Progresa mērīšana • IR.lv

Progresa mērīšana

5
Jānis Andžāns

Eksperta viedoklis

Uzņēmumi ilgtspējas jautājumus integrē savās stratēģijās un labākajā gadījumā arī strādā, lai sasniegtu ilgtspējas mērķus. Man patīk, ka arvien vairāk mazo un vidējo uzņēmumu sāk pievērst uzmanību savas darbības vērtēšanai, jo viņi strādā konkrētā vidē, un, ja tā sabruks, tad sabruks arī uzņēmums. Taču lielākā problēma ir nevis mērķu definēšana, bet gan prioritāšu un sociālās atbildības īstenošana praktiskajā līmenī. To pašu var teikt par vērtībām, uzņēmumu misiju un vīziju. Bet tajā pašā laikā negribētu zīmēt tikai melnu bildi, jo uzņēmumi ir sākuši mērīt savu sniegumu un skatās, kāds ir progress mērķu sasniegšanā.

Viens no stratēģijas sadaļas jautājumiem – kā uzņēmumi savā darbībā iesaista ietekmes puses – klientus, sadarbības partnerus, piegādātājus – un ņem vērā viņu viedokli. Ieguvums ir risku monitorēšanas iespējas, piemēram, ja nerunā ar klientiem un neņem vērā viņu viedokli, tad uzņēmumi nesaskata iespējas mainīgajā biznesa vidē. Ir uzņēmumi, kas definē, ka tiem visas ietekmes puses ir prioritāras, un bieži šādos gadījumos uzņēmumi nestrādā ne ar vienu pusi. Es ieteiktu skaidrāk definēt prioritārās un kvalitatīvi strādāt ar tām. Protams, šis darbs prasa resursus – ja ir liels klientu skaits, viņu izzināšanai vajadzīgi diezgan lieli resursi. Vēl viens aspekts – jo atvērtāks uzņēmums, jo vairāk tas ņem vērā darbinieku vēlmes. Šādam uzņēmumam biznesa izdošanās ir daudz augstāka nekā tam, kas to nedara.

Nākamgad es no uzņēmumiem gaidītu korektāk aizpildītas anketas un lai viņi vairāk strādātu ar prioritātēm, jo pat lielākie uzņēmumi nespēs vērtēt savu ietekmi visos aspektos, tāpēc daudz kvalitatīvāk ir analizēt būtiskos jautājumus. Vēl labāk būtu, ja uzņēmumi ņemtu vērā to, ko viņiem iesaka ietekmes puses un iesaistītu tās uzņēmuma attīstībā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu