Tiesa noraida Reformu partijas lūgumu atjaunot valsts finansējumu (papild.) • IR.lv

Tiesa noraida Reformu partijas lūgumu atjaunot valsts finansējumu (papild.)

43
Foto: Edijs Pālens, LETA

KNAB lēmumu par finansējuma pārtraukšanu partijai vēl var pārsūdzēt

Administratīvā rajona tiesa 1.augustā noraidījusi Reformu partijas (RP) lūgumu apturēt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka lēmuma darbību par valsts budžeta finansējuma izmaksas pārtraukšanu partijai, ziņo LETA.

Partija strīdā ar KNAB bija lūgusi piemērot pagaidu aizsardzības līdzekli, proti, RP vēlējās, lai tai turpina izmaksāt valsts finansējumu, kamēr turpinās tiesvedība, kurā vērtē, vai KNAB pamatoti partijai atņēmis valsts atbalstu.

Kā pastāstīja tiesā, šo lēmumu partija vēl var pārsūdzēt 14 dienu laikā no tā pieņemšanas dienas Administratīvajā apgabaltiesā.

Datums, kad tiesa varētu izskatīt lietu pēc būtības, pagaidām vēl nav zināms. RP vēl nav saņēmusi tiesas lēmumu un, kad to saņems, tad konsultēsies ar juristiem, sacīja RP valdes priekšsēdētāja vietniece Sandra Sondore-Kukule. Līdz ar to pagaidām nav zināms, vai politiskais spēks pārsūdzēs pieņemto lēmumu.

Tiesa 17.jūlijā ir pieņēmusi politiskā spēka iesniegumu un ierosinājusi lietu. RP lūdza tiesai trīs lietas – atcelt KNAB lēmumu, atzīt par prettiesisku KNAB faktisko rīcību, aizturot valsts finansējumu, un piemērot pagaidu aizsardzību. Tiesas 1.augusta lēmums attiecas uz lūgumu par pagaidu aizsardzības piemērošanu, skaidroja RP valdes priekšsēdētāja vietniece. Par pirmajiem diviem lūgumiem tiesa ir ierosinājusi administratīvo lietu.

RP pašlaik sedz kārtējos izdevumus, kuru pieaugums tuvākajā laikā netiek plānots. Partijas ieņēmumus veido saņemtās biedru naudas un biedru ziedojumi, norādīja Sondore-Kukule.

Jau ziņots, ka KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks ir pieņēmis lēmumu pārtraukt RP piešķirtā valsts budžeta finansējuma izmaksu, jo šogad 12.aprīlī stājies spēkā KNAB 2012.gada 1.jūnija lēmums par Reformu partijas saukšanu pie administratīvās atbildības par nepatiesu ziņu norādīšanu 2011.gada vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijā un informācijas publicēšanas kārtības neievērošanu saistībā ar saņemtajiem ziedojumiem. Ar KNAB lēmumu līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām nākamgad rudenī partijai gar degunu aiziet 166 999 lati.

Saskaņā ar Politisko organizāciju finansēšanas likumu partijām tiek pārtraukta valsts budžeta finansējuma izmaksa, ja pēc tā piešķiršanas tiek konstatēti likumā minētie partijas pārkāpumi un lēmums par soda piemērošanu ir stājies spēkā. Viens no likumā minētajiem gadījumiem ir partijas sodīšana par vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijā nenorādītiem darījumiem vai saņemtiem ziedojumiem, kuru kopsumma pārsniedz 100 minimālās mēnešalgas jeb 20 000 latu.

Veicot 2011.gada vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijā norādīto darījumu pārbaudi, KNAB konstatēja, ka konkrētā partija tajā nav norādījusi darījumus 38 048,04 latu apmērā. Ar KNAB priekšnieka 2012.gada 1.jūnija lēmumu tika nolemts saukt partiju pie administratīvās atbildības un sodīt ar naudas sodu 350 latu apmērā.

Reformu partijas publiski ir paudusi viedokli, ka “KNAB lēmums par valsts finansējuma apturēšanu ir nekvalitatīvs precedents”, tomēr Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa ar 2012.gada 8.oktobra spriedumu atstāja negrozītu KNAB priekšnieka lēmumu. Arī Rīgas apgabaltiesa ar 2013.gada 12.aprīļa spriedumu atstāja negrozītu pirmās instances tiesas spriedumu, un minētais spriedums nav pārsūdzams. Ņemot vērā, ka bija iestājušies Politisko organizāciju finansēšanas likumā noteiktie apstākļi, KNAB priekšnieks pieņēma lēmumu pārtraukt Reformu partijai piešķirtā valsts budžeta finansējuma izmaksu no Rīgas apgabaltiesas sprieduma spēkā stāšanās brīža.

Saskaņā ar likumu KNAB priekšnieka lēmumu par valsts budžeta finansējuma izmaksas pārtraukšanu Reformu partija var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā, taču KNAB lēmuma pārsūdzēšana neaptur tā darbību.

2010.gadā Saeima pieņēma grozījumus likumā, paredzot no 2012.gada piešķirt valsts budžeta finansējumu politiskajām partijām, par kurām Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā divi procenti vēlētāju – 50 santīmu apmērā kalendārā gada laikā par katru iegūto balsi.

Saskaņā ar likumā noteikto kārtību valsts budžeta finansējums tiek piešķirts politiskajām partijām uz trim gadiem – uz jaunievēlētās Saeimas pilnvaru laiku – no 2012.gada līdz 2014.gadam, veicot tā izmaksu četras reizes gadā – līdz 15.janvārim, 15.aprīlim, 15.jūlijam un 15.oktobrim. Reformu partijai šogad no valsts bija paredzēti 95 428 lati.

 

Komentāri (43)

Pēterītis 02.08.2013. 12.19

– Žoržam varu piekrist tikai daļēji.
Lai arī Vienotībai piemīt trūkumi, kuru izspīlēšanai mobilizēts viss Jura Paidera vadītās žurnalistikas potenciāls, tā tomēr ir pirmā no partijām pēc pēdējās Augstākās padomes aizvadīšanas vēsturē, kura spējusi Latvijas virzību no Pleskavas/Grieķijas ceļa pagriezt ziemeļvalstu virzienā.
Tas, ka panākumi gūti no trešās pozīcijas vēlēšanās, liecina arī par politisko briedumu

+8
-3
Atbildēt

2

    Ieva Priedenfelde > Pēterītis 02.08.2013. 17.56

    spējusi Latvijas virzību no Pleskavas/Grieķijas ceļa pagriezt ziemeļvalstu virzienā.
    =======
    Atgādiniet man, kāda ir nodokļu politika ziemeļvalstīs?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > Pēterītis 02.08.2013. 14.28

    Īpaši par pagriešanu liecina Krievijas un Ķīnas pilsoņiem izpārdotie īpašumi līdz šim nebijušos apmēros. Diez kāda vēl varētu būt tā pagriešana, vai EURO, vai nekustamo straujākais cenu kāpums, vai bezcerīgais un pieaugošais valsts parāds 45% no IKP? Vai katru gadu par 30.000.00 rūkošais iedzīvotāju skaits? Varens pagrieziens.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

austrisv 02.08.2013. 12.43

Manuprāt, ja tiesa tā lemj, tad tā arī droši vien ir, jo likums paliek likums, un arī valdošām partijām likumi ir jāievēro.
Bez tam, kam jāiet prom no politikas, tam arī jāiet, jo skat, cita tamlīdzīga partija jau klauvē pie saeimas durvīm, šoreiz gan oligarhus laikam aizstāvēs un prioritāte stā Repšes partija garantēs, ja vien tauta nesāks domāt: kas patiesībā aiz tā visa stāv. Bet pagaidām vēl RP ir dzīva un ietekme milzum liela, vismaz valdībā, kā redzam!

+4
-1
Atbildēt

4

    austrisv > austrisv 02.08.2013. 15.22

    Piekrītu par Repšes partijas jauno lomu, jo kur gan citur tie ņem naudu ar ko zīmēties televīzijas kanālos.
    Atkal pierādās tas fakts, kuru jau sen atzīmēja viedais Berklāvs, ka Repšes prioritāte ir liela nauda.
    Es gan šaubos, vai viņi pārvarēs maz tos 5%. Šaubos, jo pārāk jau cauri tam visam spīd lielo oligarhu intereses. Tā reklāma ir vispārīga un neko nesola ierindas biedriem(pilsoņiem). Varbūt tikai pagaidām?
    Mulķi jau uzrausies , bet to nebūs daudz, jo par PLL jau arī nenobalsoja daudz iepriekš. Vecās pašvaldību domes jau ir bijušie PLL atbalstītāji, bet kas viņiem klausīs.
    Bet, tad jau manīsim, cik daudz ir muļķu Latvijā!

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 02.08.2013. 16.08

    Lno, Es arī tā ceru, jo Repšem pieminēs gan BB, gan saņemtos ziedojumus no privātpersonām,lai viņš kļūtu par premjeru, bet naudu viegli notranžierēja un vēl iekūlās milzu parādos. Ka sgan Repši aizdzina no Vienotības, kuras sastāvā taču varēja arī ministrēt? Bet nē, aizskrēja pakaļ šim kremlinam Danam Tītavam. Gan jau Belokoņ viņam diktē ko darīoty, ja jau algu maksāja kā redzējām par praktiski neko!
    Vai tas nešķiet dīvaini, lai neteiktu vairāk! Un muļķiem neliek padomāt ar galvu, kas visu to finansē?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > austrisv 02.08.2013. 12.52

    Bet. Manuprāt Repše vairs neatkārtos ne savus, ne Zatlera panākumus, bet iekļūs saeimā un centīsies ar tankiem vai bez tiem kļūt par SC sabiedroto. Pēc nākošajām vēlēšanān pastāv liela iespēja pagriezienam uz austrumiem…

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    dro > austrisv 02.08.2013. 15.31

    Bet. Repšem var pamaisīt LM, bet liela nauda var daudz ko izdarīt.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

austrisv 02.08.2013. 16.54

DD1,patiesību sakot man šodien maz laika un nevaru pameklēt Tītava izteikumus par daudz labākām tēmām. Bet tio izdarīšu, kad būs vairāk laika.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu