Norāda pašvaldību vēlmi monopolizēt atkritumu apsaimniekošanu • IR.lv

Norāda pašvaldību vēlmi monopolizēt atkritumu apsaimniekošanu

21
Foto: zalais.lv

Pārmaiņas mazina konkurenci, darbības efektivitāti un ceļ cenas

Iesaistoties atkritumu apsaimniekošanas kapitālsabiedrībās, pašvaldības mēģina monopolizēt šo tirgu, intervijā aģentūrai BNS paudusi Konkurences padomes (KP) priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama, citē portāls financenet.

«Beidzamajos pāris gados daudzu pašvaldību aktivitātes ir vērstas uz atkritumu apsaimniekošanas tirgus monopolizāciju, lai gan iepriekš atsevišķi atkritumu apsaimniekošanas tirgus posmi tika atvērti konkurencei un tajos pakalpojumi tika sniegti efektīvi un par konkurētspējīgām cenām. Taču šobrīd pašvaldības, iesaistoties atkritumu apsaimniekošanas kapitālsabiedrībās, šo tirgu mēģina monopolizēt,» sacīja amatpersona.

Pēc Ābramas teiktā, pateicoties likumā ietvertajam «in house» principam, kas ļauj nerīkot iepirkumu, ja pakalpojumu sniedz pašvaldībai pilnībā vai daļēji piederošs uzņēmums, pašvaldību uzņēmumi ir pārņēmuši vairākus reģionus. «28 pašvaldības jau ir iesaistījušās uzņēmumā ZAAO, un tātad ceļu konkurencei pamatā noslēgušas,» viņa sacīja.

Lai nepieļautu konkurences turpmāku ierobežošanu, KP vadītāja uzskata, ka nepieciešams būtiski mainīt normatīvo regulējumu, gan stingri uzraugot, kad pašvaldības, tāpat kā valsts, drīkst iesaistīties komercdarbībā, gan ierobežojot iespēju nerīkot iepirkumu par pakalpojuma sniedzēja izvēli.

««In house» princips ir neefektīvs, jo tas pašvaldībai piederošo kapitālsabiedrību nostāda ārpuskonkurences situācijā, patiesībā dod iespēju noteikt jebkādas cenas, un mēs redzam, ka atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu cenas aug. No daudzu reģionu iedzīvotājiem saņemam sūdzības, ka cenas ir palielinājušās pēc tam, kad bijis jālauž līgums ar iepriekšējo atkritumu apsaimniekotāju un jānoslēdz līgums ar pašvaldības uzņēmumu, turklāt cenas aug ne tikai par pārdesmit procentiem, bet pat vairākas reizes,» norādīja Ābrama.

Viņa teica, ka atkritumu apsaimniekošanā galvaspilsētā konkurence vēl ir spēcīga, bet ir jomas, kur Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrības, pateicoties «in house», pamazām pārņem atsevišķu pakalpojumu sniegšanu savās rokās – reklāmas izvietošana pieturvietās, inženiertehniskie, remonta pakalpojumi pašvaldības izglītības iestādēm u.c.

«Protams, pašvaldībām ir nepieciešams finansējums, jānodrošina noteikti pakalpojumu savās teritorijās. Tomēr tas nenozīmē, ka labākais veids ir pašiem iesaistīties uzņēmējdarbībā, likvidējot konkurenci un līdz ar to visus ieguvumus, ko tā sniedz. Tas neattiecas tikai uz atkritumu apsaimniekošanu, ir ļoti daudzas nozares, kurās pašvaldības iesaistās privātajā komercdarbībā tā vietā, lai veidotu uzņēmējdarbībai labvēlīgu vidi. Varbūt pirmajā brīdī šķiet – tas ir labi, ka pašvaldībai būs savs uzņēmums, vēl jo vairāk, ja tiek solīts, ka iedzīvotājiem būs zemākas cenas un labāka pakalpojumu kvalitāte. Diemžēl ir konkrēti gadījumi, kad nav jāpaiet pat gadiem, lai atklātos, kas notiek, kad pašvaldības uzņēmums nonāk pilnīgā komforta zonā. Nedz vairs zemās cenas, nedz kvalitāte, bet iedzīvotājiem vairs citas izvēles nav,» atzina Ābrama.

Komentāri (21)

kasparslicitis 28.08.2013. 14.48

Vēlos atgādināt, ka diemžēl Rīgas Dome arī cenšas iet konkurences mazināšanas virzienā. Jaunajā atkritumu apsaimniekošanas stratēģijā paredzēts pilsētu sadalīt tikai trīs atkritumu apsaimniekošanas rajonos, tos izsolot. Teorētiski visā pilsētā trīs konkursus var novinnēt viens uzņēmums. Bīstami arī izdalīt tikai trīs rajonus. Ja nu kā Neapolē – streiks, vai firmai kādas problēmas. Mēslos līdz ausīm.
Un vēl viens atgādinājums par plānoto kārtējo naudas skalošanu no rīdzinieku maciņiem. Plānots iegādāties jaunus “čipotus” konteinerus, kas mums būs jāapmaksā. Pēc aptuvenām aplēsēm Rīgai vajag kādus 100 000 gab. Katrs tāds maksā 100-120 EUR. Kārtējā daudzmiljonu afēra. :(

+2
-1
Atbildēt

4

    Inese > kasparslicitis 28.08.2013. 20.14

    Izlasi, Vienotības Rotberg, šo te:

    Компании Норвегии используют решения ирландской AMCS Group, основанные на применении технологии радиочастотной идентификации (RFID), для отслеживания маршрутов грузовиков, проверки оплаты счетов до момента вывоза мусора.

    Норвежская мусороуборочная компания Southern Household Waste Co, обслуживающая более 45 тыс. домохозяйств в городе Кристиансанде (Kristiansand), активно применяет технологии RFID. Более 90 тыс. мусорных контейнеров уже оснащены RFID-чипами. В Норвегии большинство домохозяйств использует три мусорных контейнера: для органических отходов, для отходов, направляемых на переработку, и для мусора. RFID-чипы, размещенные на каждом контейнере, позволяют существенно оптимизировать самые разные процессы: разработать оптимальный маршрут для каждого из 17 грузовиков компании, проверить оплату услуг, выявить поврежденные контейнеры и др. Считывающие устройства, расположенные на гидравлических подъемниках грузовиков, получив информацию с RFID-чипа, передают ее на компьютер водителя и в офис компании. Кроме того, система сама выставляет счета клиентам.

    Рост эффективности бизнес-процессов стал возможен благодаря технологическому решению компании AMCS Group, провайдеру программного обеспечения и решений для мусороперерабатывающей отрасли. Созданная в 2003 г., AMCS Group сегодня работает во многих европейских странах и в Северной Америке. Среди ее крупных клиентов – Ирландия, Великобритания, Скандинавские страны, Франция, США.

    На первом этапе система была разработана для отслеживания количества обслуженных контейнеров и остановок грузовиков. Только эта функция привела к оптимизации объемов работы и маршрутов машин, эффективность выросла на 10-20%. Затем была введена опция автоматического выставления счетов в электронном виде. Она позволила значительно упростить взаимодействие с клиентами. В случае задержки оплаты утром клиенту отправляется счет. Если он не успел оплатить услуги до приезда грузовика, система отправляет сигнал водителю, какие контейнеры не обслуживаются в данный момент. Клиент же получает предупреждение о просрочке платежа и только после полного погашения долга он сможет вновь заказать грузовик. http://www.gs1ru.org/news/072013/4049.html

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    inesite15 > kasparslicitis 28.08.2013. 19.17

    – varbūt pavisam nevietā, un slinkums iedziļināties, bet SIT VISAM ŠITAM CAURI, ka vai tik nav kā SUNS UZ SIENA KAUDZES TĀ mazjaudīgā VALSTELE un Konkurences padomes (KP) priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama – ja nav bijis un nav jēgas PAŠIEM sakārtot, tad būtu tak ļāvuši, lai sakārto VIENALGA KAS, kas to iespēj.
    Un, ja par Neapoli, tad tur ne jau iekš kā cita, kā vien tās pašas idiotiskās pusvalstisko mafiozņiku savsarpējās rīvēšanās vai tik viss arī nebija :P

    0
    0
    Atbildēt

    0

    inesite15 > kasparslicitis 28.08.2013. 19.17

    – tas nu tā … vai maz kas redzēts, bet tā KRETINISKĀ SISTEMA “SUNS UZ SIENA KAUDZES” tomēr visu laiku visam kam iet cauri – nekur tālu nav jāiet – tepat pa centru kaut vai veco čekasmāju paskatoties – nezin nu kurš nezin nu ko nezin nu cik grib uzvārīt – kāda tur jau nauda būtu pa šitiem gadiem saskrējusi, a nolaidīs kā Skrundu, un beigu galā atkal viens otram r īkles grauzīs par to, kurš par 1.0 ls dabūs nopirkt :P)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kasparslicitis > kasparslicitis 30.08.2013. 14.17

    Paldies par info. Problēma jau nav čipos. Kā Linux Mint 15 minētajā rakstā norādīts, čipotos konteinerus iegādājas kompānija, nevis pašvaldība. Rīga savukārt veido sistēmu, kur atkritumu apsaimniekošanas kompānijas kļūs tikai par “atkritumu transporta” kompānijām. Resp. nogādās savāktos atkritumus uz piem., Getliņiem, kur veidosies pārstrādes monopols.
    Atkritumu šķirošana un pārstrāde (ar mērķi līdz minimumam samazināt noglabājamo atkritumu daudzumu) attīstās tad, ja pastāv konkurence starp šīm firmām un atkritumi kļūst par preci, kas “pieder” šīm kompānijām. Tad arī tās ir ieinteresētas pēc iespējas labāk šķirot, pārstrādāt, tirgot, u.t.t. Jaunie Rīgas noteikumi samazina konkurenci atkritumu apsaimniekošanā, apdraud Rīgu (jo sadalīta tikai trīs atkritumu “savākšanas rajonos”), monopolizē atkritumu pārstrādi. Kuram tas ir izdevīgi?

    0
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 28.08.2013. 11.53

ļoti pareizs lēmums, vismaz, šoreiz, KP rīkojusies adekvāti.
Būtu pašvaldībām teikšana – tās būtu monopolizējušās visu, un būtu kā RD, “back in the USSR”, kas RD jau, daļēji, noticis, tāpat kā Puzes Betmena pāvaldīšanā esošajās teritorijās, un daļēji arī LIepājā.

+2
-1
Atbildēt

0

kasparslicitis 28.08.2013. 14.50

Tiesa gan, VARAM iebildusi pret šiem jaunajiem Rīgas noteikumiem.

+1
-1
Atbildēt

1

    Inese > kasparslicitis 28.08.2013. 20.23

    VARAM – tas ir kantoris, kurā knapi vidusskolu beigušais ministrs izraksta prēmijas savai piegulētājai?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu