Gruzdošās problēmas • IR.lv

Gruzdošās problēmas

7
Sadedzinātas automašīnas pēc imigrantu grautiņiem Stokholmas rajonā Rinkebī.

Zviedrija meklē atbildes uz jautājumu – kāpēc šķietami negaidīti aizsvilās līdz šim laipni uzņemto un dāsni atbalstīto imigrantu kopienas jaunatne?

Pamatskolas direktori Evu Bromstēru pagājušās ceturtdienas naktī no miega uzrāva tālruņa zvans. «Deg tava skola!» ziņoja viņas priekšnieks no vietējās izglītības nodaļas. Bromstēra nekavējoties steidzās uz savu darbavietu, kas atrodas lielākoties imigrantu apdzīvotajā rajonā Tenstā Stokholmas ziemeļos. Viena klase bija izdegusi pilnībā, citā pēc ugunsdzēsēju cīņas ar liesmām ūdens bija līdz potītēm. Šī bija jau otrā reize triju dienu laikā, kad deg viņas skola.

Līdzīgi notikumi pagājušajā nedēļā tika piedzīvoti vairākās Zviedrijas vietās – gan galvaspilsētas nomalēs, gan vēlāk arī citās pilsētās. Imigranti dedzināja sabiedriskās iestādes un automašīnas, un to bija ļoti neparasti redzēt zemē, kas lepojas ar mieru un likumpaklausīgiem pilsoņiem.

Šie nemieri atgādināja līdzīgus urbānos dumpjus, ko 2005.gadā piedzīvoja Francija, bet 2011.gadā – Lielbritānija. Tagad arī Zviedrija nonākusi diskusiju centrā, runājot par imigrāciju un tās radīto spriedzi ekonomikas savārguma laikos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu