Jaunā komponista piezīmes • IR.lv

Jaunā komponista piezīmes

Jēkabs Jančevskis. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Komponistam Jēkabam Jančevskim (31) šis bijis ražens gads — Dziesmusvētku 150 gadu jubilejā viņš debitēja ar pieciem skaņdarbiem, pabeidza ierakstīt skaņu celiņu spēlfilmai Zeme, kas dzied un saņēma Spēlmaņu nakts balvu par mūziku izrādei Brands Dailes teātrī

Mēs brienam viens otram pretī caur dziļiem sniegiem žurnāla redakcijas iekšpagalmā Bruņinieku ielā. Jēkabs kļūst emocionāls — izrādās, viņš pirmos soļus mūzikā spēris piparmētru zaļajā mūzikas skolas ēkā tieši blakus mūsu izdevniecības mājiņai. Viņš norāda uz otrā stāva logu un stāsta, ka tur ticis regulāri iespundēts. Par ko? Par to, ka bijis sliņķis un delveris. Kā jau enerģijas pārpilns puišelis, kam prātā ir viss, izņemot cītīgu mācīšanos un labu uzvedību.

Redakcijā Jēkabs lūdz atļauju izstaigāt visas telpas, jo šeit notikuši mūzikas skolas orķestra mēģinājumi. «Tik daudz atmiņu par šo vietu! Bērnībā šķita, ka mēģinājumu zāle ir milzīga. Tagad brīnos, kā mūsu orķestris šeit vispār ietilpa. Interesanti, ka bērna acīm viss izskatās lielāks un plašāks.»

Liela un plaša aizvadīto gadu laikā kļuvusi Jančevska radošā dzīve. 2019. gadā UNESCO Starptautiskajā jauno komponistu skatē Rostrum viņš ar skaņdarbu When ieguva galveno balvu. 2020. gadā Jančevskis kopā ar diriģentu Jurģi Cābuli un Rīgas Doma kora skolas jaukto kori ierakstīja savas kormūzikas albumu Aeternum, kuru izdeva prestižā Lielbritānijas ierakstu kompānija Hyperion un cildinoši recenzēja Eiropas mūzikas žurnāli. 2022. gadā viņš saņēma Lielo mūzikas balvu kategorijā Gada komponists. 

Šogad Jēkaba kompozīcijas pirmo reizi izskanēja lielajā Dziesmusvētku estrādē, bet mūzika izrādei Brands izcīnīja Spēlmaņu nakts balvu. Vairāki muzikologi par Jančevski runā kā par «nākamo Ešenvaldu». 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu