Apzeltīs Rīgas Kristus piedzimšanas katedrāles centrālo kupolu • IR.lv

Apzeltīs Rīgas Kristus piedzimšanas katedrāles centrālo kupolu

16
Rīgas Kristus piedzimšanas katedrāle ar 2011.gadā apzeltīto zvanu torņa kupolu. Foto: Evija Trifanova, LETA
Elga Sīle

Lai kupolu aizsargātu no putniem, tiek izmēģināta ierīce, kas atskaņo dažādu putnu trauksmes kliedzienus

Līdz ar Rīgas Kristus piedzimšanas katedrāles centrālā kupola 380 kvadrātmetru virsmas laukuma apzeltīšanu būs īstenojusies katedrāles arhitekta Roberta Pflūga XIX gadsimtā dzimusī iecere, projektējot katedrāli – apzeltīt tās zvanu torni un centrālo kupolu. Kupolu jau kādu laiku sedz milzīgas sastatnes, bet garāmgājējus un sabiedriskā transporta gaidītājus Rīgas centrā pārsteidz neparastas un skaļi biedējošas putnu balsis.

„Zeltīšana notiks ar 23 karātu zelta lapiņām, projekta izmaksas ir lielas,” Ir.lv stāsta rekonstrukcijas projekta vadītājs Modris Seļakovs. Viņš gan precīzākas projekta izmaksas negrib atklāt, sakot, ka tas esot pāragri, jo zelta lapiņas vēl esot iepirkuma procesā.

Svarīgākais sagatavošanas darbos esot pasargāt kupolus no ārējās vides iedarbības pirms apzeltīšanas. Tāpat arī jāizdomā, kā atbrīvoties no dažādu putnu nodarīto kaitējumu pēc kupola apzeltīšanas, stāsta Seļakovs.

Viena no idejām, kā atbaidīt katedrāles apkārtnes zvirbuļus, kaijas un baložus, ir īpašas ierīces izmantošana, kas atskaņo šo pašu putnu sugu trauksmes kliedzienus. „Tie signalizē par briesmām, bet nenodara putniem kaitējumu,” par centrā dzirdamo putnu kliegšanu stāsta rekonstrukcijas projekta pārstāve Anna Blaua. Projekta realizētāji uzņēmums „Skonto būve” pašlaik vērtē, cik efektīvi tādējādi no putniem tiek pasargāts ap kupolu apvilktais aizsargpārklājums, lai līdz kupola atsegšanai un nodošanai ekspluatācijā būtu skaidrs, vai šis risinājums ir labākais.

„Lai nenotiktu kapara oksidēšanās, nedrīkst pieļaut pat ūdens piles nokļūšanu uz apzeltīšanai paredzētās virsmas, [tāpēc] būtiski ir ap katedrāles centrālo kupolu izveidot aizsargpārklājumu,” Ir.lv skaidroja Seļakovs. Sadarbojoties Vācijas un Latvijas sastatņu konstruēšanas speciālistiem, uz katedrāles jumta izvietotas kopumā 900 kvadrātmetru plašas un 14,5 tonnas smagas sastatnes, kuru uzdevums ir aizsargāt galveno kupolu no vides ietekmes.

Sastatņu konstrukcijas unikalitāte esot sarežģītākais projekta elements, jo darbi notiek lielā augstumā pie lielām vēja slodzēm un putnu uzlidojumiem, piebilst Seļakovs.

Rīgas Kristus piedzimšanas katedrāles rekonstrukcijas projekts „Svet” tika sākts 2002.gada decembrī pēc uzņēmuma „Skonto būve” vadītāja Gunta Rāvja iniciatīvas. Tā pirmajā posmā 2005.gadā tika atjaunota katedrāles fasāde. Tās ietvaros pabeigti arī unikālie sienu gleznojumi katedrāles iekšpusē un atbilstoši tradīcijām apgleznota katedrāles aizmugurējā siena.

2011.gada vasarā tika apzeltīts katedrāles zvanu torņa kupols, bet taad sākti sagatavošanās darbi centrālā kupola apzeltīšanai.

Katedrāles centrālā kupola diametrs ir 13,5 metri, virsmas laukums – 380 kvadrātmetri, savukārt augstums no zemes ir 40 metri.

 

Komentāri (16)

Una Grinberga 17.06.2013. 20.23

Kurš finansē šo greznību? Diez vai ko tādu var atļauties par savāktajiem ziedojumiem! Esmu arī pamanījias, ka kopš Nila nākšanas pie varas Rīgā liela daļa pareizticīgo baznīcu tiek renovētas. Vai tas notiek par nodokļu maksātāju naudu? Tas būtu labs pētnieciskais jautājums žurnālistiem.

+6
-1
Atbildēt

1

brigita_damme_rtk_lv 17.06.2013. 17.26

Pirms laika Roberta Pfluga iecere bija apzeltīt zvanu torni, kurš pats nemaz nebija Pfluga iecere, bet piespiedu solis pēc Aleksandra II 12 zvanu dāvinājuma. Nu jau nelaiķim atkal jauna iecere uzradusies – vai nebeigs vienreiz ņirgāties par arhitektūras pieminekļiem? Ar zeltu izlūgsies pestīšanu?
http://www.youtube.com/watch?v=BXwbw7N6EWc

+6
-1
Atbildēt

0

Aldīna 17.06.2013. 16.05

Par Rīgas 10.vidusskolas (domājams, arī gandrīz visu krievu skolu) politoloģijas kursu – Staļina noziegumu attaisnošanu (pie tam 14.jūnija kontekstā), mācīšanu no Krievijas grāmatām, kur NATO ir sliktie utt. ne vārda.
Par kupoliem – gan, tas 100% ir svarīgāk. Šo un citas ačgārnības aktualitātēs pieminiet arī tad, kad apspriedīsiet vēlēšanu rezultātus.

+8
-3
Atbildēt

3

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu