Ministre: Latvijas dārgākās relikvijas vēl esot saglābjamas (papildin.) • IR.lv

Ministre: Latvijas dārgākās relikvijas vēl esot saglābjamas (papildin.)

37
Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende naktī pie degošās Rīgas pils. Foto: Gints Ivuškāns, F64

Rīgas pilī ugunsgrēks plosījies stāvu virs izstādes, kurā sakopotas 100 vērtīgākās Latvijas vēstures liecības

Rīgas pils ugunsgrēkā cietusi daļa Nacionālā vēstures muzeja krājumu, tiesa gan, cietušie eksponāti esot glābjami, piektdien intervijā LTV raidījumā “Labrīt, Latvija” sacīja kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (NA).

Naktī jau ir sākta vēstures muzeja krājumu, tajā skaitā, 100 Latvijas nacionālo relikviju pārvietošana uz drošākām telpām un tā turpināsies arī šodienas laikā. Mazāk cietuši pilī esošie Nacionālā mākslas muzeja un Rakstniecības muzeja krājumi.

Kā apliecināja Jaunzeme-Grende, jau pirms vairākiem gadiem, tuvojoties Rīgas pils remontdarbiem, pieņemts lēmums pārcelt muzeju ekspozīcijas uz Pulka ielas krātuvēm. Tomēr krīzes laikā naudas trūkuma dēļ šo krātuvju remonts ieildzis, tādēļ muzeju ekspozīcijas un krājumi joprojām atradušies Rīgas pilī, ziņo LETA.

Tomēr VUGD priekšnieks Oskars Āboliņš uzksta, ka vairāku muzeju krājumu atstāšana Rīgas pilī uz tās remontdarbu laiku bija kļūda. Latvijas Radio Āboliņš atzīmēja, ka pils dzēšanas darbi atklājuši VUGD tehniskā nodrošinājuma problēmas – dzēšanas darbu laikā saplīsis vēl padomju gados ražots ūdens padeves sūknis, turklāt dzēšanas darbiem bija pieejamas tikai vienas no divām Rīgā esošajām autokāpnēm, jo otras atradās remontā.

Dzēšanas darbi arī parādīja, ka Vecrīgas ūdensvada tīkls nespēj nodrošināt pietiekamu ūdens padevi, lai spētu apkarot šāda mēroga ugunsnelaimi. Runājot par ugunsgrēka izcelšanās iemesliem, Āboltiņš izteicās, ka šī ir viena no tām reizēm, kad ir ļoti grūti prognozēt jebkādus iespējamos izcelšanās iemeslus.

Jau ziņots, ka naktī izcēlies ugunsgrēks Rīgas pilī radīja draudus Latvijas Nacionālā vēstures muzeja vērtīgākajiem krājumiem, jo visi muzeja materiāli atrodas pils kompleksā.

“Šobrīd no vēstures muzeja viedokļa vislielākais risks ir izstāžu zālei, kurā atrodas 100 vērtīgākās Latvijas relikvijas, jo tieši virs tās stāvu augstāk notiek dzēšanas darbi,” pulksten divos naktī intervijā Ir.lv sacīja Latvijas Nacionālā vēstures muzeja direktors Arnis Radiņš. 

“Tā ir lieliska izlase – simts visdārgākās mantas, ko no sava miljons vienību lielā krājuma esam izvēlējušies izstādei, sākot ar akmens laikmeta dzintara figūriņām un beidzot ar pirmo sarkanbalsarkano karogu, kas Atmodas laikā tika pacelts tepat pils Svētā gara tornī,” sacīja Radiņš. Izstāde tika atklāta 18.maijā un to bija plānots izrādīt līdz pat gada beigām.

Visas relikvijas izstādītas stikla vitrīnās, tāpēc tām vajadzētu būt pasargātām no ūdens, taču par to muzeja darbinieki vēl nav pārliecināti. “Ugunsdzēsēji mūs vēl nelaiž telpā, jo tas nav droši. Es varēju tikai paskatīties pa durvju spraugu,” sacīja direktors. Izstāde izvietota ēkas trešajā stāvā, bet virs tās ir izdedzis jumts un dzēšanas darbi risinās ceturtajā stāvā.

“Kad tiksim telpā un būs iespējams novērtēt griestu pārseguma stāvokli, tad tiks pieņemts lēmums, ko darīt ar izstādītajām relikvijām. Tas būs ugunsdzēsēju lēmums. Reālākais, ka materiāli paliks telpā līdz rītam un tad jau skatīsimies,” direktors apstiprināja atkārtotā intervijā pirms pulksten trijiem naktī.

Pārējie muzeja krājumi atrodas ēkas daļā, kas nav uguns skarta. “Izskatās, ka šie krājumi ir drošībā, vairāk vai mazāk. Protams, šajā milzīgajā ūdens apjomā varbūt ūdens būs kaut kur ticis, bet krājumi ir tajā pils pusē, kur nekādas dzēšanas aktivitātes nav bijušas,” sacīja Radiņš.

Radiņš apliecināja, ka ugunsdzēsēji pagaidām nav varējuši sniegt informāciju par ugunsgrēka cēloni. “Kā vispār kaut kas tads varēja notikt? Tas tikai vēlreiz apliecina – nevar reizē būvēt un [turpināt pils telpās] dzīvot,” sacīja direktors.

Komentējot iespējamo pārvākšanos, ja pilī turpmāk palikt vairs nebūs droši, Radiņš sacīja – pirms rekonstrukcijas bija plānots vēstures muzeja krājumus pārcelt uz īpaši izbūvētām telpām Pārdaugavā, taču tas nav noticis, jo šīs ēkas finanšu trūkuma dēļ nav izremontētas. “Toreiz plānojām, ka pārvākšanās varētu prasīt 6 mēnešus. Krīzes situācijā tas varbūt prasītu trīs mēnešus, lai visu noliktu tā, ka var pēc tam arī atrast,” sacīja muzeja direktors.

Kā ziņots, Rīgas pils kompleksā atrodas trīs muzeju krājumi – visi Latvijas nacionālā vēstures muzeja krājumi jeb aptuveni miljons vienību, Latvijas nacionālā mākslas muzeja ārzemju kolekcija ar aptuveni 20 000 vienību, kā arī Rakstniecības un mūzikas muzeja krājumi. Neviens no krājumiem nav tieši cietis ugunsgrēkā, taču pilī turpinās ugunsdzēsēju darbs un apdraudējumu muzeju materiāliem var radīt arī ūdens, kas milzīgos apjomos tiek izmantots dzēšanai. 

Tiklīdz ugunsdzēsēji to atļāva, muzeju darbinieki pēc pusnakts sāka pārbaudīt krājumu stāvokli, taču darbu apgrūtināja elektrības trūkums. Turklāt visās telpās nav atļauts ieiet. Taču pirmie novērojumi liecina, ka muzeju krājumi nav izpostīti, intervijā Ir.lv apliecināja kā LNMM, tā LNVM vadība. Precīzāk par situāciju varēs spriest no rīta. Pulksten 8 Kultūras ministrijā plānota krīzes sanāksme, lai apkopotu informāciju un pieņemtu lēmumus par tālāko rīcību.

(papildināta ar kultūras ministres un VUGD priekšnieka teikto)

Komentāri (37)

Una Grinberga 21.06.2013. 09.08

Visu cieņu, ka ministre bija klātienē un operatīvi rīkojās, bet LTV reportāžā Demakova spēja runāt par ekspozīcijas detaļām, kamēr Grende tikai par “vēsturiskajām vērtībām”.

+5
-3
Atbildēt

15

    Elīna Barkovska > Una Grinberga 21.06.2013. 10.34

    roberts_j Ko tu te dzen tagad inteliģent!! Tev kā Rāviņam nav ne vainas, tā Grende tagad vai ugunsdzēsējus no liesmām vilkusi:D Dēļ šādiem bāleliņiem mums pilna Saeima ar plānā galdiņa urbējiem sēž :)

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 21.06.2013. 10.51

    @roberts_j
    Lai zinātu, ko jāglābj pirmo, ministram ir jāzina, kas ir ekspozīcijā! Varbūt nav jāglābj ķīnas vāzes, ja deg senākais tautastērps vai vecākais starpvalstu līgums!

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Elīna Barkovska > Una Grinberga 21.06.2013. 09.57

    Gremde:)

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Elīna Barkovska > Una Grinberga 21.06.2013. 10.26

    ino: un ar spainīšiem vēl ūdeni nesa :D Sanāk katrs kas atskrēja līdz pilij uguni paskatīties tagad ir cienījams politiķis? :D kaut kā jau tie krievu ikri jādabū tagad ārā :)

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    grislits > Una Grinberga 21.06.2013. 10.51

    andrej, NB bija jāsāk celt jau daudz ātrāk vēl ilgi pirms Demakovas. Tas labi, ka tika uzsākta celtniecība vismaz viņas laikā. Cits jautājums – kādi viņai bija galvenie motīvi – vai pašas celtnes tapšana, vai nopelnīt sev un partijai korupcijas ceļā naudiņu.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    grislits > Una Grinberga 21.06.2013. 10.29

    Izskatās, Bronks, jums tas domāšanas līmenis ir tāds pats kā tiem, kas Cauni, Lembergu u.t.t. vēlē, varbūt pat vēl zemāks.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Una Grinberga 21.06.2013. 14.32

    Direktoram tas jāzina, kas arī bija klāt. Bet pirmo var glābtt to, kam var piekļūt ar ugunsdzēsēju atļauju. Un to iespēju bija ļoti maz, ja neteiktu, ka nemaz.
    ————-
    tieši tā! nu nevar taču muzeja darbinieki līst zem degošas un brūkošas ēkas. Vai viņi kādi brusi vilisi?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    grislits > Una Grinberga 21.06.2013. 10.46

    Vispār jau Kultūras ministram tur vairāk bija jābūt klāt kā iekšlietu ministram, Jo Kultūras ministrijas atbildībā ir muzeji. Un Grendei nevis bija jādzēš ugunsgŗēks (kā te Bronksam labpatīk domāt), bet jākoordinē muzeju atbildīgie, lai pēc iespējas ātri var tikt klāt eksponātiem, lai var izlemt uz kuriem citiem muzejiem vai telpām to pārvietot u.t.t.

    Un noskatījos to TV sižetu – http://www.ltv.lv/lv/video/reportazha-ugunsgreks-riigas-pilii.a15959/ – Grende, manuprāt, tur runāja daudz jēdzīgāk par Demakovu. Demakova pārspīlēja un cēla histēriju, ka visi eksponāti jau degot u.t.t., izskatījās ka Demakova vairāk PR-u taisīja.

    Bronks, kāds man sakars ar Rāviņu, neesmu par ZZS nekad mūžā vēlējis.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > Una Grinberga 21.06.2013. 11.02

    Nasing spešal. Kā gan Demakova varētu trūkt informācija par ekspozīcijām – viņa taču ilgāku laiku muzejā mazgājusi grīdas.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > Una Grinberga 21.06.2013. 10.18

    Bronks. Nu šoreiz gan nevietā smīnēt par Grendi. Vņa esot ieradusies pirmā. Cik man zināms Kozlovskis nav bijis, vēlāk ierdusies Pētersone – Godmane.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Una Grinberga 21.06.2013. 11.20

    nasing
    “Lai zinātu, ko jāglābj pirmo, ministram ir jāzina, kas ir ekspozīcijā”
    Direktoram tas jāzina, kas arī bija klāt. Bet pirmo var glābtt to, kam var piekļūt ar ugunsdzēsēju atļauju. Un to iespēju bija ļoti maz, ja neteiktu, ka nemaz.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    grislits > Una Grinberga 21.06.2013. 10.52

    nasing, ministram nav jāzina visi eksponāti, tas ir jāzina attiecīgā muzeja vadītājam un pārzinim, un šo cilvēku darbs ministram ir jākoordinē, un jāsavelk kopā informācija no citiem muzejiem un vietām, kur pēc tam visu novietot. Vai glābt Ķīnas vāzi vai tautas tērpu, jāzina konkrētā muzeja darbiniekiem, nevis ministram.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > Una Grinberga 21.06.2013. 10.52

    Kā jau tumsons, es arī Demakovas tekstā nemanīju ne milzīgas zināšanas, ne kaut ko konstruktīvu. Ja neskaita par to sunīti, pēc kura bija jāaizbrauc pirms ugunsgrēka apmeklējuma

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Una Grinberga 21.06.2013. 10.35

    Par Demakovas ieguldījumu politiskajā virtuvē laikam nevienam nav jāskaidro? Cik īsa dažiem atmiņa.
    ———————
    tieši viņa bija tā, kas izbīdīja NB celtniecības uzsākšanu. Nu jau tāme sasniegusi 200 miljonus.
    p.s. Vakar valdība nevarēja sagrabināt naudu, lai palielinātu (indeksētu) pensijas līdz 250 latiem. Tam gadā (!) vajadzētu aš 7 miljonus latu!!!

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Una Grinberga 21.06.2013. 10.22

    Laikam gan šinī situācija zināšanas mākslas vēsturē maz ko glābtu.
    Par Demakovas ieguldījumu politiskajā virtuvē laikam nevienam nav jāskaidro? Cik īsa dažiem atmiņa.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

Elīna Barkovska 21.06.2013. 10.30

roberts_j Par ko plus? Par to ka ap pili sarīkoja sev PR kampaņu? Jeb viņas resors dzēsa un glāba un viņa uzņēmās virsvadību? Tautieši, man brīžiem dēļ Jūsu naivuma kauns paliek!!

+5
-3
Atbildēt

0

Elīna Barkovska 21.06.2013. 10.46

Tas ka uz Pils remontu mākslas darbi nebija izvesti gan ir vairāk kā unikāli. Bet tā jau nebija Grendes kompetence, viņai ugunsdzēšanas lietas vairāk padodas:)

p.s es šodien esmu uzvilcies, jo pēc ikru rīšanas šī kundzīte atkal ēterā nonākusi, līdz kaklam jau.

+4
-4
Atbildēt

7

    grislits > Elīna Barkovska 21.06.2013. 10.48

    Par eksponātu izvešanu un kādēļ tie nav izvesti, rakstīts ir visos portālos. Kur var tik stulbi muldēt visu laiku?

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Elīna Barkovska 21.06.2013. 12.52

    Neiebilstu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Elīna Barkovska 21.06.2013. 14.35

    ZŠ: Man viņa neraisa uzticību itin nemaz.
    ———————–
    Man arī.
    p.s. Bet savu labo darbu, gribot vai negribot, priekš NA viņa Saeimas vēlēšanu laikā tomēr izdarīja.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Elīna Barkovska 21.06.2013. 11.28

    Ir dažādi momenti ministra darbā, zirnekliene, un šoreiz Žanete darbojās atbilstoši situācijai un iespējām. Iepriekšējā gan absolūti aplami.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > Elīna Barkovska 21.06.2013. 10.56

    Bronks. Netiesā un pats netksi tiesāts. Ugunsgrēks Grendei nebija jādzēš , toties bija jāsameklē nauda un jāsagatavo telpas fondu glabāšanai? Kādā bedrē bija valsts tik ātri aizmirsi? Ceru, ka uz nākošo saeimu būsi izveidojis savu partiju no eņģeļiem, par kuru visi varēsim ar “dziļu gandarījumu” nobalsot:)))

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    gliters > Elīna Barkovska 21.06.2013. 11.35

    Vērtējama ir kopējā summa… Labam menedžerim ar apšaubāmu uzticamību un lojalitāti manā skatījumā tā tomēr ir ar “-” zīmi.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > Elīna Barkovska 21.06.2013. 11.19

    Esmu nedaudz nomierinājusies pēc Grendes gozēšanās rindā pēc Bizantijas kaviāra un šobrīd nesaku “NEKAD VAIRS neiešu uz vēlēšanām!”, taču “-” no manis Grende dabūs noteikti – neatkarīgi no tā, cik labas organizatoriskās vai lietišķās spējas uzrādīs.
    Man viņa neraisa uzticību itin nemaz.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu