Iekaro pasauli. Bez stresa • IR.lv

Iekaro pasauli. Bez stresa

5
Foto — Andrejs Terentjevs, F64
Ieva Alberte

Grafiskajam dizaineram Sandijam Ruļukam nepatīk darbā apspriest, kur iet pusdienās. Jo jēga runāt ir par padarīto. Ieguvis somu investoru naudu, viņš Sanfrancisko strādā pie jauna digitālā rīka Froont un tiekas ar Twitter un Adobe pārstāvjiem. Kā un kāpēc viņam izdevies līdz tam nonākt?

Sandijs pirms intervijas izdomājis, par ko gribētu runāt. Tas gan nenozīmē, ka tieši tas man vajadzīgs, lai «uzzīmētu» viņa portretu. Sarunas laikā var just – tas Sandijam īsti nepatīk. Tomēr runāt ir daudz produktīvāk, ja cilvēks pirms intervijas jau sakārtojis domas. Sarunas iemesls ir Sandija izdomātais Froont – rīks, kas palīdz dizainēt mājaslapas jebkurām ierīcēm: iPad, iPhone, Android iekārtām. Par to sajūsmā bijuši cilvēki no WordPress – pasaulē populārākās blogu vietnes un plaši izmantota rīka mājaslapu veidošanai.

«Nē, labāk nepiemini, ka esmu no Iecavas,» Sandijs saķer galvu. Es iebilstu. Sandijs atbild, ka ar tādu viedokli jau sastapies, jo Latvijas Mākslas akadēmijas rektors teicis – viss skolā iegūtais ietekmē. «Es palieku pie uzskata, ka skola cilvēku neizveido. Kritērijs ir padarītie darbi. Protams, var jau skatīties uz skolu tā – gribējās no tās tikt prom, un tas bija dzinulis uz kaut ko tiekties. Bet – vai tas ir skolas nopelns? Līdzīgi var teikt par situāciju, kad mājās tevi sit un gribi prom.»

Ģimenē ar dizainu saistīts nav neviens. Sandija mamma ir dabaszinātņu skolotāja, par tēvu viņš negrib runāt. Pēc sejas redzams, ka jautājumi par biogrāfiju nav nekas gaidīts. Tāpat kā par skolām. Tātad par tām īsi – pēc pamatskolas piecus gadus Sandijs mācījās programmēšanu, «tāpēc tagad māku saprasties ar programmētājiem», tad Turībā studējis uzņēmējdarbību. Gan tāpēc, lai nebūtu jāiet armijā, gan tāpēc, ka saistījusi kaut kā sava sākšana, radīšana. Vienubrīd sapratis, ka mārketings nemaz nav tik laba lieta, jo to var izmantot ļaunprātīgi – lai iesmērētu cilvēkam jebko. Gribējās ko citu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu