“Google” populārākais mākslas darbs - van Goga "Zvaigžņotā nakts" • IR.lv

“Google” populārākais mākslas darbs – van Goga “Zvaigžņotā nakts”

24
Vinsenta van Goga glezna "Zvaigžņotā nakts".

Jaunākā statistika Starptautiskajā mākslinieku dienā sniedz ieskatu cilvēku saskarsmē ar mākslu globālajā tīmeklī

Pēc aptuveni diviem gadiem, kopš ieviests “Google Art Project“, pirmdien atzīmējot Starptautisko mākslinieku dienu, “Google” konstatējis, ka “Art Project” apmeklētāju visiecienītākais mākslas darbs ir Vinsenta van Goga “Zvaigžņotā nakts“. Interesanti, ka Latvijas Nacionālais mākslas muzejs ir vienīgais muzejs Baltijā, kura eksponāti ir iekļauti “Google Art Project”.

Van Goga glezna “Zvaigžņotā nakts” pēdējos sešos mēnešos bijusi visskatītākā glezna arī gigapixel – ļoti augstas izšķirtspējas režīmā, kas ļauj skatītājiem tuvplānā apskatīt pat smalkāko otas triepienu, informē “Google” sabiedrisko attiecību konsultants Latvijā Ģirts Avotiņš. Iespēja izvērtēt mākslas darbu šādā detalizācijā, šķiet, mudina skatītājus pavadīt ilgāku laiku pie katra mākslas darba. “Art Project” mājas lapā katra glezna vidēji tiek apskatīta minūti, savukārt muzejos tās ir tikai nepilnas divdesmit sekundes. “Zvaigžņotā nakts” arī ir visbiežāk lietotāju galerijās iekļautā glezna. Tas dod iespēju katram izveidot un dalīties ar savu virtuālo mākslas kolekciju.

“Google” mākslas platformā ir atrodami vairāk nekā 40 000 mākslas darbu, taču daži ir ilggadīgi favorīti. Sakārtojot šos darbus pēc populāritātes, sanāk šāds tops: Sandro Botičelli “Venēras dzimšana“, Rembranta pašportreta zīmējums pie loga, Vinsenta van Goga “Guļamistaba“, Eduāra Manē glezna “Konservatorijā“, Pītera Brēgela vecākā glezna “Pļāvēji“, Vinsenta van Goga pasaulslavenās “Saulespuķes“, Hansa Holbeina jaunākā “Sūtņi“, vēl viena Vinsenta van Goga glezna “Ziedu lauks pie Arlas” un Arnolda Bēklina “Mirušo sala“.

Lietotāju galerijas faktiski ir daudz skatītākas par individuālu mākslinieku galerijām vai atsevišķiem mākslas darbiem. Patlaban ir izveidotas 360 000 lietotāju galerijas, no kurām 14 000 ir pieejamas publiski, informē Avotiņš. Atzīmējot Starptautisko mākslinieku dienu, “Google” lūdza dažiem saviem partneriem izveidot savas galerijas. Muzeju direktoru mākslas darbu izlases var apskatīt šeit.

“Art Project” līdzās sadzīvo vairāk nekā 30 mākslas veidi – starp eļļas gleznām atrodami pieci tūkstoši dažādu citu mākslas darbu, kuru vidū ir apgleznots zīds, skulptūras un mēbeles. Nav pārāk daudz tādu vietu, kur Brazīlijas ielu māksla apskatāma blakus Sandro Botičelli darbiem un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijai.

Daudzi partneri, kuri savas kolekcijas ir pievienojuši “Art Project”, ir izvēlējušies savus muzejus pievienot arī “Street View”. Vidēji katrs apmeklētājs patērē aptuveni divas minūtes, lai apskatītu muzeju interjeru un to, kā tajā izkārtotas gleznas. “Art Project” apmeklētāji visvairāk ir iecienījuši Balto namu, kas ir pieejams “Steet View” skatījumā. Globālais tīmeklis ne tikai ļauj ieskatīties ēkā, bet arī apskatīt tās plašo mākslas darbu kolekciju.

Google “Art Project” tika ieviests 2011.gadā, un patlaban tajā ir vairāk nekā 200 muzeji no pāri par 40 valstīm, dodot iespēju apskatīt 40 000 mākslas darbu. Papildu informāciju meklējiet www.googleartproject.com

 

Komentāri (24)

janazakovica 16.04.2013. 11.35

van goga dzives stasts ir iedvesmojos..ka ari vina brala upuresanaas..bralis van goga laikaa pardeva tikai vienu gleznu..vinogulaji ardeenaa..zel ka genialais makslinieks beidza dzivi psihiatriskaa slimnicaa…un pirms tam meginaja nosauties..

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu