Saldais rūgts • IR.lv

Saldais rūgts

4
Māris Diņģelis

Homoseksuāli pāri ASV svin uzvaru pēc Augstākās tiesas sprieduma, kas leģitimējis laulāto viendzimuma pāru līdztiesību

Gribot negribot skatu piesaista divas pilnīgi atšķirīgas sievietes. 83 gadus vecā ņujorkiete Edīte Vindzore sabiedrībā visbiežāk parādās atturīgā bikšu kostīmā, ar kārtīgu frizūru, pērļu krellēm un rozā šalli. Tieši tāda viņa kāpa arī pa ASV Augstākās tiesas kāpnēm Vašingtonā un, pašas vārdiem runājot, bija «apreibusi no prieka» kopš tā brīža, kad tiesa pieņēma izskatīšanai viņas prasību pret valsti.

Turpat uz kāpnēm bija arī Šērlija Felpsa (55). Kā vienmēr, apkrāvusies ar plakātiem un nedaudz paspūrušiem matiem. No Amerikas vidienes mazpilsētas Kanzasas štatā viņa bija ieradusies galvaspilsētā, lai kārtējo reizi ar plakātiem un izsaucieniem atgādinātu, ka «Dievs ienīst pediņus». Viņas izpratnē Dievs ienīst daudz ko. «Paldies Dievam par [terora aktiem] 11.septembrī!» – šis sauklis regulāri lasāms Felpsas un viņas pārstāvētās Vestboro baptistu baznīcas piketos. «Paldies dievam par mirušajiem kareivjiem!» – viņi sludinājuši, regulāri rīkojot piketus Irākā un Afganistānā kritušo karavīru bērēs, jo tādā veidā «Tas Kungs sodījis šo sātana pārņemto valsti». Pērn decembrī viņa ar tvitera starpniecību pateicās Dievam, kurš «atsūtīja šāvēju» uz Sendijhukas pamatskolu Konektikutas štatā, kur 20 gadus vecs jaunietis skolā nošāva 20 bērnus un sešus pieaugušos. Vestboro baptisti plānoja piketēt arī šo upuru bērēs, lai «pateiktos Dievam par viņa saprātīgo lēmumu un labo darbu», bet vietējie piketētājus padzina. Nelielās baznīcas aktīvisti par sevi atgādināja arī pēc sprādzieniem Bostonas maratonā šāgada aprīlī. Felpsas meita tvītoja: «Dievs atsūtīja bumbas dusmās par pediņu laulībām! Lai slavēts Tas Kungs! Kad pediņi precas, Dievs posta.»

Protams, Šērliju Felpsu un viņas Vestboro baznīcu var uzskatīt par anomāliju. Šai aptuveni simt cilvēku sektai viss ir vai nu balts, vai melns. Un nekā pa vidu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu