«Kāpēc strādāt, ja var nestrādāt?» • IR.lv

«Kāpēc strādāt, ja var nestrādāt?»

6
Sociāldemokrātu partijas līdere (un pašreizējā premjere) Helle Torninga–Šmita ar saukli «Dānijai jādodas tālāk» priekšvēlēšanu plakātā 2011.gadā. Daudzus pārsteidzis fakts, ka tieši kreisi noskaņotā valdība ķērusies pie dāsnās labklājības sistēmas pārskatīšanas.

Turīgā Dānija ķērusies pie labklājības sistēmas revidēšanas, jo tajā atklājušies nopietni defekti

Tā bija plānota kā sabiedrisko attiecību kampaņa, lai pierādītu, ka arī šajā mazajā, turīgajā valstī pastāv nabadzība. Taču iznākums izrādījās pavisam citāds.

Viss sākās ar parlamenta deputāta Joakima Olsena (Liberālā alianse) izteikumu, ka Dānijā nav patiesi trūcīgu cilvēku. Viņa politiskā oponente Uzlema Cekiča no Sociālistiskās tautas partijas pret to iebilda un apsolīja sagādāt reālu piemēru. Viņa izvēlējās 36 gadus vecu Kopenhāgenas iedzīvotāju – vientuļu divu bērnu māti, kas savā mūžā nekad nav strādājusi un no valsts pabalstiem dzīvo jau kopš 16 gadu vecuma. Jaunās sievietes vārds netika publiskots, tāpēc mediji nokristīja viņu par «Karinu».

Sākot rēķināt Karinas budžetu, izrādījās, ka viņa mēnesī saņem vairāk par daudziem saviem tautiešiem, kas strādā pilnas slodzes darbu – pabalstos vien vientuļā māte uz rokas saņem 15 728 kronas (Ls 1480) mēnesī. Samaksājot par dzīvokļa īri, komunālajiem pakalpojumiem, internetu un televīzijas pieslēgumu, barību sunim, medikamantiem un pat cigaretēm (Ls 47 mēnesī), Karinai pāri paliek aptuveni 5000 kronu (Ls 470). Ar to pietiek gan pārtikas, gan apģērba iegādei.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu