Saprotoša. Akurāta. Slepkava? • IR.lv

Saprotoša. Akurāta. Slepkava?

1
Zīmējums — Mārtiņš Upītis

Pirmo reizi Latvijā tiesā māti, kura apsūdzēta mākslīgā slimību izraisīšanā pašas bērniem. Divi mazie miruši, bet trešais ilgstoši ārstēts, tāpēc lieta uzdod ļoti sāpīgu jautājumu – kā daudzie mediķi nemanīja, ka māte gadiem ilgi kropļo bērnu

Konvoja darbinieki ierastām kustībām ieved tiesas zālē Daigu (42) un lietišķi ierāda viņai vietu restotajā zonā. Sieviete ir atradusies apcietinājumā vairāk nekā gadu. Mainījusies, pelēkais kostīms kļuvis stipri par lielu. Viņa neizteiksmīgi skatās uz priekšu tālumā, kā nevienu neredzot. Taču daudzus zālē sēdošos viņa pazīst gadiem. Tie ir ārsti. Izskatāmā lieta ir mīklaina un stindzinoša – Daiga, pēc profesijas medmāsa, ir apsūdzēta divu savu bērnu slepkavībā un trešā bērna kropļošanā.

Latvijas labākie ārsti – oftalmoloģijas, ģenētikas, neiroloģijas, pediatrijas speciālisti – ilgstoši centās izprast neskaidrās diagnozes šīs ģimenes atvasēm. Pēc vairāk nekā desmit gadiem, 2011.gada rudenī, mediķiem radās aizdomas, ka pusaugu meitas acs ir apzināti bojāta. Pavediens veda pie vēl baisākām atklāsmēm, un bija jāver vaļā abu mirušo bērnu lietas. No apsūdzības izriet, ka arī šo bērnu «neskaidrā diagnoze» un «pēkšņā nāve» ir mātes izraisīta.

Šī traģēdija ir liels sarūgtinājums visiem iesaistītajiem ārstiem. No otras puses – gūta svarīga mācība. Latvijā šī ir pirmā lieta, kad bērna vecāks tiek apsūdzēts agrāk nedzirdētā vardarbībā pret atvasi – «mākslīgi izraisītā saslimšanā». Taču pasaulē ir atklātas vairākas līdzīgas lietas un tām pievērš arvien lielāku uzmanību, analizējot riskus, lai šādi noziegumi gadiem ilgi nevarētu turpināties.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu