No avarējušās Fukušimas AES noplūdis radioaktīvs ūdens • IR.lv

No avarējušās Fukušimas AES noplūdis radioaktīvs ūdens

26
Foto: wordpress.org

Septiņu pakāpju skalā notikušais novērtēts ar trešo līmeni kā nopietns incidents

No avarējušās Fukušimas atomelektrostacijas (AES) Japānā noplūdis radioaktīvs ūdens, vēsta aģentūras LETA-AFP. Starptautiskajā septiņu pakāpju skalā radioaktīvo ūdeņu noplūde no avarējušās spēkstacijas novērtēta trešajā līmenī, kas brīdina par “nopietnu incidentu”.

No AES noplūdis ap 300 tonnu radioaktīvā ūdens, un tas ir viens no nopietnākajiem šāda vieda incidentiem Fukušimā kopš krīzes sākuma 2011.gadā. Zveja Fukušimas tuvumā apturēta, un valdība aizliegusi šai apvidū audzēt dārzeņus, lasīt sēnes, ražot pienu un gaļu.

Šī gada 11.martā apritēja divi gadi, kopš Japānu satricināja spēcīga zemestrīce, kurai sekoja katastrofāls cunami. Fukušimas atomelektrostacijā pēc zemestrīces pilnībā sabojājās dzesēšanas sistēmas, kā dēļ notika kodolreaktoru serdeņu kušana un radioaktīvo materiālu noplūšana vidē, izraisot pasaulē nopietnāko kodolkatastrofu kopš Černobiļas atomelektrostacijas sprādziena 1986.gadā.

Divus gadus pēc katastrofas simtiem tonnu gruntsūdeņu ik dienu ieplūst bojātajās reaktoru ēkās un sajaucas ar ūdeni, kas joprojām tiek iepludināts reaktoros caur pagaidu dzesēšanas sistēmu. Aprīkojuma bojājumu un augstās radiācijas dēļ piesārņotais ūdens ir sevišķi sarežģīti risināma problēma.

Komentāri (26)

Juris Millers 21.08.2013. 12.36

Pašlaik visā Japānā strādā tikai viena AES, pārējās vēl joprojām ir izslēgtas. Tā dēļ Japāna gandrīz divkāršoja ogļu un naftas produktu importu TermoES darbināšanai, lai daļēji generētu iztrūkstūšo elektrisko jaudu. Problēmas cilvēku veselībai no TES izmešiem un palielinātas šo produktu transportēšanas nav pienācīgi novērtēta.

+4
0
Atbildēt

0

Juris Millers 21.08.2013. 10.44

Raksts ir mazliet neprecīzs – jauc aitas ar čeburekiem.

1. Aizliegums pārdot zivis, augus un gaļu no ietekmētā reģiona ir spēkā vēl no sākotnējās avārijas brīža, iespējams, ka pēdējās dienās tas ir atsvaidzināts vai precizēts, par to man informācijas nav

2. Gruntsūdeņi tecēja iekšā reaktora pagrabā kopš kādu laiku pāc avārijas, kad pagrabā satecējušais ūdens (no reaktora dzesēšanas mēģinājumiem) tur ilgu laiku stāvot sāka bojāt pagraba sienas. Eksperti aplēš, ka kopumā pa tā kalna nogāzi dienā pa gruntsūdeņiem notek vidēji 1000 tonnas ūdens. No reaktora pagraba un apkārt tam esošajām akām dienā izpumpē 400 tonnas. Pārējais nonāk jūrā, bet nav skaidrs cit tas pārējais ir radioaktīvs.

3. No reaktora pagraba izpumpētais ūdens ir vidēji radioaktīvs. Tas tiek izlaists caur vairākām filtrācijas un attīrīšanas stadijām. Rezultātā sanāk ~90% tīra ūdens un ~10% ļoti radioaktīva ūdens (10 reizes radioaktīvāka kā sākumā, jo radioaktivitātes summa procesā mainīties nevar). Šis īpaši radioaktīvais ūdens tiek glabāts speciāli izbūvētos konteineros turpat AES teritorijā.

4. Šonedēļ blakus vienam no šiem konteineriem ir atklāta ļoti radioaktīva ūdens peļķe un pārbaudē atklāts, ka vienā no konteineriem ūdens līmenis pazeminās. Šie visi īpaši radioaktīvie konteineri atrodas tādā kā lielā betona basseinā no kura ūdens izbēgt nevar un peļķe ir vienā šī baseina stūrī.

Pašlaik strādnieki pārpumpē visu atlikušo ūdeni no bojātā konteinera uz pārējiem konteineriem tam apkārt un arī vāc kopā ūdeni no peļķes. Tur visticamāk vajadzēs vēl izņemt to betonu un ieliet vietā jaunu.

Avārijas INES līmenis ir atkarīgs no izbēgušās radiaktivitātes daudzuma, pat ja tā ir izbēgusi tikai no pirmā drošības līmeņa un nav tikusi ārā no AES teritorijas. Salīdzinājumam, pēc tiem pašiem kritērijiem Černobiļā katru dienu notiek pa INES 1 avārijai, bet lietainās vai vējainās dienās pat INES 2.

+2
-1
Atbildēt

6

dzintarz 21.08.2013. 13.50

No avarējušā IR noplūdis ūdens.

+1
-1
Atbildēt

1

    Diāna Eglīte > dzintarz 22.08.2013. 09.40

    Pelēkais vilks, izpotējies pret trakumsērgu, Tu neesi normāls!

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu