Sākas mākslas festivāls "Cēsis 2013" • IR.lv

Sākas mākslas festivāls “Cēsis 2013”

41

Festivāla jaunums – gastronomiska performance ar pavāra Laura Aleksejeva, scenogrāfa Rūdolfa Baltiņa un RTU ķīmiķu piedalīšanos

No šodienas līdz jūlija beigām Cēsīs norisināsies ikgadējais mākslas festivāls “Cēsis 2013”, kurā iecerēti 32 notikumi vizuālajā mākslā, mūzikā, kino, teātrī un gastronomijā, raksta aģentūra LETA. Kā festivālam veltītajā preses konferencē žurnālistiem sacīja tā direktors Juris Žagars, festivālā tiks piedāvātas gan klasiskas vērtības, gan pārsteigumi, un tie būs gaidāmi divos segmentos – mūzikas programmā un gastronomijā, kas ir līdz šim festivālā nepārstāvēta joma. 

Mākslas festivāls tiks atklāts šovakar plkst.19.30 ar multimediālu koncertuzvedumu “Latvijas Radio koris, Keidžs un laiks” Cēsu sporta kompleksa zālē. Koncertu veidojuši Latvijas Radio kora vadītājs Sigvards Kļava kopā ar režisoru Robertu Rubīnu, un tajā tiks savienots it kā atšķirīgais – dadaistiskā dziedāšana un baznīcas zvani, kontrabasists dziedās, bet dziedātājs spēlēs kontrabasu. Uzveduma pamatā būs attēlu un skaņas attiecību risinājuma meklējumi, attēlu klātbūtne būs jaušama gan gaismu spēlēs, gan videoprojekcijās, bet skaņa eksponēsies gan dzīvajā atskaņojumā, gan fonogrammā. 

Festivāla pārsteigums būs Gundegas Skudriņas iecerētā divu stundu garā gastronomiskā performance “Nepieradinātās vakariņas”, kas 19.jūlijā plkst.20 notiks Cēsu pils klētī. Tajā gaidāmas ne vien garšai, bet arī redzei, taustei, dzirdei un smaržai neierastas sajūtas. Skudriņa kopā ar restorāna “36.līnija” šefpavāru Lauri Aleksejevu un scenogrāfu Rūdolfu Baltiņu nolēmusi veikt Latvijā vēl nebijušu gastronomisku eksperimentu. Turklāt īstenot ieceri palīdzēs arī Rīgas Tehniskajā universitātē studējošie ķīmiķi. 

Savukārt mūzikas programmā šogad tiks piedāvāti deviņi notikumi amplitūdā no kamermūzikas koncerta “Elektroakustiskās spēles Cēsu klētī” līdz plašākiem koncertiem estrādē, kas var pulcēt pat vairākus tūkstošus cilvēku. Cēsu mākslas festivālā dažkārt izdodas atklāt jaunas zvaigznes, piemēram, pirms diviem gadiem tā noticis ar akordeonisti Kseniju Sidorovu. Šogad mūziķe klausītājus priecēs 29.jūnijā plkst.20 Cēsu sporta kompleksa zālē, piedāvājot koncertu “Ksenija Sidorova un “Sinfonietta Rīga”” jaunā un perspektīvā diriģenta Jāņa Liepiņa vadībā. Tāpat mūzikas programmā figurē arī tādi vārdi kā Raimonds Pauls, Kaspars Zemītis, Daumants Kalniņš, Ilona Bagele, profesionālais pūtēju orķestris “Rīga” un citi. 

Ja pagājušā gada jaunievedums bija bērnistaba, tad šogad ir padomāts arī par jauniešu auditoriju – 11.jūlijā norisināsies “Jauniešu “weekends””, kura laikā par jauniešiem draudzīgu cenu – trim latiem – tiks piedāvāts vizuālās mākslas izstāžu apmeklējums, Luvēnlanēvas studentu simfoniskā orķestra koncerts “Dejas ar Riekstkodi un Beļģijas studentu orķestri” Cēsu sporta kompleksā, kā arī džeza mūziķu “Bunch of Gentlemen” koncerts klubā “Fonoklubs”. 

Vizuālās mākslas jomā festivāls piedāvās trīs izstādes. Starptautiskajā laikmetīgās mākslas izstādes “Vasaras lasījumi” kurators ir Kēstutis Kuizins no Lietuvas. Izstāde, kas būs aplūkojama Cēsu Alus brūzī un pilsētvidē, iekļauti Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Meksikas, Moldovas, Lielbritānijas, Šveices, Argentīnas, Slovēnijas un Čehijas mākslinieku darbi. 

Bijušajā Cēsu tipogrāfijā varēs aplūkot Karlīnas Vītoliņas pirmo personālizstādi “Portreti”, kuru veidos apmēram 70 melnbaltās lielformāta fotogrāfijas. Viņas uzņemtie attēli bieži publicēti vietējos stila žurnālos, taču šī personālizstāde būs nepieradinātāka, apveltīta ar intrigu, kas piemīt ikviena mākslinieka pirmajai izstādei. 

Toties Cēsu Izstāžu namā būs skatāma Visvalža Ziediņa darbu izstāde “Bezdibenis. Visvaldis Ziediņš”, kas skatītājus iepazīstinās ar iepriekš vēl neeksponētiem mākslinieka darbiem. Visas festivāla izstādes būs atvērtas apmeklētājiem līdz 31.jūlijam. 

Savukārt teātra programmas pamatā šogad būs trīs jaunā, provokatīvā, veiksmīgu starptautisku karjeru sākušā Latvijas režisora Vladislava Nastavševa iestudējumi – Latvijas Nacionālā teātra izrāde “Vecene” un Valmieras teātra izrādes “Jūlijas jaunkundze” un “Makbets”. “Makbets” varētu tikt spēlēts kā performance, kurā galveno lomu spēlēs pats Žagars.  

Festivāla noslēguma izrāde – Liepājas teātra izrāde “Pūt, vējiņi!”, kas Cēsu pils parka brīvdabas estrādē būs skatāma 20.jūlijā plkst.21 atšķirsies no tās, kāda tā tiek rādīta uz teātra skatuves. Cēsu mākslas festivālā skatītājus gaidīs spēles ar gaismu, turklāt, ja tas tehniski būs iespējams, skatuve tiks novietota ezera pusē. Tāpat festivālā tiks piedāvāta Valentīnas Freimanes britu kino klasikas izlase. Laikā no 30.jūnija līdz 19.jūlijam būs skatāmi 13 kino seansi brīvdienu vakaros plkst.22 Cēsu pils pagalmā, bet darba dienās filmas būs skatāmas jau plkst.20 Cēsu pils klētī. 

Vairāk informācijas festivāla mājas lapā

Biļešu cenas no trim līdz 15 latiem,  tās nopērkamas www.bilesuparadize.lv un visās festivāla norises vietās

Komentāri (41)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu