Drošības policija sāk kriminālprocesu par Alfrēda Rubika izteikumiem • IR.lv

Drošības policija sāk kriminālprocesu par Alfrēda Rubika izteikumiem

23
Alfrēds Rubiks. Foto: Kaspars Krafts, F64

Rubiks izteicās, ka 1949.gadā “daudzi tika represēti pēc nopelniem”

Drošības policija (DP) sākusi kriminālprocesu par Latvijas Sociālistiskās partijas (LSP) līdera, eiroparlamentārieša Alfrēda Rubika publiskajiem izteikumiem par 1949.gada represijām, aģentūrai LETA pastāstīja Drošības policijā.

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma panta par nozieguma pret cilvēci attaisnošanu. Par šādu noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Maijā DP par apvienības “Saskaņas centrs” ietilpstošās LSP līdera Rubika izteikumiem sāka pārbaudi pēc tam, kad no Ģenerālprokuratūras saņēma Latvijas Universitātes sociālās atmiņas pētnieka Mārtiņa Kaprāna iesniegumu.

Laikraksts “Latvijas Avīze” iepriekš rakstīja, ka 1.maijā LSP Grīziņkalnā rīkoja mītiņu, kas ieguva plašu publicitāti Latvijas plašsaziņas līdzekļos. Līdzās vairākiem mītiņa dalībniekiem LNT ziņu sižetā tika intervēts Rubiks. “Tās represijas, kas bija 1949.gadā, nevar vērtēt viennozīmīgi. Tur daudzi tika represēti pēc nopelniem, jo tie bija tie, kas sadarbojās ar fašistiem,” ziņu sižetā klāstījis Rubiks.

Arī uzrunā sociālistu tradicionālajā 1.maija mītiņā viņš noliedza okupācijas faktu – Latvijas pievienošana PSRS, viņaprāt, bijusi tikpat brīvprātīga kā iestāšanās Eiropas Savienībā.

Sociālās atmiņas pētnieks, komunikācijas zinātņu doktors Kaprāns laikrakstam atgādinājis, ka Latvijā padomju represijas tiek traktētas kā noziegums pret cilvēci.

Pats Rubiks no saviem vārdiem neatkāpjas un uzskata, ka neko nav pārkāpis. “Deportācijas neveica kāds no meža iznākušais, bet gan tā laika oficiālās iestādes, balstoties uz likumiem,” telefonsarunā laikrakstam teica eirodeputāts. Viņaprāt, uz tā laika notikumiem esot jāskatās tā laika acīm, nevis no šodienas skatpunkta.

1941.gada 14.jūnijs un 1949.gada 25.marts Latvijas jaunāko laiku vēsturē ir divas melnās dienas. 25.martā padomju varas sarīkoto deportāciju rezultātā uz Sibīriju tika izvesti vairāk nekā 43 000 cilvēku, tai skaitā 10 000 bērnu.

 

Komentāri (23)

buchamona 25.07.2013. 13.26

Patiesībā jau iesniegums būtu jāraksta par SC kopumā. Viņi tur visi vienādi, tikai katrs savu lomu spēlē. Vai kāds ir pamanījis kaut vienu reizi, kad SC kā viena apvienība ir izteikusi savu kopēju viedokli par viena otra sava biedra ” domu graudiem”, par kuriem tad kādu laiku netā ļauži šūmējas? :) SC vēsturē nav precedenta, kad viņi norobežotos no teiksim savējo cvetkovu, kabanovu, jeb rubiku izlēcieniem.

Franks Gordons atkal jau Latvijas Avīzē savā rakstā ” 1940. gada jūnijs jaunā veidolā?” norāda uz kārtējo latviskajā info telpā ” nepamanīto” kremlinu rosīšanās piemēru :

“…Krievijas interneta portālā “Novij region-2” nupat publicēts dokuments – “anaļitičeskaja zapiska” (analītiska piezīme), ko sagatavojis “kāds no Kremlim tuvu stāvošiem analītiskiem centriem”….portāla ievadā teikts, ka “stratēģiskais uzdevums”, balstoties uz vēlēšanu rezultātiem, paredz izveidot tādu valdību, kas varētu “vienoties ar Krieviju”, un šim nolūkam vajadzīga “kompromisa figūra, kas veicinātu abu valstu tuvināšanos”…Krievijas (..) stratēģiskām interesēm atbilstu uz 2014. gada vēlēšanu rezultātu pamata balstītas koalīcijas valdības sastādīšana ar “Saskaņas centru” un premjerministru N. Ušakovu priekšgalā. Šāda kabineta sastāvā varētu ieiet arī Reformu partija un, iespējams, Zaļo un zemnieku savienība, kas saistīta, no vienas puses, ar Ventspils pilsētas un brīvostas vadītāju, politiskā ziņā ambiciozo biznesmeni Aivaru Lembergu, no otras puses – ar republikas agrāro lobiju…Noslēgumā šī odiozā dokumenta autori prasa, lai Maskavas “visaugstākajā politiskajā līmenī” tiktu dota garantija “Saskaņas centram” un personiski Ušakovam, ka projekts un štābs bauda stratēģisku atbalstu…” http://la.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=386141:1940-gada-jnijs-jaun-veidol&catid=93:la-komentri&Itemid=440%20class=

+9
-1
Atbildēt

1

    Inese > buchamona 25.07.2013. 13.36

    Un kas to “zapisku” «Об итогах муниципальных выборов в Латвийской Республике и перспективах формирования пророссийской правящей коалиции в данной стране» sagatavojis? Anonīma centra anonīmi autori? Značit prasts feiks ;)

    0
    -2
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 25.07.2013. 15.43

“Deportācijas neveica kāds no meža iznākušais, bet gan tā laika oficiālās iestādes, balstoties uz likumiem,” …

nekā personīga, bet arī ebreju iznīcināšanu, piemēram, veica “tā laika oficiālās iestādes, balstoties uz likumiem” . Nez kā Rubikam ir ar “skatīšanos tā laika acīm”? Vai viņš redz tikai ar vienu?

Manuprāt, šāds izteikums no “augstas Eiropas parlamenta” amatpersonas ir jāvērtē 10x bargi, 1) jau persons statusa dēļ un 2) jo būtībā jau tiek attaisnotas ne tikai Staļina deportācijas, bet arī Hitlera genocīds.

+6
0
Atbildēt

5

    Inese > silvija_vitina 25.07.2013. 16.17

    Par Hitlera noziegumiem Rubika k-gs gan neko neteica, nevajag melot un izdomāt ;)

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Inese > silvija_vitina 25.07.2013. 16.51

    1949. gada 29. janvārī tika pieņemts pilnīgi slepens PSRS Ministru padomes lēmums, kurā bija noteiktas Baltijas valstu izsūtāmo kategorijas, 1949. gada 17. martā LPSR Ministru padome pieņēma lēmumu “Par kulaku ģimeņu izsūtīšanu no Latvija PSR”. Droši vien, ka MP lēmumiem bija likuma spēks.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ojārs > silvija_vitina 25.07.2013. 16.42

    balstoties uz likumiem
    ——————
    Tolaik bija tāds likums par deportācijām bez tiesas? :))) Ļoti šaubos.
    Rubiks galīgi sagājis sviestā. ViŅu vajag tiesāt un pēc iespējas ātrāk – tā kā to dara Lielbritānijas tiesas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > silvija_vitina 25.07.2013. 18.45

    Linux, Par Hitlera noziegumiem Rubika k-gs gan neko neteica,bet to var izsecināt pēc loģikas – ja var attaisnot viena režīma noziegumus pēc tā laika likumiem,kāpēc to nevarētu darīt ar cita režīma noziegumiem,kas izdarīti pēc tā laika likumiem?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > silvija_vitina 25.07.2013. 16.53

    andrejam
    tiesa bija (škiet, troika, saucās). un viss bija “likumīgi”. Tāpēc vēl jo nožēlojamāk to visu uzskatīt par leģitīmu līdzekli ar “sodienas acīm”.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Sanšains 25.07.2013. 13.11

Mjāa, ko gan mēs iesāktu bez krietnā kareivja Kaprāna drosmīgās rīcības?! :)
Nav vis nekāds tukšvārdīgs tūdaliņš vai lāpnesis. Īsts rīcības cilvēks.

+3
-2
Atbildēt

3

    Inese > Sanšains 25.07.2013. 13.14

    Bez stukačiem režīms sabruktu ;)

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    aija_vecenane > Sanšains 25.07.2013. 16.29

    Linux!

    Kāda ir alternatīva? Paciest? Rīkot linča tiesu?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Valis, Pecis, Lampa > Sanšains 28.07.2013. 18.35

    Viņš tā arī izdarīja, un sabruka 20 gadus atpakaļ.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu