Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

3
Šveiciete Džozefīne Reicela uzvarējusi Lozannā notikušajā ielu kurjeru pasaules čempionātā. Sacensībās piedalījās 400 kurjeru no 40 valstīm, pārvadājot iespaidīgus sūtījumus.

Nedēļas notikumi pasaulē


Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Somijas un Polijas pārstāvji Briselē panākuši
vienošanos par kopuzņēmuma Rail Baltica izveidi. Piecu valstu transporta ministru kopējo deklarāciju plānots parakstīt neoficiālā transporta padomes sanāksmē septembrī Viļņā. Rail Baltica kopuzņēmuma mērķis ir koordinēt gatavošanos dzelzceļa līnijas būvniecībai. Nolemts, ka katrs Rail Baltica infrastruktūras posms piederēs valstij, kurā tas atrodas. Savukārt katrs akcionārs nākamo gadu laikā projektam atvēlēs 650 000 eiro gadā.

Lēmums uz laiku slēgt virkni ASV vēstniecību Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas reģionā pieņemts, balstoties uz pārtverto starptautiskās teroristu organizācijas Al-Qaeda līderu saziņu. Tajā bijis iesaistīts grupējuma augstākais līderis Aimans az Zavahiri – viņš devis rīkojumu veikt uzbrukumu, iespējams, Jemenā. Kāds bijušais Centrālās izlūkošanas pārvaldes darbinieks atzinis, ka 21 gada karjeras laikā nekad nav pieredzējis vienlaikus 22 vēstniecību slēgšanu. Arī Lielbritānija, Francija un Vācija uz laiku slēgušas savas vēstniecības Jemenā. Norvēģija slēgusi savas vēstniecības Saūda Arābijā un Jordānijā. 

Reaģējot uz Maskavas lēmumu piešķirt pagaidu patvērumu slepenus dokumentus publiskojušajam bijušajam ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes darbiniekam Edvardam Snoudenam, Baltais nams ceturtdien paziņojis, ka tiks pārskatīta iecere septembrī rīkot ASV un Krievijas prezidentu samitu. ASV prezidentam Barakam Obamam un viņa Krievijas kolēģim Vladimiram Putinam septembrī Sanktpēterburgā paredzētā G20 samita laikā bija iecerēta divpusēja tikšanās. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu