Latvijā konstatēta jauna putnu suga - rietumu lakstīgala • IR.lv

Latvijā konstatēta jauna putnu suga – rietumu lakstīgala

22
Rietumu lakstīgala (Luscinia megarhynchos).

Rietumu lakstīgala ir kautrīgs putniņš, kas uzturas krūmāju zaru biezoknī

Pirmdien Kolkā gredzenošanai noķerta rietumu lakstīgala (Luscinia megarhynchos), kas ir pirmais šīs sugas putna novērojums Latvijā, liecina portāla “latvijasputni.lv” informācija.

Putnu gredzenošanai tīklos noķēra Edijs Haberkorns, Gaidis Grandāns un Ivars Brediks, aģentūru LETA informēja Grandāns. Rietumu lakstīgala ir 357. putnu suga Latvijā, ziņo LETA.

Rietumu lakstīgala vizuāli ir ļoti līdzīga pie mums bieži sastopamajai parastajai lakstīgalai. Šīs sugas tuvākās ligzdošanas vietas atrodas Polijas dienvidos un Ukrainā.

Rietumu lakstīgala ir mušķērāju dzimtas (Muscicapidae) dziedātājputnu suga, kas pieder pie čakstīšu apakšdzimtas (Saxicolinae). Rietumu lakstīgala ir migrējoša lakstīgalu suga, kas ligzdo Eiropā, Āfrikas ziemeļrietumos, Vidējos Austrumos un Centrālāzijā. Šīs sugas putnu izplatības areāla austrumu robeža sasniedz Ķīnas ziemeļrietumus.

Ziemu tā pavada Āfrikas tropu joslā. Lai arī Ziemeļeiropas, Latviju ieskaitot, vasaras rietumu lakstīgalai ir pārāk vēsas, tomēr, klimatam globāli kļūstot siltākam, to izplatības areāla ziemeļu robeža nepārtraukti paplašinās.

Rietumu lakstīgala ir kautrīgs putniņš, kas pamatā uzturas krūmāju zaru biezoknī. Eiropā tas pamatā mājo atklātās ainavās ar krūmāju audzēm vai biezās, aizaugušās mežmalās, kas bieži atrodas ūdens tuvumā. Āfrikā rietumu lakstīgala sastopama gan savannā, gan krūmājos un mežos.

Rietumu lakstīgala pamatā barojas ar dažādiem bezmugurkaulniekiem uz zemes, bet vasaras beigās un rudens sākumā nelielos daudzumos tā barojas arī ar ogām un sēklām.

 

Komentāri (22)

ilmisimo 29.04.2013. 16.22

Latvijā konstatēta jauna putnu suga – rietumu lakstīgala
____________________–
Kremļa tornī?

+5
-2
Atbildēt

1

    Kaspars Špūle > ilmisimo 30.04.2013. 08.15

    Nu ja. Bet pagaidām vēl auksts, tāpēc kažokā (vai kažociņā).

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu