta kancelejas Prezidenta preses dienesta ziņojumā par tikšanos ASV parādās Latvijas prezidenta Bērziņa vērtējums, ka „sarunas notika starp četriem līdzīgiem partneriem un draugiem”. Diplomātijā pārspīlējumi ir jau norma, bet šāds apgalvojums liekas patiešām pārspīlēts.

Tikmēr Latvijas eksperti arī spriež par Sīrijas jautājumu. Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Aizsardzības zinātniskās pētniecības centra pētniece Nora Vanaga 26.augustā portālā “Delfi.lv” nožēlo, ka ASV neuzņemas „līderību” un apgalvo, ka ASV ir pienākums veikt „humanitāro intervenci” Sīrijā. (Kad redzu vārdus „humanitāro intervenci”, nāk prātā lidmašīnas un helikopteri ar pārtikas kravām, ārstiem, celtniekiem, bet baidos, ka Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmija šo terminu saprot mazliet citādāk.)

Kā vienu iemeslu ASV līdzšinējai atturībai Nora Vanaga raksta: „ASV attiecības ar citām reģiona valstīm – Irānu, Pakistānu u.c. – joprojām ir ļoti saspīlētas.” Kaut gan pats esmu daudzus gadus dzīvojis reģionā, ņēmu rokā atlantu, lai pārliecinātos par Vidējo austrumu ģeogrāfiju. Sīrijas kaimiņzemes ir Turcija, Irāka, Jordānija, Izraēla un Libāna. Viena ir ASV NATO sabiedrotā, cita ir pilnīgi atkarīga no ASV aizbildniecības un pārējās „neiepīkstēsies” pret amerikāņiem.

Šai pašā laikā portāls “Diena.lv” 27.augustā ziņo, ka NVS valstu Politikas institūta Baltijas nodaļas vadītājs Mihails Aleksandrovs uzskata ka, „Krievijai ir jānostāda Rietumus dilemmas priekšā: jūs uzbrūkat Sīrijai, pārkāpjot starptautiskās tiesības, mēs šajā gadījumā ieņemam Baltiju”. Viņš vēl priecājās, ka „Krievijas karaspēka ievešanas Baltijā gadījumā zaudējumi būs minimāli, iespējams, tādu nebūs vispār”.

Mūsu diplomātijas darbs tagad ir norādīt starptautiskai sabiedrībai uz šo Krievijas agresīvo nostāju (Latvija, taču, nekādi neapdraud Krieviju), un Aizsardzības ministrijas darbs ir nodrošināt, ka Krievijas zaudējumi būtu lieli, ja tā uzdrošinātos kārtējo reizi iebrukt Latvijā.

Autors ir laikraksta „Latvietis” redaktors Austrālijā

 

Komentāri (33)

janis17 04.09.2013. 14.57

Sīrijas gadījums nav tik vienkāršs kā “obama melo”…
Domāju, ka šoreiz Latvijai nav jāraujās pirmajās rindās ne aizstāvēt Asadu, ne prasīt ASV prezidentam “nekavējoties dot triecienu režīmam”.
Pareizi būtu un bija vērst uzmanību apstāklim, ka un kā notikumi Sīrijā ietekmē mūsu drošību caur krievijas agresīvajiem paziņojumiem. Tas mums rada gan ekonomiskus, gan morālus zaudējumus. Tāpēc vēl un vēlreiz ASV apliecinājumi, ka Baltijas valstis netiks pamestas krievu lācim ir vairāk nekā noderīgi.
Šoreiz es daudz vairāk paļāvos uz Ilvesu un Grybauskaiti Baltijai svarīgu lēmumu akcentēšanā.

+10
-2
Atbildēt

1

    inta_s > janis17 04.09.2013. 15.48

    Paļauties uz ASV režīmu kuru reāli pārvalda starptautiska banķieru mafija ar pavisam nedraudzīgiem plāniem priekš cilvēces – ir ļoti bīstami.
    Būtu jārada alternatīva NATO. Alianse, kas neiesaistītos šo starptautisko banķieru organizētos karos. Šī alianse sastāvētu no: Baltijas, Skandināvijas, Polijas, Vācijas un Čehijas.

    Bet tā kā no vēstures nemācās, tad nāksies uzkāpt uz tiem pašiem grābekļiem.

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

ivetao2007 04.09.2013. 16.13

ļoti svarīgs ir autora padoma Latvijas aizsardzības spēkiem domāt, ka evemtaļajam iebrucējam zaudējumi būtu lieli. Kamēr NATO iedarbinās savu kara mažinu. latviešiem nav jālaiž Pleskavas divizijas helikopteriem un tankiem tuvoties Rīgai. Šis krievu brīdinājums ir nopietna pazīme, ka Puķins jūk prāta, saprazdams, ka viss, kas uzdāvināts Sirijai, ir pa tukšo. Iekaitot zarina gāzi. Tapat kā tas bija ar Huseina Iraku, 4000 krievu tankus amerikānu trecienlidmašinas A-10 sašāva kā konservu bundzas. Atceramies, ka amerikāņu raķetes piespieda serbu slepkavniekus pamest Kosovu.

+5
0
Atbildēt

0

Andis 04.09.2013. 17.08

Speciāli priekš SuperEye, lai skaidrāk var sev nospraust ideālu, uz ko tiekties viņa iedomātajai Latvijai:
http://vladivostok.livejournal.com/5604930.html

Līdzīgs skats ir praktiski visās Krievijas pilsētās, izņemot dažu pilsētu centrus.

+5
0
Atbildēt

5

    kristrun > Andis 04.09.2013. 17.50

    Spējam gan, tādas pašas bildes mierīgi var saknipsēt arī Latvijā.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Inese > Andis 04.09.2013. 19.54

    Кто желает видеть говно – видит говно. Это судьба (c)

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Andis 04.09.2013. 23.18

    Labais!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Andis > Andis 04.09.2013. 19.50

    Nu nekādi. Pat slāvu valodās runājošie šeit vairs tādas cūcības netaisa.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > Andis 04.09.2013. 17.32

    mēs nespējam pat iedomāties, kā tur smird….

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu