Hakeris un politiķi • IR.lv

Hakeris un politiķi

6
Aivars Ozoliņš

Čalovska izdošanas procesā izjaukts samērs starp tiesiskumu un politiku

Ministru kabinets kā valsts augstākā tiesu instance un piederība partijai kā juridisks arguments – tas nav tiesiskas valsts modelis. Taču par Imantas hakeri dēvētā iespējamā kibernoziedznieka Denisa Čalovska izdošana vai neizdošana Amerikas Savienotajām Valstīm no tiesiska diemžēl pārtapis par politisku jautājumu. Jau tiktāl, ka valdības ministri otrdien Ministru kabineta sēdē par to balsoja atbilstoši savai partejiskajai piederībai. 

Latvijai ir vienošanās ar ASV par tiesisko sadarbību, tajā skaitā līgums par apsūdzēto izdošanu. Decembrī specvienība aizturēja Čalovski viņa dzīvoklī Imantā. Ģenerālprokuratūra ir nolēmusi, ka viņa izdošana ASV ir pieļaujama. Janvārī Latvijas Augstākā tiesa atstāja negrozītu šo prokuratūras lēmumu. Spriedums ir galīgs un nepārsūdzams. Pēc tam Satversmes tiesa divas reizes atteikusies pieņemt izskatīšanai Čalovska un viņa advokātu prasību atzīt par Satversmei neatbilstošu izdošanas līgumu ar ASV.

Nekādu tiesisku iemeslu noraidīt ASV lūgumu vairs nebija, un Tieslietu ministrija bija sagatavojusi valdības lēmuma projektu par Čalovska izdošanu. Tik un tā pieci valdības locekļi – ekonomikas, izglītības, vides un pašvaldību lietu, iekšlietu un ārlietu ministri – balsoja pret. Visi pieci pārstāv Reformu partiju. Nebūs nevietā vaicāt, vai katrs no šiem ministriem rīkotos tieši tāpat, ja pārstāvētu citu partiju. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu