Rīga kā maģiskais cirks? • IR.lv

Rīga kā maģiskais cirks?

39
Cirka ziloņi pirms gada Rīgas centrā. Foto: Romāns Kokšarovs, F64
Elīna Cērpa

Vai cirks ir vienīgais, kas lidostā vēsta par Latvijas kultūru?

Lidosta “Rīga”. Stāvu un gaidu, kad piebrauks mans koferis. Šai valstī nav būts jau kādu laiku.

Kamēr tā stāvu, domāju par to, kas šai telpā notiek. Pareizāk sakot, es jūtu, ka šī telpa ar mani komunicē, izmantojot robustus vizuālos kapitālisma simbolus, kas ir konstruēti tā, lai, iebraucot Latvijā, es uzreiz gribētu pirkt milzīgus pulksteņus.

Mans skatīšanās virziens ir aprēķināts un pamatoti, jo kāds zina, ka es gaidīšu savu koferi, kuru man atslidinās pa rotējošo reni, kas aplīmēta ar veikala “Spice” reklāmām un iespējām tur bedzjēdzībā tērēt laiku, naudu, kuras mums tā jau nav, un izdedzināt savas acis aptuveni 200 spožajos veikalos. Un, protams, šī reklāma paliks manā apziņā. To arī zina veiksmīgu reklāmu stratēģi.

Es domāju, kur vēl varu likt savu skatienu? Kas vēl mani sagaida, uzturoties Rīgā, ja es esmu pilsētā pirmo reizi un man šeit nav draugu, kuri varētu dot kādu vērtīgu ieteikumu.

Piemēram, esmu viesis, kurš pilnīgi neko nezina par Dziesmu svētkiem. Skatos un redzu, ka pie sienas ir stends ar bukletiem, kas iepazīstina ar dažādām iespējām Latvijā. Sniedzos pēc brošūrām, kas noliktas zem nosaukuma “KULTŪRA”. Vienīgais, ko tur atrodu, ir buklets par Rīgas cirku, kas aicina mani apmeklēt maģijas šovu ar eksotiskiem dzīvniekiem, klauniem un galvu reibinošiem akrobātiem.

Šis ir apjukuma mirklis – kaut kādi vārdi izveļas no apziņas, piemēram, “kāds murgs”…” tas tak’ nevar būt”. Bet varbūt savas prombūtnes laikā esmu kaut ko palaidusi garām…

Iespējams, ka pilsētas tēvu apziņā cirks nemainīgi ir kultūras pasākumu saraksta pirmajā vietā – tur tiek vestas skolēnu rindas paaudžu paaudzēs. Nevar noliegt, ka jebkas – žests, vārds, kustība, sērkociņkastīte, ar kuru tu nonāc saskarsmē, ir mūsu cilts kopdzīves leksika, ķermenis, kuru aptver viens vārds – kultūra.

No otras puses, kultūra patiešām arī ir fikcija. Tāpat kā cirks. Safabricēti mirdzoši priekšnesumi ar lāci uz slidām, kurš tiek uzmundrināts ar maziem saldiem cukurgraudiņiem, bet pēc priekšnesuma beigām viņš tiek atkal ielikts noslēgtā telpā un dzīvnieks velk savu eksitenci būrī, kas uzmetināts kultūras vārdā.

Daudzkur pasaulē cirks ar dzīvnieku piedalīšanos jau labu laiku ir izsvītrots no izklaides pasākumu saraksta. Piemēram, šomēnes Kipras parlaments nolēma vairs neatļaut dzīvnieku izmantošanu cirkā. Vienkārši cilvēki ir sapratuši, ka šī pirmsrenesanses laikā dzimusī forma ir noslēgusies, sākusies apziņas revolūcija, kurā Latvija nepiedalās.

Starp citu, “smukuma” pēc varēja lidostas stendā ielikt, ja ne informāciju par Dziesmu svētkiem, tad vismaz par Doma ērģelēm gan.

Autore ir režisore

 

Komentāri (39)

buchamona 12.07.2013. 09.56

Rīgas pašvaldības portālā uzklikšķināju uz uz sadaļas ” izglītības, kultūras un sporta komiteja” un pastījos, kuri tad ir tie, kas šādu komiteju Rīgā vada:

” 1. Eiženija Aldermane – priekšsēdētāja
2. Svetlana Savicka – priekšsēdētāja vietniece
3. Juris Zaķis – priekšsēdētāja vietnieks
4. Anna Vladova – priekšsēdētāja vietniece
5. Jefimijs Klementjevs – priekšsēdētāja vietnieks…”

Te arī ir atbilde uz rakstā izvirzīto jautājumu – kas notiek ar kultūru LR galvas pilsētā? :) Notiek apmēram tas pats, kas notika 1940. gadā pēc Latvijas Republikas okupācijas.

+17
-2
Atbildēt

1

    dace_ampermane > buchamona 12.07.2013. 10.24

    Juris Zaķis professor emeritus/komunistus kurš izmanīgi ielēca Amerika partijā, jo izskaitļoja siles iespēju. Pārējie tādi paši šindari :)

    +9
    0
    Atbildēt

    0

Kaspars Špūle 12.07.2013. 07.14

Autorei, protams, ir taisnība par “kultūras piedāvājumu” Rīgas lidostā, bet žēl, ka viņa mūsu Latviju dēvē par “šo valsti”. Tāds teiciens ir kā zīmogs… Ne jau mūsu valstij, bet pašam teicējam. Un tas nebūt nav kvalitātes zīmogs.

+12
-2
Atbildēt

27

    inara_baumane_la_lv > Kaspars Špūle 12.07.2013. 07.40

    autorei
    ērģeles ir vairāk nekā gadsimtu vecas, tās ir būvējusi vācu firma “Walcker&Co” Ludvigsburgā!
    tādas ērģeles ir katrā eiropas pilsētā, dučiem vien….sievietīte,laikam nezin, ka orģinālās pirms 400 gadiem sadega….

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    andris902 > Kaspars Špūle 12.07.2013. 08.27

    …fretka…. “… bet žēl, ka viņa mūsu Latviju dēvē par “šo valsti”. Tāds teiciens ir kā zīmogs.”
    ————————–
    ….vai tas tomēr neizklausās pēc liekuļošanas no Tavas puses, ja konsekventi pats savas valsts pilsoņus un līdzcilvēkus, nez kāpēc, mēdz saukt par curikiem?….starp citu – ko tas nozīmē?…

    +3
    -9
    Atbildēt

    0

    andris902 > Kaspars Špūle 12.07.2013. 08.45

    ….un kas ir curiki?….tulkojumu varētu palūgt?…varbūt ir vērts ieviest jaunvārdu listē?….:)

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    andris902 > Kaspars Špūle 12.07.2013. 09.04

    ….kāpēc novirzīšanās no tēmas?…kādu saukt par curikiem – arī ir zīmogs…tāpēc vēlos saprast – vai tas ir labi vai slikti, jo fretkas viedoklis taču ir – pareizais viedoklis….tāpēc jautājums – kas ir curiki?….

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Kaspars Špūle 12.07.2013. 11.32

    Jā, tāpat, kā, savulaik, melnādaino diskriminācijas atcelšana, vēlēšanu tiesību piešķiršana sievietēm, utt., arī homoseksuālo pāru laulības un bērnu adopcijas iespējas ir virzība uz nākotni, toties to diskrimionācija ir virzība uz Hitlera Vāciju vai Staļina Krieviju.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Kaspars Špūle 12.07.2013. 09.57

    īsi sakot, liberāla politika attiecībā pret visu, tolerance, ctb prioritāte, orientācija uz nākotni, un tiesiskums ir eiropeiskas valsts raksturojums.
    Tradicionālo vērtību prioritāte, neiecietība pret visu, kas neietilps šinī sarakstā, netolerance, “valsts” tiesību un regulēšanas dominēšana virs ctb, orientēšanās uz pagātni, ir tradicionalās valsts raksturojums.
    Tas tā, visai vispārīgi, neiedzilinoties sīkumos.

    +4
    -8
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Kaspars Špūle 12.07.2013. 10.46

    Jā, Krievija ir sliktāksis tradicionalās valsts piemērs, kur tradicionalismu izmanto kā elektorāta apmuļķošanas veidu, Kremļa leptokrāti Krievijas bagātības gan zog ārkārtīgi liberālā veidā.
    Mūsu NA gan arī bieži izmanto nacionalās jūtas un citas tradicionalās vērtības savam politbiznesam un savam PR, tā dara visi politiķi, kas sevi dēvē par “patriotiem” vai “nacionalistiem”.
    fretka – latvieši ir gan tautība, gan etniska grupa, nevajadzētu par to tik ļoti saspringt, sauc, kā gribi, latvieši nekur neizzudīs.
    Un visu etnisko grupu iesaistīšana politikā neapšaubāmi ir pluss un tuvinās Latviju Eiropai.
    Tikai, ne SC sastāvā – šī partija nav veidota pēc etniskiem, bet, pēc pilnīgi citiem principiem, un “padomju cilvēku”, no kuriem daļa ir patreizējā Krievijas režīma atbalstītāji, un bezprincipiālu pārbēdzēju kokteiļa iesaistīšana jebkur neko labu nedod.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Kaspars Špūle 12.07.2013. 10.09

    Protams, eksistē, bet, liberāls viedoklis ir pārsvarā, un to parāda vēlēšanas.
    Kaut, neviens neapgalvo, ka tas ir vienīgais pareizais, kaut vai tā pārspīlētā tolerance pret musulmaņu radikāliem, utt., no otras puses – vairākums vēlētāju to atbalsta, tāpat, kā geju laulības, utt., tā tas ir vairākumā Eiropas valstu.
    Latvijās gan pati sabiedrība nav liberāla,par īsti liberālu nevar nosaukt nevienu partiju, un daudzi liberāli likumi un likumi, kas vērsti pret diskrimināciju, pieņemti tikai ES spiediena dēļ.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Kaspars Špūle 12.07.2013. 12.06

    Vēlēšanas ES valstu vairākumā, kāds RD sakars ar liberālismu.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > Kaspars Špūle 12.07.2013. 10.25

    dzeris49
    zanE – “curiki” ir tie, kas nav homofobi, ir samērā liberāli, un grib šeit eiropeisku valsti, nevis tradicionālu vai sovjetisku.

    Eiropeiskais” tu mūsu! Ar Staļina viepļa tetovējumu uz krūta un krievu krustu uz muguras un piespraustu Georgija lentīti. Labi zinot, kādas nelietības jau pastrādājuši SC darboņi
    http://tautastribunals.eu/?p=2206
    tomēr nekautrēties aģitēt par to līdzdalību valdībā.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > Kaspars Špūle 12.07.2013. 10.29

    klejotājs. Baidos naudu tērēt – jāpabeidz māja:)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Kaspars Špūle 12.07.2013. 09.43

    zanE – “curiki” ir tie, kas nav homofobi, ir samērā liberāli, un grib šeit eiropeisku valsti, nevis tradicionālu vai sovjetisku.
    Resp., curiki nav ZZS, SC, un NA, un to elektorāts, pārējie visi ir “curiki”.
    Tā ka, manā uztverē, “curiks”, kas ir fretkas izdomāts jaunvārds, būtībā, ir kompliments, kaut, NA, SC un ZZS vēlētāja izpratnē tas ir kaut kas slikts, nu tāda šim trijām draudzīgajām partijām izpratne par lietām.

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > Kaspars Špūle 12.07.2013. 10.30

    rinķī apkārt
    dzeri. īsi sakot, liberāla politika attiecībā pret visu…+++

    Ne jau gluži pret visu. Tikai attiecībā pret nepilngadīgu jauniešu rekrutēšanu sodomītu rindās un sodomijas un staļinisma-rusisma sludināšanu bērnu dārzos un skolās un to atklāta demonstrēšana paša Rīgas centrā.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > Kaspars Špūle 15.07.2013. 15.43

    >dzeris
    “arī homoseksuālo pāru laulības un bērnu adopcijas iespējas ir virzība uz nākotni” – tikko vienu uz nākotni aizvirzījušos pediņu pāri, kas bija adoptējis bērnu, sašņorēja par adoptētā bērna izmantošanu savu pedofīlisko tieksmju apmierināšanai un pornofilmu uzņemšanā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > Kaspars Špūle 12.07.2013. 10.26

    hei, lno! domāju, ka esi franču Rivjērā uz dēļa kurš slīd pa viļņiem :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Kaspars Špūle 12.07.2013. 12.10

    dzeris: Latvijās gan pati sabiedrība nav liberāla,par īsti liberālu nevar nosaukt nevienu partiju
    ————————
    Skumji, bet tev ar to jāsamierinās.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > Kaspars Špūle 12.07.2013. 10.18

    zanE …
    nez kāpēc, mēdz saukt par curikiem?….

    Latviešu nīdējiem, pat ja tie paši arī ir latviešu izcelsmes, latviešu valstī var lietot jebkādus epitetus.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > Kaspars Špūle 12.07.2013. 10.22

    klejotājs. Tradīcijas ir dažādas. Arī Dziesmu un Līgo svētki:)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > Kaspars Špūle 12.07.2013. 09.48

    dzeris. …”curiki” ir tie, kas nav homofobi, ir samērā liberāli, un grib šeit eiropeisku valsti, nevis tradicionālu +++ vari pan paskaidrot, kas tā tāda ” eiropeiska valsts”, ar ko eiropeiska valsts atšķiras no tradicionālas valsts? Pretstatā tradicionālai valstij, kas tad eiropeiskā valstī ir tik netradicionāls….? :)

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > Kaspars Špūle 12.07.2013. 10.15

    Tradicionāla valsts ir Krievija, tur viss ir dibināts uz tradīcijām un tās viņu tradīcijas gadsimtiem nemainās. Vakar viņu tiesa izskatīja safabricētu apsūdzību un notiesāja pirms 4 gadiem pašu cietumā nomocītu ārzemnieku. Lūk, tā ir tradīcija, jo viņu vēsture ir pilna ar līdzīgām lietām. Apdraudēt kaimiņu valstis, jaukties viņu iekšējās lietās, izplatīt nepatiesas ziņas, turēt savus pilsoņus nabadzībā un apspiestībā un lepoties ar savām varenajām tradīcijām.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > Kaspars Špūle 12.07.2013. 11.10

    “īsi sakot, liberāla politika attiecībā pret visu, tolerance, ctb prioritāte, orientācija uz nākotni” – “orientācijas uz nākotni” viena no svarīgākajām izpausmēm ir homoseksuālu laulību atzīšana, vai ne?

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > Kaspars Špūle 12.07.2013. 10.05

    dzeri. īsi sakot, liberāla politika attiecībā pret visu…+++ kā tad šāda valsts var funkcionēt? Jeb šādā ” eiropeiskā valstī” neeksistē pretējs viedoklis par lietām? Un, ja tomēr eksistē un kādam ir jāpiekāpjas, formulējot likumu, piemēram, tad kuram tad tas ir jādara? Kā tas viss tiek ” organizēts” ? :)

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > Kaspars Špūle 12.07.2013. 11.08

    Džeri, atturēšos vērtēt Tavas zināšanas par to, kas ir tauta un kas ir etniskā grupa, jo cienu Tevi kā izcilu curiku problēmas pārzinātāju :)

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > Kaspars Špūle 12.07.2013. 08.52

    Lūdzu, nenovirzieties no tēmas.
    Raksts ir par cirka ziloņiem un par “šo valsti”.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Kaspars Špūle 12.07.2013. 11.46

    dzeris49 Protams, eksistē, bet, liberāls viedoklis ir pārsvarā, un to parāda vēlēšanas.
    ——————–
    Kuras vēlēšanas – Rīgas Domes?

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > Kaspars Špūle 12.07.2013. 08.39

    zanE: konsekventi pats savas valsts pilsoņus un līdzcilvēkus, nez kāpēc, mēdz saukt par curikiem
    ———-
    Ir vēl briesmīgāk – es savas valsts pilsoņus mēdzu saukt gan par latviešiem, gan par krieviem, kā arī par sievietēm un par vīriešiem.
    Protams, tikai tos, kuri to ir pelnījuši :)

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > Kaspars Špūle 12.07.2013. 10.37

    Starp citu, šodien žurnālā “Sestdiena” ir pasludināts, ka Latvijā vairs nav latviešu tautas, bet ir tikai latviešu “etniskā grupa”.
    Elīnas Zalānes un Ināras Egles aprakstā par izglītības ministru Vj.Dombrovski “Labais krievs 2” teikts: “Viņš vēlas, lai partijās iekļautos cilvēki kā no vienas, tā no otras etniskās grupas.”
    “Šī valsts” kļūst arvien eiropeiskāka, vai ne, Džeri?

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

Lidija Apsīte 14.07.2013. 12.24

Kā es tevi saprotu! Man arī ļoti pietrūkst gājienu ar lozungiem, vadoņu bildēm un sarkaniem karogiem. Vot tā tik bija štuka. Un cik tauta bija toreiz vienota…

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu