Valsts pārvaldē darba samaksa augusi visstraujāk • IR.lv

Valsts pārvaldē darba samaksa augusi visstraujāk

33
Foto: Dāvis Valbahs, F64

Vidējā darba samaksa valstī turpina augt trešo gadu pēc kārtas

Šā gada pirmajā ceturksnī visstraujāk darba samaksa augusi valsts pārvaldē, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie dati. Savukārt vidējā darba samaksa valstī gada griezumā turpina augt jau trešo gadu pēc kārtas.

2013. gada 1.ceturksnī, salīdzinot ar 2012. gada atbilstošo periodu, darba samaksa valsts pārvaldē augusi par 8%. Tirdzniecībā tā augusi par 6,4%, informācijas un komunikācijas pakalpojumu jomā – par 6,2%, būvniecībā – par 6,1%, lauksaimniecībā – par 5,8% un nekustamo īpašumu nozarē – par 5,3%, vēsta LETA.

Šajās nozarēs darba samaksas kāpumu ietekmēja gan regulārās darba samaksas, gan neregulāro piemaksu un prēmiju pieaugums. Valsts pārvaldē saskaņā ar pieņemto valsts budžetu 2013.gadam algas straujāk augušas Iekšlietu ministrijas un Tieslietu ministrijas sistēmu darbiniekiem. Pieaudzis atalgojums arī Saeimas deputātiem un citām amatpersonām, kuru algas piesaistītas vidējās darba samaksas pārmaiņām valstī.

Gada laikā algas nav mainījušās ūdens apgādē, notekūdeņu, atkritumu apsaimniekošanas un sanācijas nozarē, savukārt neliels samazinājums vērojams administratīvo un apkalpojošo dienestu darbības nozarē – 0,2%.

Apstrādes rūpniecībā, salīdzinot ar pārmaiņām iepriekšējā gadā, pieauguma temps ir samazinājies – 2013.gada 1.ceturksnī, salīdzinot ar 2012.gada 1.ceturksni, mēneša bruto darba samaksa kāpusi par 3,6% (2012. gadā – vidēji par 4,6%).

2013.gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar pagājušā gada pirmo ceturksni, bruto darba samaksa pieauga par 4,2% (no 466 līdz 486 latiem), sabiedriskajā sektorā – par 4,4% (no 488 līdz 510), bet privātajā – par 4,3% (no 453 līdz 472). Vispārējās valdības sektorā pieaugums bija 5,1% (no 446 līdz 469 latiem).

Neto darba samaksa šā gada pirmajā ceturksnī bija 350 lati jeb 72% no darba samaksas pirms nodokļu nomaksas, turklāt tās īpatsvars palielinājās par vienu procentpunktu, samazinoties iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmei no 25% līdz 24% kopš 2013.gada 1.janvāra.

Neto darba samaksas pieaugums gada laikā apsteidza patēriņa cenu kāpumu (0,4%) par 4,8%, tādējādi palielinot algoto darbinieku pirktspēju.

Salīdzinot ar 2012.gada ceturto ceturksni, bruto darba samaksa valstī samazinājās par 1,7%. Sabiedriskajā sektorā samazinājums bija 4%, privātajā – 0,3%, bet vispārējās valdības sektorā – 2,2%.

Darbinieku skaitā ietverot arī algotajos pagaidu sabiedriskajos darbos iesaistītos bezdarbniekus, mēneša vidējā bruto darba samaksa šā gada pirmajā ceturksnī bija 482 lati. Pēc Nodarbinātības valsts aģentūras datiem, pirmajā ceturksnī minētajos darbos piedalījās vidēji 8600 bezdarbnieku.

 

Komentāri (33)

Anda 31.05.2013. 23.24

Nevarētu gan teikt, ka šādi statistikas dati liecinātu par veselīgu, ilgtspējīgu ekonomikas izaugsmi un efektīvu cīņu ar ēnu ekonomiku :)

+2
0
Atbildēt

0

janis17 01.06.2013. 09.02

bruto darba samaksa pieauga par 4,2% (no 466 līdz 486 latiem)
______________________________________________________________
Uz rokas Jūs saņemsiet šādu summu 326.00

Par šādu naudu gan valstij var piesaistīt talantīgus un labus pārvaldītājus…
Sociālās garantijas valsts darbā strādājošajiem policistiem, kuriem samazināja algas, vai atņemtās māmiņalgas tiešām ir simuls… Nu nesmīdiniet cilvēkus…
KAMĒR valsts pārvaldē nestāvēs rinda strādātgribētāju ar vismaz Īrijas sēņu lasītāja mēnešalgu un sociālajām garantijām, tikmēr būs gan kukuļi, gan kontrabanda, gan dienesta stāvokļa izmantošana utt. Un par to valsts maksā DAUDZ dārgāk.
Labāk samazināt pārvaldes aparātu un maksāt KRIETNAS algas, nekā guldīt bezjēdzīgos pretkorupcijas pasākumos un turēt cilvēkus Maslova piramīdas zemākajā pakāpienā…

+2
-1
Atbildēt

2

    intars_busulis > janis17 01.06.2013. 14.53

    Alga jāmaksā pēc nopelniem un katram ierēdnim ir ar savu darbu jāpierāda ka viņam ir iespēja tikt pie piemaksām algā. Bet kāda jēga lielu algu maksāt klarkiem kas pat ar laippnību nespē atbildēt apmeklētājam? Par ko lielu algu maksā Saieimas deputātam kurš pat īsti neieklausās sabiedrības domā? Par ko ministram algu jāmaksā ja tas vairāk tēlo slimu kā strādā? Ja valsts palielina minimālo algu tad arī var palielināt savas algas atbilstoši tam. Valsts aparāts ir kalpotājs un kalps nevar saņemt lielāku algu kā to darba devējs sabiedrība. Bet par kukuļu ņemšanu ir jāšauj nost un devēju ir jāieliek sprostā par kārdināšanu uz kādu laiciņu, ja suma ir bijuse neliela.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > janis17 01.06.2013. 09.26

    aivarsk
    “Par šādu naudu gan valstij var piesaistīt talantīgus un labus pārvaldītājus…”

    Vai to “pārvaldītāju” mums nav 80% lieku? Divi talantīgi un krietni cilvēki, paveiks desmit plānā galdiņa urbēju darbu, vēl ņemot vērā to, ka piecu, no tiem funkcijas ir uzņēmējdarbības visāda traucēšana. Lai tie divi tad arī saņem 1000 uz rokas, bet atlikušie rok kūdru, gatavo šķeldu, vai dara ko citu, atbilstošu savām intelektam vai iemaņām.
    Ja no IeM patriektu latviešu valodas nepratējus un miļicijas veķeranus “profesionāļus”, kam ačteles ieaugušas taukos, kas sauguši ar organizēto noziedzību, visādi kondrašovi, hristoforidi un koņuhovi ar mandātu kabatā neslepkavotu Latvijas policistus un pilsoņus un tiesībsargājošo orgānu darbs tiktu atvieglots.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Aivars Krauklis 31.05.2013. 18.37

Tieši tas pats notika JL Repšes valdīšanas laikos. Tiesa, viņu mantinieki treknajos gados daudz neatpalika.
Normālā kārtība, kurā tā sauktajā sabiedriskajā sektorā, kur algu saņem no budžetiem, ir lielāka drošība, bet mazākas algas, pretstatā budžetu pildošajam privātajam sektoram, kur darbinieks saņem vairāk, bet iztiek ar mazākām „sociālajām garantijām”, Latvijā nav bijusi un laikam arī nebūs. Ja vēl pieskatām augstākās ierēdniecības legālos papildu ienākumus un absolūto drošību…

+3
-3
Atbildēt

1

    piziks > Aivars Krauklis 31.05.2013. 19.57

    Vienotibai un V-faniem ļoti nepatik, ja atgādina, ka Vienotibas elektorāts ir valsts iestāžu birojnieki, ko partija centigi piebaro/uzpērk par atlikušo nodokļmaksātāju naudu… :)

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu