Korupcija kā prostitūcija • IR.lv

Korupcija kā prostitūcija

5
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Indra Sprance

KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks devis vietniecei Juta Strīķei pusgadu, lai viņa «uzlabotu darbu», bet par turpmāko rīcību klusē

Ēdiens noteiktai dienai, pieņemsim, zivju kotletes ceturtdienās, nu, tas ir patīkami – tā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks skaidro, kāpēc darbdienu pusdienas labprāt ietur kādā KNAB apkaimes skolā. Lēti un veselīgi, turklāt atmiņā atsaucot jaunību. Ar viņu gan tiekos darba kabinetā – ir agrs piektdienas rīts, smaidīgs Streļčenoks sagaida mani plašā telpā ar lieliem logiem uz pagalmu un prāvu tērauda seifu stūrī. Šeit darbavieta savulaik iecerēta viņa vietniecei Jutai Strīķei, bet pirms pusotra gada, kad valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas vadītāja vietnieks Streļčenoks ar Saeimas lēmumu tika paaugstināts par KNAB priekšnieku, kabinets bijis tukšs. Atlaistā KNAB šefa Normunda Vilnīša kabinets turpat blakus Streļčenokam neesot gājis pie sirds – šaurības dēļ.

Smaids KNAB priekšnieka sejā neizzūd visu intervijas laiku. Viņš aizrautīgi stāsta par biroja paveikto pērn – lepojas ar aktivitātēm partiju finanšu kontrolē, jo ir samazināti gan maksimāli pieļaujamie ziedojumi partijām, gan ierobežota reklāma televīzijā mēnesi pirms vēlēšanām, tāpat KNAB mājaslapā publicēti likumu pārkāpušo amatpersonu vārdi. «Iedzīvotājiem jāzina savi varoņi.»

Streļčenoks lepojas arī ar pērn sākto mācību programmu, kuras ietvaros dažādās valsts institūcijās būšot «uzticamības persona no mūsu puses», kas sniegs informāciju iestādes iekšienē par to, «kas ir novitātes korupcijas apkarošanā, kādi ierobežojumi jāievēro». Nākotnē varētu iet vēl tālāk – mazu pārkāpumu novēršanu deleģēt institūcijas vadītājam, ļaujot piemērot disciplinārsodu pārkāpējam, uzskata Streļčenoks.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu