Valdība jautājumu par Čalovska izdošanu skatīs nākamnedēļ • IR.lv

Valdība jautājumu par Čalovska izdošanu skatīs nākamnedēļ

18
"Imantas hakeris" Deniss Čalovskis tiek ievests tiesas zālē. Foto: Gints Ivuškāns, F64

Koalīcijas partiju vidū šajā jautājumā nav vienprātības

Valdība otrdien tomēr neskatīs jautājumu par smagos kibernoziegumos apsūdzētā Denisa Čalovska izdošanu ASV, aģentūru LETA informēja premjera Valda Dombrovska (Vienotība) preses sekretārs Mārtiņš Panke. Tas notiks nākamnedēļ.

Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis informēja, ka valdība lēmusi par jautājuma atlikšanu tāpēc, ka Satversmes tiesai jāskata Čalovska pārstāvju iesniegtais pieteikums. Valdība lēmumu pieņems nākamnedēļ, kad būs zināms tiesas lēmums. Viņš teica, ka Satversmes tiesa par Čalovska jautājumu varētu izlemt jau rīt, 31.jūlijā. “Nedod, Dievs, nolemsim kaut ko pretēji Satversmes tiesas nolemtajam,” sacīja Lazdovskis, piebilstot, ka jautājums netika skatīts, lai ievērotu koleģiālu attieksmi pret tiesu instanci.

Lazdovskis uzsvēra, ka jautājums par Čalovska izdošanu valdībā iesniegts pirms trim nedēļām, kad vēl Čalovska pārstāvji nebija vērsušies Satversmes tiesā. Viņš arī atgādināja, ka Tieslietu ministrija joprojām ir pārliecināta – Čalovskis ir izdodams ASV.

Savukārt Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs teica, ka jautājums par Čalovska izdošanu ir ļoti rūpīgi jāizvērtē un ministrija joprojām neatbalsta viņa izdošanu. Vaicāts, vai tas neietekmēs attiecības ar ASV, viņš prognozēja, ka attiecībām nevajadzētu pasliktināties.

Koalīcijas partiju vidū nav vienprātības šajā jautājumā. Tā Reformu partija jau paudusi savu nostāju, proti, šo politisko spēku pārstāvošie ministri neatbalstīs Čalovska izdošanu. Savus argumentus pret izdošanu izklāstījis RP pārstāvošais ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Satiksmes ministrs Anrijs Matīss esot aicināts šajā balsojumā atturēties, pirmdien medijiem norādīja pie frakcijām nepiederošo deputātu pārstāvis Viktors Valainis.

Savukārt Nacionālās apvienības politiķis Roberts Zīle teica, ka tieslietu ministrs Jānis Bordāns (VL-TB/LNNK) ir atbildīgs par šo jautājumu, virza to izskatīšanai valdības sēdē un Nacionālās apvienības pārstāvji viņam uzticas.

Premjers Valdis Dombrovskis pirmdien teica, ka „zināmā mērā mani pārsteidz tas, ka šis jautājums tiek politizēts, ka atsevišķām partijām ir skaidrs viedoklis, pirms viņi vispār ir uzklausījuši ģenerālprokuroru un citu kompetento personu viedokļus”.

ASV solījusi garantēt, ka tiks ievērotas Čalovska cilvēktiesības, ja Latvija viņu izdos ASV.

Kā ziņots, ASV federālie prokurori 1985.gadā dzimušajam Latvijas pilsonim Čalovskim, kurš esot pazīstams arī ar iesauku “Miami”, un diviem citiem iespējamiem Austrumeiropas kibernoziedzniekiem cēluši apsūdzības par datorvīrusa “Gozi Virus” radīšanu un uzturēšanu. Ar šo vīrusu tika inficēts vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tai skaitā aptuveni 40 000 datoru ASV. Vīruss nonācis pat ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoros.

ASV lūgusi Latviju izdot Čalovski tiesāšanai. 31.janvārī Latvijas Augstākā tiesa atstāja negrozītu prokurora Mārča Viļuma lēmumu, ar kuru viņš bija atzinis par pieļaujamu Čalovska izdošanu. Galīgais lēmums šajā jautājumā būs jāpieņem valdībai. Ja Latvija Čalovski izdos, ASV viņam var draudēt pat 67 gadu cietumsods.

Tikmēr pats Čalovskis neatzīst, ka būtu apzināti radījis vai uzlabojis kādu programmatūru izmantošanai ļaunprātīgiem mērķiem, saņemot par to samaksu. “Turklāt ne Čalovskim, ne kādam no viņa advokātiem nekad nav uzrādīti jebkādi pierādījumi, kas apstiprinātu ASV viedokli par Čalovska saistību ar kibernoziegumu izdarīšanu,” sacīja viens no Čalovska advokātiem Saulvedis Vārpiņš.

(papildināta ar Tieslietu ministrijas pārstāvja teikto)

Komentāri (18)

ilmisimo 30.07.2013. 21.44

mums tagadiņ ir ne tik viem kargo kulta paraliberāļi, mums ir arīdzan makdonalda ietinamā papīra “‘kreisie antiamerikānisti”( šitie gan neder pat wirsas slaucīšanai).

Mūsu jaunā “Nacionālā bagātība”.

+7
-3
Atbildēt

4

    gliters > ilmisimo 31.07.2013. 12.26

    lno, esi aizkavējies 19. gadsimtā – viss plūst, viss mainās un kādreizējie ciema muļķīši nonāk nācijas intelektuālās elites godā.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > ilmisimo 31.07.2013. 09.45

    zirnekliene Šeloba. Tādi kārļi langini agrāk ganija sādžas govis un tos uzskatīja par ciema muļķīšiem…

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    gliters > ilmisimo 31.07.2013. 08.48

    Jā, es ar nevaru nobrīnīties, cik mums to intelekta kropļu savairojies:

    “Kur konfektes, tur gausās mutes. Jaunā viļņa koncertos ierodas arī daudzi pašmāju uzņēmēji, mākslinieki un politiķi, kuri nacionalitātes jautājumu var atļauties nolikt uz brīdi malā. Nu, jo visi cer rast iespēju piezīsties pie trekna pupa, gluži kā eskorta meitenes, kuras krāj savai studiju maksai.”

    http://www.delfi.lv/news/comment/comment/karlis-langins-nepatika-pret-jauno-vilni-latviesa-pienakums.d?id=43512925

    Tālāk vairs nav kur iet.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    gliters > ilmisimo 31.07.2013. 08.42

    Nulle, tev neienāk prātā, ka mums minimālā alga ir tādu Čalovsku, viņu saimnieku, rinkēvičveidīgo politiķu un to prokremlisko sponsoru dēļ?

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

austrisv 30.07.2013. 19.15

Var jau redzēt, ko un kāpēc Rinkēvičs aizstāv šo hakeri? Līdz šim vēl sevi šis Rinkēvičs neatklāja, bet tagad gan skaidri redzams, ka ne jau Latvijas valsts intereses rūp un Latvijas sabiedrotā intereses rūp , bet gan Krievijas interešu aizstāvis tika ielikts amatā Ārlietu ministrijā.. Kam vēl tas nav redzams. Varbūt Rinkēvičam ir kas slēpjams, kāds “skelets skapī”?

+9
-5
Atbildēt

1

    dro > austrisv 30.07.2013. 22.32

    Bet, +1
    Un arī Tu, Bet? Tas taču kā duncis Zanes mugurā:)))

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

ilmisimo 30.07.2013. 18.27

Agnese Margēviča ‏@AgneseMargevica 1h

Kad pēc nakamajiem 5 gadiem pētīs kur&kā valsts pazaudēja 10tus miljonu, 1/2 pašreizējā MK atbildēs: neatceramies,mēs hakeri glābam&tvītojām
https://twitter.com/AgneseMargevica

+6
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu