Akreditē studiju programmas, ko eksperti ieteikuši slēgt • IR.lv

Akreditē studiju programmas, ko eksperti ieteikuši slēgt

9
Foto: Dmitrijs Suļžics, F64

Vietējā komisija strādājusi lielā steigā, speciālistiem pilnībā neizlasot materiālus

Studiju akreditācijas komisija (SAK) akreditējusi 22 studiju programmas no 55, ko pērn Augstākās izglītības padomes (AIP) vadītā pētījumā bija ieteikusi slēgt starptautisko un Latvijas ekspertu komisija, šodien rakstā ”Rullē tālāk” vēsta žurnāls IR.

SAK, kurā darbojās 15 pārstāvji no ministrijām, augstskolām, darba devējiem, arodbiedrībām un studentu vidus, uz maksimālo sešu gadu termiņu akreditējusi 210 studiju virzienus ar 799 programmām. 26 virzieni akreditēti uz diviem gadiem, bet akreditācijas atteikumu saņēmuši trīs virzieni. Četriem studiju virzieniem komisija nolēmusi norīkot papildu ekspertus izmaiņu novērtēšanai. Lēmumi par tiem tiks pieņemti augustā.

Komisijai nācās divu mēnešu laikā lemt par 243 studiju virzienu akreditāciju, lai studenti nepaliktu bez diplomiem, ja programmas netiks akreditētas likumā noteiktajā termiņā. «Tas ir ekstrēms gadījums, ko esam pārdzīvojuši,» steigu komentē SAK vadītāja, Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāve Inese Stūre. Katrā sēdē SAK akreditējusi vidēji 70 programmu, izskatot sekretariāta iepriekš sagatavotus materiālus, jo «nevar iedomāties, ka uz katru sēdi katrs komisijas loceklis būtu izlasījis tās dokumentu paketes līdzās tiešajiem darba pienākumiem bez atalgojuma, parasti ar to nodarbojas akreditācijas aģentūras».

Kā skaidro Stūre, pirms lēmuma pieņemšanas mācību iestādēm dota iespēja ekspertu konstatētos trūkumus novērst. Ja tas darīts, SAK paaugstinājusi programmas novērtējumu.

Jau vēstīts, ka iepriekšējais izglītības ministrs Roberts Ķīlis pērn AIP vērtējumu asi kritizēja par bezzobainību, taču tagad steigā veiktā studiju programmu akreditācija pāris mēnešos beigusies ar rezultātu, kas ir vēl saudzīgāks pret augstskolu piedāvājumu.

Sākotnēji bija plānots akreditāciju balstīt uz miljonu latu vērto AIP pētījumu, bet ilgās diskusijas par tā vājo kvalitāti aizkavēja procesu. Lai nodrošinātu stingrus kvalitātes kritērijus, Ķīlis plānoja procesā iesaistīt Vācijas aģentūru ASIIN, tomēr vienošanās netika panākta, un maija sākumā veselības problēmas lika amatu atstāt pašam Ķīlim.

Komentāri (9)

Sanšains 08.08.2013. 10.43

Augstskolās aicina ieviest grāmatas krievu valodā

“Dot iespēju studentiem apgūt krievu valodas kursus, kā arī ieviest vairāk grāmatu un izdevumu krievu valodā” – tādu rekomendāciju Banku augstskolai attiecībā uz ekonomikas studiju virzienu īstenošanu sniegusi Studiju virzienu akreditācijas komisija, ko izveidojusi Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Tā kā pēdējā gada laikā IZM vairākkārt tapuši likumprojekti, kas paredzēja ieviest studijas krievu valodā arī valsts augstskolās, šis ieteikums liek domāt, ka IZM turpina izmantot visas spraugas, lai iestumtu krievu valodu augstākās izglītības iestādēs.
http://la.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=387222:augstskols-aicina-ieviest-grmatas-krievu-valod&catid=127:studijas&Itemid=149%20class=

+6
-1
Atbildēt

1

    Aivars Krauklis > Sanšains 08.08.2013. 11.05

    Tieši ekonomikas teorija taču ir nozare, kur bez krievu valodas nu nekādi neiztikt – biedru Ļeņina, Staļina un paša Brežņeva izcilie darbi jāstudē oriģinālvalodā. Ekonomikā dolžnā biķ ekonomīčeskoi! Siskimasiski!

    +6
    0
    Atbildēt

    0

Aleksejs Dimitrovs 08.08.2013. 18.42

Šī pseidoakreditācija jau balstās uz Gogoļa mirušām dvēselēm: programmās tiek pierakstīti kā pasniedzēji doktori, kurus augstskola vienkārši palūdz ieniegt savus CV, lai programmai būtu doktoru kvorums. Praktiski šie doktori “mirušās dvēseles” nekādus darbus (lekcijas, utt.) neveic.

+1
0
Atbildēt

0

Anna Gaigule 08.08.2013. 14.16

Ņemot vērā akreditācijas rezultātu, viss šis process ir tikai bezdarba novēršana birokrātu vidū…

+1
0
Atbildēt

1

    Aivars Krauklis > Anna Gaigule 08.08.2013. 22.10

    Nu kāpēc tikai „birokrātu”? Ir taču arī „akadēmiskais” (kaķi, nesmej tik skaļi!) personāls.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu