Vilks brīdina par 15 miljonu risku, atbalstot Ķemeru sanatorijas iegādi • IR.lv

Vilks brīdina par 15 miljonu risku, atbalstot Ķemeru sanatorijas iegādi

30
Ķemeru sanatorija. Foto: Lita Krone, LETA

Noprotams, ka Jūrmalas dome pēc sanatorijas iegādes vēlas to apsildīt, apkurināt un gaidīt, kad interesi izrādīs kāds investors

Saeimas Parlamentārās izmeklēšanas komisija otrdien pauda atbalstu tam, ka Jūrmalas pilsēta iegādājas Ķemeru sanatoriju, lai gan finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) tajā pašā laikā brīdinājis par 15 līdz 20 miljonu latu lielu risku, ko šāds darījums var radīt, ziņo LETA.

Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padome ir piekritusi Jūrmalai izsniegt 4 356 000 latu aizdevumu ar noteikumu, ka no Ķemeru sanatorijas vispirms tiek noņemti visi apgrūtinājumi un apķīlājumi, sacīja Finanšu ministrijas (FM) Pašvaldību finansiālās darbības uzraudzības un finansēšanas departamenta direktore Jolanta Plūme.

Vilks otrdien Saeimas Parlamentārās izmeklēšanas komisijā, kas atbild par Ķemeru sanatorijas jautājumiem, norādīja, ka, izsniedzot aizņēmumu Jūrmalai, pastāv iespēja saskarties ar ļoti nepatīkamām sekām, jo iedzīvotāji var paust neapmierinātību ar to, ka ir jāiegulda līdzekļi. No aizņēmumu padomes sēdes saprotams, ka Jūrmalas dome pēc sanatorijas iegādes vienkārši vēlas to apsildīt, apkurināt un gaidīt, kad interesi izrādīs kāds investors.

Nepieciešams tālākās darbības plāns, bet plāna nav, konstatēja Vilks. Jāņem vērā, ka ir pietiekami liels risks – 15 līdz 20 miljoni latu, norādīja finanšu ministrs. Plūme teica, ka šāda summa varētu veidoties, Jūrmalas pilsētai izvēloties ieguldīt līdzekļus infrastruktūrā. Piemēram, ja tiks nolemts paredzēt naudu jumta salabošanai, ūdens un siltuma apgādes nodrošināšanai un citiem izdevumiem.

Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis (ZZS) norādīja, ka ne jau aizņēmumu padomei jāskatās, vai jūrmalnieki būs ar mieru maksāt par līdzekļu ieguldīšanu. Jūrmalnieki domes rīcību varēs vērtēt arī nākamajās vēlēšanās un pašlaik lēmumu pieņem demokrātiski ievēlēta dome, skaidroja pilsētas mērs.

Viņš pauda, ka nevar patlaban skaidri pateikt, kāds Ķemeru attīstības scenārijs tiks īstenots.

Par aktualizēto jautājumu par Ķemeru sanatorijas iegādi bez apgrūtinājumiem komisijas sēdē tika norādīts, ka maksātnespējas administratora Ainara Kreica sagatavotais līgums, ko varētu parakstīt Jūrmalas pašvaldība, paredz, ka attiecībā uz daļu no saistībām maksātnespējas administrators darīs visu, lai tās nosegtu. FM Tiesību aktu departamenta direktore Inta Liepa norādīja, ka šāds formulējums nav pietiekams un nepieciešama skaidrība, ka sanatorijai nebūs apgrūtinājumu.

Kreics aicināja FM piedāvāt savu līguma redakciju, ko varētu apspriest. Savukārt Plūme skaidroja, ka FM sagaida, ka attiecīgus līguma labojumus Kreics pats iesniegs Jūrmalas domei.

Kā ziņots, maksātnespējīgās SIA “Ominasis Latvia” mantas, tai skaitā Ķemeru sanatorijas izsole paredzēta 24.septembrī, teikts maksātnespējas administratora Kreica paziņojumā.

Ķemeru sanatorijas un citu “Ominasis Latvia” piederošu nekustamo īpašumu un kustamās mantas novērtējums un izsoles sākumcena ir 3 905 901 lats. Izsoles sākumcena daļēji apliekas ar pievienotās vērtības nodokli. Pēc kārtas šī ir pirmā izsole.

Jau ziņots, ka Jūrmalas dome vēlējās Ķemeru sanatoriju iegādāties bez izsoles, sanatorijas iegādei nepieciešamo finansējumu aizņemoties no Valsts kases. Taču Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padome prasīja Jūrmalas domei iesniegt informāciju, lai iegūtu pārliecību, ka izvēlētā darījuma forma ir likumīga un atbilst normatīvajām prasībām.

1.martā Jūrmalas pilsētas tiesa “Ominasis Latvia” pasludināja par maksātnespējīgu.

 

Komentāri (30)

Kristīne 03.09.2013. 14.40

No vienas puses, un no otras puses…
==
no vienas puses – 15-20 M riski, no otras – 4+ megalati tomēr ir ļoti lēti… Cita lieta, ka JD nav nekāds komersants, bet arī ēka laikam nav pavisam parasta ēka.

+5
-1
Atbildēt

0

peerku 04.09.2013. 09.05

Kārtējā pašvaldības avantūra (kā hiperslimīcas un lokālās olimpiskās halles) bez jebkāda reāla seguma ar biznesa plānu, saviem līdzekļiem utt. Pliks populisms ar uzbraucieniem sliktajai valdībai, kas negrib dot naudu tik “skaistam projektam” un, protams, atbildēt par neizdošanos.

+3
-1
Atbildēt

1

    Ieva Aile > peerku 05.09.2013. 19.04

    Nevis iedos bet aizdos.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

Andis 03.09.2013. 16.42

Patīkami, ja Jūrmalas dome ir izšķīrusies par DARĪŠANU. Protams, tie, kas vairāk, kā desmit gadus neko nedarīja, t.sk. daudzi valsts ierēdņi, tie gan laikam kritikai nav pakļauti, jo viņi, labiņie, neko NEDARĪJA.

+5
-4
Atbildēt

1

    andris902 > Andis 03.09.2013. 17.59

    …Gati….Tu paprasi nacionāļu Brokai, kā ar to darīšanu/nedarīšanu bija…

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu