Cilvēciskās dimensijas kopšana • IR.lv

Cilvēciskās dimensijas kopšana

88
Alvis Hermanis. Foto: Agnese Gulbe, LETA
Sanita Upleja

Kam mūsdienās runāt par ētiskām kategorijām

Tik daudz “pelnu” kā pēdējo nedēļu laikā, laikam sen nav sabērts uz Latvijas prāta un jūtu profesiju (tas būtu mans nezinātniski valodiskais vidusceļš starp zinātniski atšķirīgajiem augstajiem terminiem “intelektuāļiem” un “inteliģenci”) pārstāvjiem. Alvja Hermaņa leģendārajai intervijai pašvaldību vēlēšanu priekšvakarā nu jau labu laiciņu no visiem kaktiem seko uzbrukums cilvēku slānim, ar ko principā citās vietās un laikos tautas lepojas un kam cenšas līdzināties.

Tagad mūsu prāta un jūtu nodarbinātāji tiek vainoti teju vai visos nāves grēkos, nonākot pat tik tālu, ka tiem tiek pārmesta tautas aizvešana ne pa īsto ceļu Atmodas laikā un valsts atjaunošanas brīdī. Viņu kontā ieskaitīta arī čīkstēšana un negatīvisma vairošana divās desmitgadēs kopš tā laika, kā arī nespēja tautai piedāvāt lielas, visaptverošas idejas un dzīvošana pa tautai nepieejamiem augstumiem. Vārdu sakot, mājiens ir nepārprotams – mums jūsu padomi nav vajadzīgi, ar savām idejām un prātulām varat nodarboties paši un šaurā lokā, jo “īstajai” tautai ir pavisam citas vajadzības.

Mans nolūks šajā rakstā nav mesties aizstāvēt Alvi Hermani, jo viņš pats par saviem vārdiem spēj atbildēt un sevi aizstāvēt. Mans nolūks nav arī šķetināt un apgāzt tos daudzos visai dīvainos argumentus, kas pēdējā laikā raidīti domājošu, radošu un savu viedokli publiski sakošu cilvēku virzienā. Mans nolūks ir censties meklēt atbildi uz jautājumu, kam tad mūsdienās ir tiesības un arī pienākums publiski runāt par ētiskām kategorijām?

Cilvēciskā dimensija

Mūsdienās, kad plašsaziņas telpā nereti virsroku gūst atziņas, ka visas cilvēka dzīves peripetijas ir atrisināmas ar naudu, valsts palīdzību vai tehnoloģijām, šķietami aizmirstam par kādu būtisku cilvēka esamības šķautni. Patiesībā tik būtisku, ka no visām dzīvām būtnēm uz zemes tā pilnā mērā piemīt vien cilvēkam. Runa ir par prāta un jūtu dimensiju jeb vienā vārdā to var dēvēt arī par cilvēcisko dimensiju.

Prāts un jūtas jeb spēja apjēgt un sajust apkārtējo pasauli un sevi tajā piemīt ikvienam cilvēkam, turklāt tā ienāk šajā pasaulē no jauna kopā ar katru cilvēku. Lielos dabaszinību, ekonomikas un sabiedrisko zinātņu jautājumus kāds cits jau iepriekš ir atbildējis mūsu vietā, kamēr atbildes uz jautājumiem par savu sūtību un atrašanos pasaulē mēs meklējam katrs pats un visu dzīvi. Ja vien paši vēlamies tos atrast.

Daļa no šiem jautājumiem ir izzināmi un atbildāmi tikai ar prātu, daļa, liekot kopā prātu un jūtas, bet daļa vien ar emocijām. Tāpēc visos laikos cilvēkiem ir bijusi gan nepieciešamība pēc prāta vingrināšanas, gan ļaušanās emociju varai. Zinātne palīdz meklēt daļu atbilžu, citu daļu gūstam reliģiskajā pieredzē un mākslinieciskajā jaunradē vai tās augļu baudīšanā.

Lai kā caurmēra mūsdienīgajam cilvēkam bagātākajā un attīstītākajā pasaules daļā, pie kuras neapšaubāmi pieder arī Latvija, liktos, ka attīstības ziņā esam tuvu vēstures beigām un dzīves piepildījums rodams materiālās lietās, savās cilvēciskajās vajadzībās mēs neko daudz neatšķiramies no saviem alās mītošajiem tālajiem senčiem. Arī tad, ja paši to nemaz īsti neapzināmies.

Māksla baznīcas vietā

Vēstures gaitā cilvēciskā dimensija ir līdztekus vienlīdz spēcīgi izpaudusies gan mākslā, gan reliģijā. Taču pēdējā gadsimta laikā vismaz rietumu pasaulē reliģija ar tai piederošajām institūcijām ir strauji zaudējusi ietekmi sabiedrībā, un liekas, ka lielā mērā šo robu ir aizpildījusi māksla – gan tā saucamā augstā un šaurākam lokam interesējošā, gan populārā plašākām tautas masām domātā. Tukša tā vieta diezin vai ir palikusi, jo cilvēciskā vajadzība izzināt un izprast pasauli ir mūžīga par spīti cilvēces tehnoloģiskajai un materiālajai attīstībai.

Un te nu parādās arī tā īpašā loma, ko mūsdienu rietumnieciskā sabiedrībā spēlē prāta un jūtu profesijās nodarbinātie. Vienā vai otrā veidā viņi mums palīdz izzināt un apjēgt pasauli, rast atbildes uz urdošajiem un varbūt arī nekad neatbildamajiem jautājumiem. Viņu ieguldījums patiesībā ir gana liels visas sabiedrības un katra indivīda dzīvē, pat ja viņi nerada vai “nesaražo” viegli uzskaitāmas, uzskatāmas un aptaustāmas materiāli vērtīgas lietas. Turklāt dīvainā kārtā nereti sanāk arī tā, ka, jo augstākas raudzes mākslas darbs, jo ar to nopelnāmā nauda mazāka vai naudā izteicamā vērtība grūtāk nosakāma.

Ja mūsdienu sabiedrībā nebūtu šīs cilvēciskās dimensijas un tās apzinātu kopēju, tad drīz vien vairākums, šķiet, arī noticētu, ka bērnus rada ne tādēļ, ka mīl, bet tādēļ, ka vajag apgādniekus vecumdienām vai valstij nodokļu maksātājus. Ka principiem un idejām nav nekāda svara, jo uz maizes tos nevar uzlikt un apkures katlā arī neiepildīt. Ka pašas dabas mātes radītajai valodu un kultūru dažādībai nav nekāda svara, jo ērtāk taču ir visiem vienā putrā maisīties.

Vairākums un nodevēji

Taisnības labad gan jāsaka, ka cilvēks noteikti var kādu laiku vai dažos gadījumos visu dzīvi nodzīvot arī bez savas cilvēciskās dimensijas kopšanas, un tādu piemēru vēsturē netrūkst. Galu galā cilvēki jau fiziski izdzīvo gan ilgstošā nošķirtībā, gan ieslodzījumā, nometnēs un katorgā. Taču diezin vai to sauc par cilvēka cienīgu dzīvi, un vai tādai būtu jākalpo par paraugu XXI gadsimtā.

Lai kādiem vēstures pārbaudījumiem Latvija ir gājusi cauri pagājušajā gadsimtā, liekas, ka esam vēl spējuši savā sabiedriskajā telpā saglabāt apbrīnojami daudz no cilvēciskās dimensijas kopšanas. Tas vien, ka viena teātra režisora intervija tiek tik ilgi un plaši apspriesta, liecina, ka viss mums vēl nav kļuvis vienaldzīgs.

Kad šoziem mūžībā aizgāja Imants Ziedonis un kad ar tik lielu cieņu un mīlestību tauta atvadījās no viņa, es svešumā domāju par to, vai ir vēl daudz tādu tautu, kuru mūsdienās tā saviļņot spēj viens dzejnieks un domātājs. Pēc dažām nedēļām mēs pulcēsimies uz Dziesmu un deju svētkiem, kas arī ir vien retām tautām piemītošs cilvēciskās dimensijas kopšanas veids.

Taču latiņas noturēšana augstākā līmenī ir atkarīga no mums pašiem. Tieši tādēļ ir dīvaini dzirdēt un lasīt nievājošus izteikumus par šīs dimensijas kopējiem un viņu lomu sabiedrībā. Laiki mainās un izteiksmes līdzekļi līdzi tiem.

Ja reiz alkstam pēc arvien asākām izjūtām citās dzīves jomās, tad kādēļ esam tik pārsteigti par A.Hermaņa izteiksmes asumu?

Gan tagad ar frāzi par to, ka vairākumam nekad nav taisnības, gan gada sākumā divu valodu referendumu nodēvējot par testu Latvijas nodevējiem, A.Hermanis abos gadījumos izraisīja tik plašu domāšanas un diskutēšanas talku, ka patiesībā varam būt viņam tikai pateicīgi. Cik daudziem cilvēkiem bija pēkšņi jāaizdomājas par vairākuma, taisnības, nodevības un patriotisma kategorijām un savām attiecībām ar tām. Kurš gan cits, ja ne cilvēciskās dimensijas profesionālie kopēji mūs aicinās uz tādām domāšanas talkām?

Autore ir neatkarīgā žurnāliste

 

Komentāri (88)

buchamona 12.06.2013. 12.49

“Tagad mūsu prāta un jūtu nodarbinātāji tiek vainoti teju vai visos nāves grēkos, nonākot pat tik tālu, ka tiem tiek pārmesta tautas aizvešana ne pa īsto ceļu Atmodas laikā un valsts atjaunošanas brīdī…” +++

Skalbe kādreiz rakstīja, ka bez savas inteliģences tauta ir mirusi. Izejot no šīs atziņas – paņemsim robežšķirtni sākot ar 1987.g. un līdz pat 2013.g. Kas tad ir mainījies mūsu ” prāta un jūtu darbinātāju:)” vērtību skalā šajos 26 gados?
Es pat teiktu – šī skala ir sagriezusies ar kājām gaisā. Vismaz vienai daļai.
Ja Atmodas laikā neapšaubāmi tautas priekšgalā nostājās mūsu patiesā inteliģence un pateicoties tam lielākai daļai sabiedrības bija pilnīgi skaidrs, kas ir mūsu tautas, valsts pamatu stūrakmeņi, tad šobrīd šādas pārliecības vairs nav.
Kurp aicina mūs jaunās paaudzes “domātāji” – tādi kā Kažoka piemēram, šeit viens no viņas daudzajiem ” domu graudiem” :

” Kādēļ šim nepārtraukti mainīgajam etniskajam mikslim, ko šobrīd sauc par latviešiem, būtu jābaidās no izmiršanas?”

Vai teiksim Klāvs Sedlinieks ” filozofē” :

” Kopumā un lielos mērogos – dzīvei nav jēgas. Kāda ir Andromedas miglāja jēga? Nekāda – tas vienkārši pastāv. Tāpat arī cilvēka dzīvei nav nekādas augstākas nozīmes un iemesla. Bioloģiski cilvēks dzīvo tāda paša iemesla dēļ kā muša – lai reproducētu savu DNS… utt” :)

Kurp viņi ved savu tautu, šādi mūsu tautas jaunākās paaudzes “domātāji”? Kādus ideālus viņi izvirza savai tautai? :) Uz elli viņi ved mūs…un pašvaldību vēlēšanu laikā plūcām pirmos šādas izvirtušas ” ideoloģijas” augļus. Nospļāvāmies par valsti un aizgājām aliņu dzert, vai gurķus stādīt, jeb nobalsojām par “bezmaksas” biļeti :)

+10
0
Atbildēt

11

    Dina > buchamona 12.06.2013. 13.48

    Kurmītis >> riņķīapkārt
    +++Skalbe kādreiz rakstīja, ka bez savas inteliģences tauta ir mirusi.+++

    Tieši tā. Bez „savas”.
    Man kaut kā nav pārliecības, ka hermanītis ir „mana” inteliģence un pats viš arī visai skaidri norādīja, ka uzskata sevi tikai pa TĀS tautas DAĻAS pārstāvi, kura var atļauties uz vīnēm braukāt, par viņa izrādēm 10 latus maksāt un māk civilizācijas augļus novērtēt … CITU TAUTU sarūpētas civilizācijas. A tie, kas te – tie esot lumpeni un prostitūtas. Un hermanītim redz, ka negribas būt „lumpenu tautas” un prostitūtu inteliģencei … viņam varbūt gribas „civilizētu tautu” intelliģenci pārstāvēt … mēs par prastu priekš kundziņa esam … : )))

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > buchamona 12.06.2013. 16.02

    “… izglītojas tikai muļķi” – īsti tam piekrist nevar, izglītība arī patreiz ir viena no galvenajām vērtībām.
    Un tas, ka cilvēki balso tā, kā izdevīgāk viņam, nevis “tautai”, arī ir pilnīgi normāli, cilvēki ir dažādi, kas tad viņi ir, ja ne tā pati tauta, tikai, katram var būt savas vērtības un priorotātes, tāpēc jau demokrātija un daudzpartiju sistēma, tikai totalitarismā kāds var apgalvot, ka viņš pārstāv “visas tautas” interses, un tāpēc visiem jābalso vienādi, kā vajag tai “tautai”.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > buchamona 12.06.2013. 17.03

    @RA
    30.gadu Latvija: latvieši ir viena no Eiropas tautām, kurai nav nekā kopēja ar nevienu no citām tautām; autoratīvais režīms / koncentrēta vara ir efektīvākais un demokrātiskākais varas veids. Tagad papildus katrai nācijas apziņai nāk klāt arī apziņa par Eiropu kā vienotu tautu kopumu ar kopēju vēsturi un universālām humānisma idejām. Pie tam tas tiek darīt demokrātiskā veidā, ievērojot arī mazākuma intereses.
    Jā, Francija ir ļoti ačgārna valsts un izcils piemērs, ka valodas un nacionālisma nekritiska iekalšana jau no pašas bērnības kaitē valsts attīstībai un nebūt neveicina patiesu patriotismu iebraucēju vidū. Plus, vēl koloniālisma bumeranga efekts ar ko cinās lielākā daļa bijušo impēriju.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > buchamona 12.06.2013. 13.49

    @RA
    …kā tas varēja gadīties, ka dzīvojot aiz ” dzelzs priekškara,” lielākā mūsu tautas daļa spēja saglabāt savu morālo tīrību tik lielā mērā, ka spējām atjaunot savu valsti.

    Un kāpēc Tu domā, ka padomju laikā morālā tīrība bija lielāka nekā tagad? Valsts atjaunošanas ideja bija impulss. Tā nebija kaut kas dziļi kopts no paaudzes paaudzē pēc 2.PK. Mēs pat varētu teikt, ka tautas pašsaglabāšanās instikti ir bijuši kritiski zemi visos laikos, lai runātu par tādas idejas rašanos pat impulsa līmenī (izņemot latviešu diasporu). Līdz ar to arī padomju nomenklatūra darbojas pēc tiem pašiem vecajiem labajiem principiem, kuros nav tautas pašsaglabāšanās ideja, jo citādāk mums būtu bijis jābūt spožai inteliģencei un elitei pēdējo 20 gadu laikā, kas nepieļautu tādas kļūdas, kā Rīgas atslēgas atdošana kremļa sulaiņiem, AI iznīkšana, izglītības segregācija, emigrācija, nevienlīdzība utt.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > buchamona 12.06.2013. 15.11

    @RA
    Savas etniskās izcelsmes apzināšanās, vēstures un valodas uzturēšana vēl nenozīmē, ka tā ir dzīvotspējīga vērtību sistēma (neapšaubāmi tā ir viena svarīga daļa no tās). Vēl ir politiskā un sadzīviskā prizma, kas nosaka tautas pašsaglabāšanos. Ko darīja dispora emigrācijas laikā? Lai kādi nebūtu sadzīves apstākļi, bērnu izglītībā tika ieguldīts maksimāli daudz, jo nevar kopt kultūras vērtības, ka vēders ir tukšs. Lai arī politiski panākumi bija mazāki, bet latvieši mēģināja ietekmēt mītnes zemes viedokli attiecībā uz Padomju Savienību un Latvijas iekļaušanos tajā. Ja mēs paskatamies uz latviešu tautu tagad, tad tās sadzīviskās vērtības – ātru naudu, maksimāli maz pūles un izglītojas tikai muļķi. Kādas ir politiskās vērtības – es balsoju par to, kas man ir izdevīgāk nevis kas ir izdevīgāk manai tautai. Ne sadzīviskās, ne politiskās vērtības padomju nomenklatūra nav spējusi pašmācības ceļā apgūt un nodot tālāk savai tautai caur jauno paaudzi.

    Vēl vairāk – šobrīd iestāties par nacionālu valsti, par tradicionālu ģimeni uc vērtībām, kuras ir mūsu tautas izdzīvošanas priekšnoteikums, ir tumsonība.

    Tumsonība ir turēties pie šīm vērtībām pēc viduslaiku metodēm – ar iebiedēšanu, sodiem un izraidīšanu no sabiedrības. Problēma ir tā, ka daudzi uzskati ir atrauti no mūsdienu realitātes un nespēj iekļauties globālā sistēmā. Mums ir jāiestājas par nacionālu valsti, bet jāizvēlas tāda lielvara-sabiedrotais, kas mums nodrošinās pastāvēšanu un ES/Ziemeļvalstis tam ir visatbilstošākās. Tradicionālās ģimenes vērtības ir jāpopularizē, bet nedrīkst nosodīt/noliegt atšķirīgo. Principā konservatīvo nacionālo ideju sludinātāji dzīvo 30.gadu Latvijas priekšstatos, bet esošā Latvija un tauta atrodas pavisam citādā iekšējā un ārējā pozicionējumā. Lai ātrāk sasniegtu mērķi, ir jābrauc ar mašīnu nevis zirga pajūgu!

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > buchamona 12.06.2013. 17.09

    @dzeris
    Balsot kā labāk tautai nenozīmē balsot vienādi: pirmkārt, katram ir savi priekšstati par to, kas ir valsts attīstības stūrakmeņi (sociālā vienlīdzības, izglītība un veselība, uzņēmēji, dabiska vide, kultūra u.c.). Ja katrs vadās pēc šiem principiem, tad tas ir balsojums pēc sirdsapziņas un pēc vērtībām. Ja es balsoju par kremļa 5.kolonnu, kas man nodrošina bezmaksas sabiedriskā transporta biļetes, lai gan uzskatu, ka tauta izdzīvos, ja būs spēcīga kultūra, tad es balsoju pretēji tautas interesēm (atbilstoši maniem priekšstatiem). Tieši balsošana pēc sava personīgā labuma ir balsot vienādi un pakļauties populismam!

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > buchamona 12.06.2013. 13.09

    @RA
    Sliktus piemērus esi izvēlējies (t.i. Kažoka un Sedlenieks). Viņi nav domātāji – viņi ir tehnokrātiski novērotāji, kuri nerada vai nenoslīpē idejas, bet novērojumus pakārto vecām teorijām un idejām. Līdz ar to teikt, ka viņi ir domātāji, kas nepareizi virza sabiedrības domu, ir kļūdaini, jo viņi analizē notikušo nevis virza kādas nākotnes idejas!
    Latvijā tagad nav domātāju, jo izglītību kontrolē padomju nomenklatūra, kas ierobežo jauno intelektuāļu iespējas un izpausmes Latvijā.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 12.06.2013. 16.16

    …Principā konservatīvo nacionālo ideju sludinātāji dzīvo 30.gadu Latvijas priekšstatos, bet esošā Latvija un tauta atrodas pavisam citādā iekšējā un ārējā pozicionējumā. Lai ātrāk sasniegtu mērķi, ir jābrauc ar mašīnu nevis zirga pajūgu!+++ kādi – šie priekšstati? :) Ir taču vērtības, jēdzieni, kuri palikuši ir nemainīgi no tā brīža, kopš cilvēks sevi sāka apzināties par saprātīgu būtni. :)

    Cita lieta, vienmēr ir atradušies ļaudis, kuri ir mēģinājuši šo sistēmu sadauzīt, Nīče, piemēram :) Kāds atlikums no šīm ” revolūcijām” pēc tam, kad ” laiks pārrulē pāri” ? Vairumā gadījumu – nekāds. Tikai lieta tā, ka starplaikos, brīžos, kad šādi ” eksperimenti” ar sabiedrības vērtību sistēmu tiek veikti, ir apdraudēta šīs pašas sabiedrības pastāvēšana. Pasties, kas šobrīd Francijā notiek.
    Pārējam Tevis teiktajam var piekrist.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 12.06.2013. 13.24

    Nasing spešal!…Latvijā tagad nav domātāju, jo izglītību kontrolē padomju nomenklatūra, kas ierobežo jauno intelektuāļu iespējas un izpausmes Latvijā…+++ Slinks esmu :) Negribas laiku tērēt, guglēt un meklēt kaut ko ” svaigāku un gaumīgāku” :) Taču rezultāts ir viens -Latvijā nihilisms rullē, savas tautas pamatvērtības dauzām kopā un metam misenē, saucam to par vārda un domas brīvību, un jūtamies tā, it kā dzīvotu ” šīs dienas Eiropā” :)
    Tu saki šodien vēl joprojām okupācijas sekas (padomju nomenklatūra)ir tas iemesls, kādēļ mūsu morāle ir pāri acīm purvā? Zināmā mērā var jau arī Tev piekrist, tikai jautājums – kā tas varēja gadīties, ka dzīvojot aiz ” dzelzs priekškara,” lielākā mūsu tautas daļa spēja saglabāt savu morālo tīrību tik lielā mērā, ka spējām atjaunot savu valsti, bet šobrīd, dzīvojot demokrātiskā valstī, ejam ” pa burbuli”? Ne jau materiālā ziņā, bet garīgā. Kurš pie tā ir vainīgs, ” padomju nomenklatūra”…? :)

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 12.06.2013. 14.22

    …Un kāpēc Tu domā, ka padomju laikā morālā tīrība bija lielāka nekā tagad? Valsts atjaunošanas ideja bija impulss. Tā nebija kaut kas dziļi kopts no paaudzes paaudzē pēc 2.PK… +++ Pateicoties maniem vecākiem, vecvecākiem, tiem cilvēkiem, kuri bija tuvi manai ģimenei, jau no agras bērnības es sevi apzinājos, kā latvieti, kuram ir atņemta mana valsts.Es sapņoju par to, ka man būs tomēr lemts dzīvot neatkarīgā valstī, man bija savas relikvijas – sarkanbalts karogs, sudraba lati, Atpūtas, grāmatas par Brīvības cīņām.. Vai to visu kopā var nosaukt par impulsu, šādu noskaņojumu, vērtību sistēmu, kurā es izaugu? :) Un esmu pārliecināts, ka nebiju es nekāds ” to laiku baltais zvirbulis.” Ja es būtu vienīgais tāds Latvijā, tad šobrīd mēs dzīvotu pavisam citā valstī.

    “…jo citādāk mums būtu bijis jābūt spožai inteliģencei un elitei pēdējo 20 gadu laikā, kas nepieļautu tādas kļūdas, kā Rīgas atslēgas atdošana kremļa sulaiņiem…+++ nosacīti mūsu “vecā inteliģence” – Zālīte, piemēram, Pēteris Vasks utt pietiekoši skaidri formulēja savu viedokli par to, ko tas nozīmēs – atdot otreiz varu Rīgā SC, “mūsdienīgākajai latviešu domātāju daļai” šī problēma nelikās aktuāla. Vēl vairāk – šobrīd iestāties par nacionālu valsti, par tradicionālu ģimeni uc vērtībām, kuras ir mūsu tautas izdzīvošanas priekšnoteikums, ir tumsonība :)

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 12.06.2013. 14.26

    Talpa Kurmītis +++ ne vienmēr Hermaņa teiktajam varu piekrist, bet tam, ka tie latvieši, kuri nobalsoja par SC ir nodevēji, jeb politiskas prostitūtas – es piekrītu pilnībā, un man arī ar šādiem lumpeņiem nevar būt nekas kopīgs.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 12.06.2013. 10.30

“Tagad mūsu prāta un jūtu nodarbinātāji tiek vainoti teju vai visos nāves grēkos, nonākot pat tik tālu, ka tiem tiek pārmesta tautas aizvešana ne pa īsto ceļu Atmodas laikā un valsts atjaunošanas brīdī. Viņu kontā ieskaitīta arī čīkstēšana un negatīvisma vairošana divās desmitgadēs kopš tā laika, kā arī nespēja tautai piedāvāt lielas, visaptverošas idejas un dzīvošana pa tautai nepieejamiem augstumiem. Vārdu sakot, mājiens ir nepārprotams – mums jūsu padomi nav vajadzīgi, ar savām idejām un prātulām varat nodarboties paši un šaurā lokā, jo “īstajai” tautai ir pavisam citas vajadzības”.
—————————————————-
Šo te izlasot, gribot – negribot rodas paralēles ar Putina Krieviju, kur tiek dibināta Kremļa lumpeņelektorāta diktatūra.
Pēdējā simbiliskā izpausme, par ko pārvēršas tāda valsts, ir vakardienas notikumi pie Krievijas domes, kur pieņēma likumu, kas aizliedza “homoseksualima propagandu” ( līdzīgi notika arī pie “antibērnu” un “anti sab. organizāciju” likumu pieņemšanas.
Bars nodzertu bomžu, skinhedu, un “pareizticīgo” aktivistu ( “īstā tauta”), apmētāja ar prezervatīviem, kuri bija pildīti ar fekālijām, apmēram 10 cilvēku lielu grupu, kas uzskatīja, ka šis likums ir diskriminējošs.
Visiem šiem lumpeņiem tikai samaksāts pa 300 rbļ.( apm. 6 lati), katram, laikam, nav grūti iedomāties, kas maksāja.
Beigās policija savāca ne jau tos, kas tos sūdus meta, bet, tos, kas protestēja pret šo likumu, tad daži no tiem “pareizticīgajiem” sāka apmētāt ar sūdiem žurnalistus, policija izlikās, ka neko neredz, un piedraudēja žurnalistiem.
Lūk, šis ir varas atbalstītu lumpeņu diktatūras simbols, dabiski, negribu ar to pateikt, ka Latvija jau ir tik tālu, un visi, kas neatbalsta Hermani, ir lumpeņi, bet, daži bīstami simptomi arī mums jau pārādās, un bīstamākais ir tas, ka, daudziem parādās nostalgija pēc PSRS, un tas, diemžēl, ir fakts.
Cita lieta, kas pie tā ir vainīgs, un kāpēc tas notiek, bet, tas, acīmredzot, prasa plašākus pētījumus.

+10
-2
Atbildēt

5

    dace_roze_lmt_lv > ligakalnina 12.06.2013. 11.03

    Bet paši latvieši ir balti un pūkaini un ne par ko neatbild?

    Šādā gadījumā ar ko latvietis atšķiras no bērna?

    Bet Garlībs Merķelis jau 18.gadimtā rakstīja, ka vietējais bieži vien esot dzērājs, liekulis, noziedznieks un nelatviskā nīdējs, ko es nevaru ne apstiprināt, ne noliegt, bet no grāmatas “Latvieši” šos vārdus izmest nevar.

    Vācietis droši vien kļūdījies, tikai tūdaliņi nezin, kāpēc, nosauca centrālo galvaspilsētas ielu viņa vārdā. Droši vien atkal gribēja pielist vāciešiem, lai tie dotu lētus kredītus.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > ligakalnina 12.06.2013. 10.39

    —–dzeris49:”(..)
    Lūk, šis ir lumpeņu diktatūras simbols, dabiski, negribu ar to pateikt, ka Latvija jau ir tik tālu, un visi, kas neatbalsta Hermani, ir lumpeņi, bet, daži bīstami simptomi arī mums jau pārādās.”
    ============================================================================
    Pie mums Latvijā vēl tikai “puķītes” parādās, bet kaimiņvalstī Zviedrijā jau “pļaujas laiks”:

    http://www.youtube.com/watch?v=uUVCWyWwnN0

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Jânis Bankoviès > ligakalnina 12.06.2013. 16.10

    Nu bet Ciklop, kā tur ir ar Tavu fenomenāli fantastisko Moskovijas “tautu” ? Kad tur ieviesa totālo verdzību? Akurāt ar jarlika saimnieku ziņu, Tavējo dižbīļinu Vladimiras kņaziņš Saša Ņevskijs, kura varoņdarbs dažu Livonijas un Zviedrijas sirotājbandas ( kaut kā nevar un nevar atrast varenu batāliju pēdas konkrētajās vietās) atsišana . Kurā periodā atcēla? Viens no 1868(verdzības atcelšana)-1927(NEPa beigas)? Otrs 1991- (beigas arī šim periodam tuvu , nauda mūk no Moskovijas ārā, un nauda parasti visu dara pamatoti).

    Tā ka Garlība Merķeļa eksaltēto daiļdarbu īsti jau nevar par dokumentu dēvēt, Francijas revolūcijas un apgaismības apoliģēts, kas vienkāŗsi lai taptu uzklausīts sabiezināja krāsas( lietotājam vienmēr ir paticis iepazīties ar pazemojumu, šausmās, mocībām un nāvi, ka tik uz pašu netticas, lai var kādu asaru notraust)

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 12.06.2013. 10.58

    Latvija tika okupēta, un no tā visas nelaimes, sovoku mentalitāte, utt.
    Zviedrija, acīmredzot, nolēmusi pašlikvidēties, un pārvērsties par halifātu labprātīgi, tā ka atšķirība ir.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 12.06.2013. 11.41

    Nu no tevis latvietis atšķiras ar to, ka nedala visus cilvēkus “labajos” un “ļaunajos” izejot no tautības, un neatļaujas izteikt kategoriskus spriedumus par kādu tautību, ar ko tu pats atšķiries no bērna ar bērniem raksturīgu vienkāršotu un shematizētu domāšanu – uz šo jautājumu atbildēt būtu pagrūti.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

gliters 12.06.2013. 12.00

“Ja mūsdienu sabiedrībā nebūtu šīs cilvēciskās dimensijas un tās apzinātu kopēju, tad drīz vien vairākums, šķiet, arī noticētu, ka bērnus rada ne tādēļ, ka mīl, bet tādēļ, ka vajag apgādniekus vecumdienām vai valstij nodokļu maksātājus. Ka principiem un idejām nav nekāda svara, jo uz maizes tos nevar uzlikt un apkures katlā arī neiepildīt. Ka pašas dabas mātes radītajai valodu un kultūru dažādībai nav nekāda svara, jo ērtāk taču ir visiem vienā putrā maisīties.”

Ja ilgstoši liela sabiedrības daļa tiek materiālā ziņā turēta izdzīvošanas režīmā, tad šādas noskaņas sāk rasties un, protams, 5. kolonna un tās pakalpiņi daļu no šajā rindkopā minētām “atziņām” apzināti popularizē.
Protams, ka Hermanim principā ir taisnība – ir dīvaini nesaprast, ka Ušaks pērk pensionārus ar brīvbiļetēm ar nolūku realizēt šeit Kremļa mērķus, nevis tāpēc, ka viņam rūpētu latviešu pensionāri un to labklājība, t.i. “baro cūku uz nokaušanu”.
No otras puses – latviešu vergu daba ir tik spilgti izteikta, ka latvietim gandrīz vai (es ceru, ka “gandrīz”, nevis “pilnīgi”) neiespējami pacelties pāri vagara līmenim. Turklāt liela daļa latviešu politiķu uzvedas kā gļēvs cilvēks, kuru darbā čakarē boss, kam kaut ko iebilst bail un tāpēc, lai apliecinātu sevi, šāds cilvēks terorizē sievu un bērnus, kuri ir gan atkarīgi no viņa, gan vājāki. Viņķeles netiešais pārmetums pensionāriem, ka šie dzimuši neīstajā laikā un tāpēc strādājuši citai valstij vien ir ko vērts. Tajā pat laikā, lai panāktu starptautisko nosodījumu tai valstij, kas ar varu pievienoja sev mūsu teritoriju ar visiem šī brīža pensionāriem, cīnās vien daži vēsturnieki un Inese Vaidere – tas gan maz ticami, bet nav neiespējami, ka rezultātus nākamās paaudzes varētu arī kaut kādā mērā “uzsmērēt uz maizes”, nerunājot nemaz par morālo un tiesisko pusi.
Kāpēc mūsu inteliģence nevelta skarbus vārdus ne tikai “lumpeņiem, kas pārdodas par biļetēm”, bet arī politiķiem, kuri ar savu darbību gandrīz vai tīšuprāt lej ūdeni uz Ušaka dzirnavām?

+9
-1
Atbildēt

34

    andris902 > gliters 12.06.2013. 23.51

    …sveika!…vai neesi par agru par apstāvētāju pieteikusies?….:)

    …muļķīgākais būtu, ja Vienotība un NA sāktu plēsties par mirstošā gulbja atlikušo locekļu pārvilināšanu savās rindās – tā teikt – šitais der mums, bet šito var ņemt jūsējie….kurš pirmais paķers “gardāko kumosu”….NA rindas jau papildinās un prieka vēsts tiek izplatīta ar publisku paziņojumu….:)

    …un vēl – nemet akmeni, ka neizrādās – bumerangs…:))

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    andris902 > gliters 12.06.2013. 23.19

    …Tante Sidra….turpini pārsteigt?…

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > gliters 12.06.2013. 13.37

    @zirnekliene
    “Viedi” vārdi! Viss budžeta naudas pārpalikums ir jānovirza pensionāriem, jo viņi ir procentuāli lielāka daļa vēlētāju par ģimenēm ar bērniem… Lai jau jaunie brauc prom… tikai cik ilgi pensionāri spēs iztikt bez strādājošo sociālajām iemaksām! Tad jau patiesībā vienalga, kam vara piederēs LV, jo Latvijai nākotnes nebūs!
    Pats muļkīgākais ir teikt, ka kāds ir labāks par kādu citu, kam iet tik pat grūti! Nevajag aizmirst, ka IIN izmaiņas, neapliekamā minimuma celšana arī ietekmēs pensionārus un tādēļ teikt, ka pensionāri ir apdalīti, būtu egoistiski.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > gliters 12.06.2013. 17.42

    Dzeris – Latvijā to “eliti” jau sen uztver kā kaut ko pilnīgi svešu, kura pati sev radījusi valsti, kurā tā jūtas ļoti labi, un kurai visai miglains priekštats, kā dzīvo cilvēki, kas nav tai “elitē”, brīžam liekas, ka patreizējo “eliti” cilvēki neieredz vairāk, kā komunistus.
    ————————————————–
    Neieredz gan, komunistu šaika, tā, kura bija pie beigām 80/90’gados tautu par lumpeņiem neapsaukāja, šavēji bija no skatuves nost un aizmirsti, jaunajai paaudzei nekas par notikušo stāstīts nebija, tā kā īsti iemesla nīst nebija, apsmiet jā, bet ienīst diez vai.
    Savukārt šodienas nelieši, labējie tiesiskie uz rietumiem orientētie siles lopi visiem kā uz delnas.
    ————————————–
    Daži mēģina ko uzsākt pret siles lopiem, kā piemēram šie.
    http://www.baltbruninieks.lv/lv/sakums-2

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > gliters 12.06.2013. 12.10

    Jā, Vaidere, liekas viena no tām, kura vismazāk sasmērējusēs, bet gan jau tāpat padomēs par neko netos tūkstošus saņēmusi, kā tie, kuri tautu par lumpeņiem apsaukā. Tāpat kā smukā Broka, savu smukumu kopj par padomēs saņemto naudiņu. Protams, ka man patīk koptas sievietes, bet gar manu māju naktī lumpeņi auro.
    ————————-
    Ir divi varianti, viņus pabarot vai likvidēt. Savādāk būs šādi, labākā gadījumā.
    http://www.youtube.com/watch?v=28ry_9vcRU4

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > gliters 12.06.2013. 17.46

    @zirnekliene
    Un tāpēc, lai arī visiem viss ir skaidrs, esam spiesti balsot “par tiem pašiem” vai kārtējiem “glābējiem”, kas izrādās “tādi paši”.

    Ja jau tā būtu, tad dzīvotu vēl 1994.gadā… Labāk balsot par ZZS un premjera kandidātu Lembergu, kurš saka “krievi pie manis vakar bija” :)

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > gliters 12.06.2013. 17.43

    @Ino
    Tad jau V tiekšanās pēc eiro un OECD ir ceļš pie rubļa un NVS?

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > gliters 12.06.2013. 15.59

    @zirnekliene
    Ja kas, arī šoreiz nebija citas izvēles, kā “balsot par tiem pašiem”, jo jaunām partijām ir risks netikt pāri 5% un tā var sanākt faktiski nobalsot, piem. par SC.

    Ja 56% nobalso par pārējiem 11 sarakstiem, tad nevar nekādīgi sanākt ka pat viens cits saraksts nesavāc 5%. Nemēģināt un faktiski nobalsot par SC vai mēģināt un faktiski nobalsot par SC ir divas dažādas lietas, pat ja rezultāts ir viens un tas pats!

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Jânis Bankoviès > gliters 12.06.2013. 22.44

    Te nu mans viedoklis pilnībā sakrīt ar NS viedokli( arī Hermaņa tam starpā)
    Kas ir valsts? Manuprāt Valsts ir nācijas pašnoteikšanās akts konkrētā kultūrvēsturiski ģeogrāfiskā teritorijā.
    Kas ir nācija? Nācija ir tauta ,kas ir sasniegusi attiecīgu brieduma pakāpi lai uzņemtos par sevi un savu teritoriju pilnu un nepastarpinātu atbildību un tiesības, tautas kas nespēj uzņemties pilnu pašnoteikšanās tiesības ir tikai tautība, kādas citas nācijas valstī.
    Kā nācija veic pašnoteikšanos, likumdošanu un pārvaldi savā valstī ar izvēlētu personu grupu palīdzību ( ir gan demokrātiskas valstis ar parlamentāru likumdošanu un pārvaldu, ar prezidentālu pārvaldi, ir monarhijas vai tam pietuvinātas pārvaldes, un ir totalitāras likumdošanas un pārvaldes formas, kur vairākuma pasivitāti ir uzurpējis aktīvs mazākums).
    Latvija kā Rietumu kultūrtelpas pietuvināta valsts ir izvēlējusies šeit raksturīgo modeli parlamentāro ,kur ik pa četriem gadiem tiek pārvēlēts parlaments. Tātad nācijai ir Pienākums regulārā veidā vadīt procesus valstī, nemaz neskaitot referendumus.
    Nācijas pārstāvjiem ir iespēja stāties partijās, ārodbiedrībās, kamerās, NVO, biedrībās, savienībās un šādi ar savu aktīvu līdzdalību tieši iespaidot procesus pārvaldē un likumdošanā no Iekšpuses. Vai LAtvijas nācija ir aktīva šajā jomā? Diemžēl vairums LR pilsonības ( par moskovītu 5. kolonnu nepilsoņiem nerunāsim) ir bezatbildīgi sovoki, kas to vien gaida lai kāds par viņu uzņemās atbildību(vismaz pasola -populisti) un protams pēc tam brīnās, ka kopā ar pašu sniegto atbildību tiek savāktas arī tiesības ( uz izglītību, pārticību, veselību, prognozējamību utt..), dabā atbildība un tiesības ir pilnīgi ekvivalentas, savādāk nemaz nevar būt. Bez maz fizikas likumi.
    tā ka apvainoties uz spoguli ir galīgi muļķīgi

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > gliters 12.06.2013. 12.59

    Kāpēc tikai “virs 80”? Manai mammai ir 75 gadi un viņa vairs fiziski nevar strādāt un tādu cilvēku ir daudz?

    Tādēļ ka šie cilvēki tā īsti vairs nav strādājuši kapitālismā un tā demokrātijas pieredze ir bijusi salīdzinoši īsāka par padomju pieredzi un pieradumu… bet ja nodzīvo un nostrādā kapitālismā 20 gadus un vēl joprojām vadās pēc padomju laiku principiem… skumji!

    Un tas ir normāli, ka strādājošie saņem algu, ar kuru faktiski nav iespējams izdzīvot?

    Tad nevajag strādāt par tādu algu! 2006-2007.gadā celtnieki negribēj strādāt par tādu naudu – vajadzēja 1500-2000Ls uz rokas (bankas klerki ar doktora grādu nesaņēma pat pusi!) un to arī dabūja! Algas ir zemas tādēļ, ka cilvēki samierinās ar to!

    Atgādināšu vēlreiz – politisko eliti ievēl cilvēki! Ja cilvēki lielajās pilsētās iebalso tos pašus cilvēkus, kas tur šeptējas jau 20 gadus, bet tajā pašā laikā saka, ka tie neko nedara un krpāj tautu, tad man nav ko teikt!

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 12.06.2013. 16.49

    Principā jau tā ir, bet vnk ir fakts, ka cilvēki noguruši balsot par “mazāko ļaunumu”, nevis pozitīvajām pārmaiņām un tā kā otrais variants esošā piedāvājuma apstākļos nav diezko reāls, neiet vispār. Pliks atgādinājums, ka joprojām esam “ielenktā cietoksnī”, vairs nestrādā.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > gliters 12.06.2013. 12.19

    No otras puses – latviešu vergu daba ir tik spilgti izteikta, ka latvietim gandrīz vai (es ceru, ka “gandrīz”, nevis “pilnīgi”) neiespējami pacelties pāri vagara līmenim.

    Varbūt sākt ar šo? Būt par vergu ir morālā nevis materiālā dimensija. Lai cilvēks dzīvē sasniegtu daudz, nav jābūt augstām skolām, bagātiem radiem vai ģeniālām idejām. Darba tikums, aktivitāte un pacietība – tas ir priekšnoteiktums ne tikai iztikai, bet arī labklājībai! Darbarīku rokā neieliks, karotīti arī ne un vēl jo mazāk vairākums būs tik žēlsirdīgs, ka nodrošinās arī pārticību! Es vēl varētu saprast pensionārus virs 80, bet cilvēkus spēka gados, kuri gaida, kad kāds viņiem iedos rokā darbarīku un maizes donu pat pēc vairāk nekā 20 gadiem demokrātijas un kapitālisma.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > gliters 12.06.2013. 16.36

    @zirnekliene
    Bet neaizejot vēlētājs vēl jo lielākā mērā ir nobalsojis par SC, jo tad katrai vēlētāja balsij ir lielāks svars.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Edzs > gliters 13.06.2013. 00.23

    zanE
    es nedomaju ka lietas atrisinas ja problemas slepj no svesham acim zem gultas.
    neesmu vienu konkurejoshu ghimeni, grupu vai cilti aplikusi lai otru izceltu, mana skata abi tadi ka pashlaik ir mazakais ljaunums.
    katra joka ir dalja no joka. es neesmu bailiga.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    dro > gliters 13.06.2013. 12.18

    zirnekliene Šeloba. Pieņemiet arī mani savā kompānijā:)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 12.06.2013. 17.18

    “Ja vēlētājs saka – bet elite ir tik spēcīga un mūs visu laiku apmuļķo, tad tā ir atzīšana, ka veids, kā vairums vēlētāju pieņem lēmumus ir pašas elites izkalkulēts un principā vēlētāju muļķība (es esmu muļķis, ko man darīt?).”

    Zaglīgā un bezprincipiālā “latviskā” elite ir pie varas tikai pateicoties sauklim “krievi nāk!”, jo šis sauklis atbilst realitātei un mēs visi esam šī apstākļa ķīlnieki. Un tāpēc, lai arī visiem viss ir skaidrs, esam spiesti balsot “par tiem pašiem” vai kārtējiem “glābējiem”, kas izrādās “tādi paši”, lai nesanāk tā, ka demokrātiskā ceļā tiksim iebalsoti Krievijā.
    Vara ir tā, kas rada spēles noteikumus un seko, lai tie tiktu ievēroti, tāpēc ne uzņēmējs, ne darba devējs, ne pašnodarbinātais nevar teikt, ka “nav atkarīgs no valdības”. Kaut kāda “manevra iespēja”, protams, ir katram, bet tas nenoņem atbildību no varas par augstākajā pakāpē nekam nederīgu un sabiedrības lielākajai daļai neizdevīgu menedžmentu, kas tika realizēts visus neatkarības gadus.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Ojārs > gliters 12.06.2013. 22.13

    zŠ : Zaglīgā un bezprincipiālā “latviskā” elite ir pie varas tikai pateicoties sauklim “krievi nāk!”, jo šis sauklis atbilst realitātei un mēs visi esam šī apstākļa ķīlnieki
    —————————–
    krievi nāk (un atnāk) tikai tāpēc, ka ir pieļauta Krievijas pilsoņu (t.s. “nepilsoņu”) naturalizācija. Tā ir galvenā problēma, kāpēc mēs Latvijā esam kļuvuši par valdošo aprindu ķīlniekiem.
    Diemžēl daudziem realākais protesta veids ir emigrēt uz citām Eiropas valstīm, kur tomēr pat vienkārša darba darītājs saņem kaut cik cienigu atalgojumu.
    p.s. mani pārsteidz, cik pavirši daudzi ir izlasījuši Hermaņa interviju Dienā, skumji!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > gliters 12.06.2013. 15.33

    Tas “nevajag strādāt par tādu algu” gan skan visai jocīgi.
    Ne visi var pasūtīt šo valsti trīs mājas tālāk un aizbraukt kaut kur projām, daudzi cilvēki spiesti te strādāt par jebkādu algu, jo cita darba vienkārši nebūs, īpaši, cilvēkiem pirmspensiju vecumā, tādiem, kam ir problēmas ar veselību, utt., un darba devējs, ieskaitot valsti un pašvaldību struktūras, to visu lieliski apzinās un izmanto, tevi kaut kas neapmierina, lūdzu, vari iet projām.
    Viospār, zirneklienei taisnība par 90%.
    Kas attiecas “paši tādus ievēlāt” – ievēl jau dažādus, bet, nekas jau nemainās, absolūta “elites” bezatbildības, nesodamības un visatļautības atmosfēra paliek, tāpēc nevajag brīnīties, ka drīz vien uz vēlēšanām vispār neies vai balsos par kādiem populistiem.
    Jo “elite” nesaprot, ka, ar savu bezdarbību att. pret tām lietām, kas cilvēkus satrauc visvairāk – nesodamību, socialo nevienlīdzību, veselas partijām tuvas liekēžu klases radīšanu, absolūtu tiesiskuma un taisnīguma jēdzienu dergradēšanu, attieksmi pret vismazāk aizsargātiem slāņiem, kas nespēj sev palīdzēt, utt., tā, pamazām, zāģē to zaru, uz kura uzsēdusies, un grauj valsts pamatus.
    Latvijā to “eliti” jau sen uztver kā kaut ko pilnīgi svešu, kura pati sev radījusi valsti, kurā tā jūtas ļoti labi, un kurai visai miglains priekštats, kā dzīvo cilvēki, kas nav tai “elitē”, brīžam liekas, ka patreizējo “eliti” cilvēki neieredz vairāk, kā komunistus.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > gliters 12.06.2013. 15.15

    @zirnekliene
    Atkārtošos vēlreiz – politiķus ievēl tauta. Ja 54% neuzskata par svarīgu izmantot savu vienīgu un visefektīvāko rīku, tad tos, kas ir pie varas nosaka 46%.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > gliters 12.06.2013. 16.35

    @dzeris, @zirnekliene
    Par pirmspensijas vecuma cilvēkiem es piekrītu un NVA ir kompleksi jādomā, kā situāciju uzlabot. Bet kopumā nespēja redzēt alternatīvas un būt atkarībā no valdības vai uzņēmumiem ir vispirms jau cilvēka vājums. Ja cilvēku neapmierina alga, tad alternatīvu ir daudz: prasīt algas pielikumu, dibināt/iesaistīties arodbiedrības darbā, celt kvalifikāciju, pārkvalificēties, emigrēt, pārcelties tuvāk darba vietai tepat Latvijā, pašnodarbinātība, dzīvot laukos un nodarboties ar lauksaimniecību… Jā, tas prasa izdomu, uzņēmību un darbošanos, bet tas neprasa īpašākas par cilvēka dabiskajām spējām. Mežonīgajā (dzīvnieku) pasaulē mirst tas, kurš nespēj sev atrast pārtiku. Un jāsaka, ka tas tā Latvijā nav. Bet ja gribās vairāk par iztiku, tad tā ir individualā atbildība vispirms. Ja vēlētājs saka – bet elite ir tik spēcīga un mūs visu laiku apmuļķo, tad tā ir atzīšana, ka veids, kā vairums vēlētāju pieņem lēmumus ir pašas elites izkalkulēts un principā vēlētāju muļķība (es esmu muļķis, ko man darīt?).

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 12.06.2013. 16.15

    Tā ir teorētiskā matemātika – vēlētājs, ejot uz iecirkni, nekādi nevar paredzēt, cik % piedalīsies vēlēšanās un par kādiem mazpazīstamo partiju sarakstiem cilvēki balsos vai nebalsos. Šādi aprēķini ir iespējami tikai tad, kad vēlēšanas jau ir noticis fakts.
    Piem., ja notikušajās vēlēšanās kāds rīdzenieks ir nobalsojis par vienu no “mazpartijām”, tad viņš ar vislielāko varbūtību ir nobalsojis par SC.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 13.06.2013. 08.57

    ” jo lai ka man nepatiktu bledigi juristi, paradu piedzineji un maksatnespejas administratori es nedomaju ka NA ar Berzinju un Lusi var Latvijai lielaku skadi nodarit ka Vienotiba turot valja krieviem robezhu jo tads lai nebankrotetu ir vinju premjera lacisha ghimenes bizness.”

    Man tieši tāds pats domu gājiens.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 13.06.2013. 08.55

    Atliek secināt, ka mūsu sabiedrība kopumā nav nobriedusi parlamentārai demokrātijai, jo es uzskatu, ka mūsu premjers, kurš savu egoistisko iemeslu dēļ nevēlas pielikt punktu NĪ iztirgošanai krieviem u.c. ne ES pilsoņiem, ir tāds pats lumpenis un sovoks, kā brīvbiļetes dēļ par SC balsojošais latviešu tantuks.
    Un tāpēc es uzturu jautājumu mūsu inteliģencei – kāpēc tiek apelēts tikai pie vienkāršās tautas patriotisma, noklusējot šī brīža varas absolūto patriotisma trūkumu? Bail?

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Edzs > gliters 13.06.2013. 00.33

    lno,
    sveiks, nezinaju ka EU ieviesis atpakalj mesto atslegu principu un ka Latvijai bus ka parasti vel kas labaks un tatad ipatnejaks. nolikto vai atdoto atslegu princips pie Obamas ir jau sen, kopsh krizes sakuma. Kalifornijas melnie zinu ka nes atslegas nodot, citur laikam tas pats.
    nododot atslegas vai ka citadi bet Vienotibai ja gribes partija izdzivot krievu ienakshanas likums bus jalabo.
    jaa, Repshe atkal uzleks un Sudraba uzausis.
    SC mes nevaram iespaidot, tie ir sveshie. mums par savejiem jarupejas lai tie 5% barjeru parvaretu. tadi ka tagad tie man lidzigi ka tev lno pagaidam neviens nav miljsh. :)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    dro > gliters 12.06.2013. 17.32

    zirnekliene Šeloba. Zaglīgā un bezprincipiālā “latviskā” elite ir pie varas tikai pateicoties sauklim “krievi nāk!”, jo šis sauklis atbilst realitātei un mēs visi esam šī apstākļa ķīlnieki.
    ________________
    Taisnība. Vienotības, un RP politiķi jau nebūs tie, kuri stāsies pretī, bet raujas pie teikšanas, lai būtu pirmie, kuri sagaida kārtējos atbrīvotājus ar “hļeb – soļ”:)

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > gliters 13.06.2013. 00.12

    Nasing spešal. Ja jau vienīgais kritērijs ir euro, tad arī SC stāv LV neatkarības sardzē. Kā ar tām uzturēšanās atļaujām, censoni, ar Gazproma monopolu?

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    dro > gliters 12.06.2013. 23.53

    TanteSidra. Sveika! Pārkārtoties vajag, bet vai spēs? ES tagad vēloties ieviest nosviesto atslēgu principu vai kā to sauc… Latvija problēmu risināšot savādāk… Es nobalsoju par NA, bet nopietni pārmetumi paliek. Otrreizējo Repšes uznācienu diez vai publika sagaidīs ar gavilēm, bet gan jau pārvarēs 5% barjēru. Ja Sudraba parādīsies, kļūs vēl jautrāk – pirms vēlēšanām būs spoža patriotu parāde, pēc – SC līgavu skaistumkonkurs.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 12.06.2013. 15.30

    Atkārtošu vēlreiz – politiķu pienākums ir pildīt savus priekšvēlēšanu solījumus, nevis tos nelietīgi valkāt ar vienu mērķi – tikt pie siles.
    23 gadus pēc neatkarības iegūšanas tauta pēc nepārtrauktas uzmešanas ir nonākusi tiktāl, ka 56% vairs neuzticas politiķiem vispār. Ja kas, arī šoreiz nebija citas izvēles, kā “balsot par tiem pašiem”, jo jaunām partijām ir risks netikt pāri 5% un tā var sanākt faktiski nobalsot, piem. par SC.
    Tāpēc pārmetums, ka balso par tiem pašiem ir tikpat demagoģisks, kā pārmetums, ka strādā par zemu algu.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    Edzs > gliters 12.06.2013. 23.08

    > zirnekliene Šeloba, dzeris49
    paldies Sheloba un paldies tev ari Dzeri par to ko te rakstijat.
    es domaju ka shoreiz uz veleshanam neaizgaja latvieshi kam bija piegriezies balsot par mazak smirdigu savejo ljaunumu.
    Brunjniecibas Nams mums ir bez neviena brunjinieka, tur nav celu un godpratigu cilveku kam tautas gods ir vinju gods. tai vieta tur cinas par varu un ietekmi konkurejoshas partijas kas pec savas butibas ir grupas, ciltis vai ghimenes kam vadibas centrs vai dievs ir viens, ta ir nauda un tapec noluki ir lidzigi, ta ir savas personas bagatinashana jebkados veidos. tie ir viegli manipulejami no arpuses jo viegli padodas visdazhadakiem kairinajumiem. to merkjis nav bijis un nekad nebus valsts un tautas labklajiba.
    uz Saeimas veleshanam pec gada abiem mazakajiem ljaunumiem vajadzes pamatigi sanjemties un meghinat attirities, ja vien tie vel ir uz to spejigi. pateikt ka krievi nak bus par maz lai parvaretu 5% barjeru. manuprat shvakakas izredzes tikt Saeima bus Vienotibai, jo lai ka man nepatiktu bledigi juristi, paradu piedzineji un maksatnespejas administratori es nedomaju ka NA ar Berzinju un Lusi var Latvijai lielaku skadi nodarit ka Vienotiba turot valja krieviem robezhu jo tads lai nebankrotetu ir vinju premjera lacisha ghimenes bizness.
    kas piestaveja politbiznesmenim Shleseram galigi nepiestav Valsts Premjeram, pareizak sakot, – izskatas atbaidoshi.
    delj shi Dombrovsku/Bukanju nekustamo ipashumu burbulju biznesa V partija patreizeja sastava vienoti baltos palagos iet skuju taku lidzigi ka RP delj Zatlera tankiem un pagarinatas automashinas. bus sliktak ja izliksimies to neredzam, par to vajag runat bet es nezinu vai par to vajag raudat. pirms 2 nedeljam TV skatitaji nobalsoja Otto Ozola raidijuma – nav vajadzigi jauni Balta Zirga jajeji bet partijam vajadzes parkartoties.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    Edzs > gliters 12.06.2013. 23.29

    sveika Zane, –
    “…bus sliktak ja izliksimies to neredzam, par to vajag runat bet es nezinu vai par to vajag raudat… nav vajadzigi jauni Balta Zirga jajeji bet partijam vajadzes parkartoties.”

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 12.06.2013. 13.24

    Kāda starpība, kad šie cilvēki ir dzimuši – visi mēs sasniegsim vecumu, kad fizisku (vai, nedod Dievs, mentālu) iemeslu dēļ strādāt nevarēsim. Un tas vecums caurmērā sākas 65-70 gadu vecumā. Valsts pienākums ir rūpēties, lai šiem cilvēkiem nav jādzīvo badā vai pusbadā. Punkts. Un Viņķele lai aizver muti ciet un domā, kā to panākt, nevis nodarbojas ar demagoģiju un regulē bērnu dārzus, kas vispār nav viņas kompetencē.
    Jā, vēlam tos pašus, jo citu nav (vai arī nav labāki par esošajiem), jo neejot vēlēt, riskējam dabūt SC pie varas un visu, kas no tā izriet. Es, starp citu, atbalstītu gan vēlēšanu boikota, gan masu nemieru ideju, ja mums nebūtu SC elektorāta, kas to izmantos, lai tiktu pie varas. Man gan šķiet, ka līdz masu protestiem tāpat nonāks…
    Nestrādāt par zemu algu? Nu ja, daudzi tā arī dara – Īrijā, Anglijā u.c. Ir 2 iespējas – vai nu ieviest vismaz kaut ko no šo valstu darba un sociālās likumdošanas vai nu sagaidīt, ka visa Latvija pamazām kaut kur pārcelsies. Ķieģeļu pienesēji saņēma lielas algas ļoti īsu brīdi, ja kas… Bet visumā realitāte ir tāda, ka labi atalgotu vietu ir maz, tāpēc tavs ieteikums ir no sērijas “ja nav maizes, ēd kūkas”….vai neēd vispār. Starp citu, jaunatni noteikti īpaši iedvesmo uz mācīšanos tādi piemēri, kā Šlesers un Sprūdžs, īpaši ja ainu papildina kādi paziņas, kas ar augstāko izglītību nevar atrast citu darbu, kā Maximā vai Narvesenā.
    Ir jau tā, ka kāda tauta, tāds karalis, bet tomēr teiciens “zivs pūst no galvas” arī pastāv. Un tāpēc nav saprotams, kāpēc visa inteliģence pēc kārtas lamā tikai “lumpeņus”, toties neaiztiek augšas, kas rada absolūti greizus un vairākumu neapmierinošus “spēles noteikumus”.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 12.06.2013. 14.31

    Es nebūt nesaku, ka pensionāri vienīgie ir apdalīti, bet gan to, ka pēc K&K glābšanas no krievu bandītiem par mūsu visu nodokļu naudu, pēc sociālā budžeta izmantošanas, lai aizlāpītu valsts budžetu Kalvīša laikā utml. lietām pārmest pensionāriem, ka viņi nav piedalījušies sociālā budžeta veidošanā (KO VIŅIEM NEBIJA IESPĒJAS DARĪT) ir ciniski un amorāli.
    Bet apdalīts mums ir sabiedrības vairākums – celt minimālo algu un neapliekamo minimumu jau mūsu varturi arī negrib, tāpat kā ieviest progresīvo nodokli, aizsargāt kredītņēmējus, izbeigt uzturēšanās atļauju tirgošanu (to dēļ nu jau pat laukos kāpj kad. vērība un līdz ar to arī NĪN), atbalstīt ģimenes ar bērniem utt.
    Pie mums ir mežonīgais kapitālisms vairākumam sabiedrības un sociālisms varas pārstāvjiem un varai pietuvinātajiem (vieni apstākļi un likumi elitei, bet tautai pilnīgi citādi bija arī PSRS laikos, tā ka līdzība ir), tāpat de facto ar “latvisko partiju” atbalstu joprojām turpinās “krievu laiki” (bez krievu valodas faktiski nevar iztikt, bez latviešu – var). Atmodas mērķi tātad nav realizēti un ja turpināsies valsts un varas atsevešināšanās, tad pazaudēsim arī valsti kā tādu.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 12.06.2013. 12.20

    “Gan jau” neskaitās… Dzirdēts toties, ka viņa padomju laikā politekonomiju lasīja.
    Bet lai nu kā, viņa vienīgā dara to, kas būtu jādara valsts līmenī.
    Lumpeņi ir vienmēr un visur, bet ja mūsu politiķi, kuri domājot tikai un vienīgi par savu pašlabumu un šeftējoties uz nebēdu t.sk. ar krieviem, kuri “nāk”, netraucēja rasties situācijai, ka puslīdz pārtikuši ir vien 10%, cer arī turpmāk rīt no siles, muļķojot cilvēkus ar saukļiem, kuri pašiem vienaldzīgi, tādā veidā apdraudot t.sk. valsts pastāvēšanu, tad viņi ir tādi paši “prāta lumpeņi”, kā tie tantuki, kas brīvbiļešu dēļ balso par Ušaku.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 12.06.2013. 12.35

    “Es vēl varētu saprast pensionārus virs 80,”
    Kāpēc tikai “virs 80”? Manai mammai ir 75 gadi un viņa vairs fiziski nevar strādāt un tādu cilvēku ir daudz?
    Un tas ir normāli, ka strādājošie saņem algu, ar kuru faktiski nav iespējams izdzīvot? Un atkal Viņķele izcēlās pārmetot jauniešiem strādāšanu mazatalgotās vietās. Un kas tad strādās vienkāršos darbus, ja visi gribēs būt par banku vai IT speciem? Un ko lai saka par dažu labu augstāko ierēdņu vai padomēs atsēdētāju algām saistībā ar šo visu?
    Tur jau tā nelaime, ka ne apakšas saprot, ka par savu dzīvi katrs atbild pirmkārt pats, ne augšas, ka ir ievēlēti un ir amatos, lai radītu apstākļus tautai normāli strādāt un dzīvot, nevis tāpēc, lai paši negausīgi rītu, iztirgojot valsti, un to vien darītu, kā sapņojot par starptautiskiem amatiem, rīkotos pret valsts interesēm (VVF un Abrene kā piemērs).
    Kāpēc neviens inteliģences pārstāvis tā kārtīgi nenoslāna “latvisko” eliti – tā ir pelnījusi kāvienu vēl vairāk par “lumpeņiem” – daudzi par tādiem kļuvuši GADIEM domājot, kā savilkt galus kopā un zaudējot cerību, ka būs citādāk. Pastalās liela daļa ir, bet nav pat reālas nacionālas valsts, tikai nebeidzama “integrācija” un “saliedēšana”.

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu