Dombrovskis Pavļutam pārmet "prihvatizācijas" veicināšanu • IR.lv

Dombrovskis Pavļutam pārmet “prihvatizācijas” veicināšanu

24
Ministru prezidents Valdis Dombrovskis un ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts. Foto: Lita Krone, LETA

 

Ministru kabineta komitejā, izskatot likumprojektu par kapitālsabiedrību un kapitāla daļu pārvaldību, pirmdien izcēlās spraiga diskusija starp premjerministru Valdi Dombrovski (Vienotība) un ekonomikas ministru Danielu Pavļutu par iespējamo privatizācijas procesa atvēršanu. Diskusijā netika taupīti dažādi spilgti apzīmējumi, vēsta LETA.

Dombrovskis, komentējot Ekonomikas ministrijas izstrādāto likumprojektu, netaupīja spilgtus epitetus, atgādinot, ka vairākkārt ir vērsis uzmanību – tas, kas ir saprotams ar turpmāku kapitālsabiedrību pārvaldības kārtību, ir “prihvatizācija”.

“Fantastiski, ko esat šeit sarakstījuši – reizi trīs gados pārvērtēt valsts līdzdalību, kur lēmums būs vispārējais administratīvais akts. Fantastika, visi prihvatizatori būs klāt un pārsūdzēs administratīvos aktus,” teica premjers, piebilstot, ka ir jāatceras, cik ilgi tiesās norit lietu izskatīšana, proti, tas nozīmēs, ka līdz nākamajam izvērtēšanas periodam tiesas vēl skatīs iepriekš iesniegtās pārsūdzības.

Viņš likumprojektā ierakstīto par administratīvā akta izdošanu nodēvēja par lielām muļķībām un aicināja ņemt vērā Tieslietu ministrijas ieteikumu valsts līdzdalības saglabāšanu vai nesaglabāšanu kapitālsabiedrībā izdot kā politisku lēmumu.

“Privatizācija valstī, par laimi, ir beigusies. Es ļoti aicinātu Ekonomikas ministriju nemēģināt atvērt privatizāciju un taisīt “prihvatizāciju 2.0,” turpināja valdības vadītājs.

Ekonomikas ministrs, noklausoties Dombrovska pārmetumus, īsti nezināja, kā sākt atspēkot premjera argumentus. “Premjer, nu, kā lai jums saka. Ja mēs paraugāmies uz to, kāda ir faktiskā situācija ar kapitālsabiedrībām, baidos, ka lielākoties tas vērtējums nebūs sevišķi labs, baidos, ka mums joprojām turpinās “prihvatizācija 1.0″,” teica ministrs.

Viņš aicināja saprast, ka jau patlaban liels resursu apjoms valstī tiek pārvaldīts sliktā veidā un patlaban tur neko nevar izdarīt, lai mainītu situāciju. Viņam nebija saprotams, kāpēc premjers tik ļoti neuzticas tiesu sistēmai.

Tomēr premjers pastāvēja uz savu – ja ik pa trim gadiem jebkurš privatizētgribētājs varēs vērsties tiesā, lai apstrīdētu administratīvos aktus, pašvaldības un citi uzņēmumi tiks ievilkti bezgalīgās tiesvedībās, kur mērķis būšot “prihvatizācija”. “Jūs radāt mehānismu, kādā veidā to īstenot,” teica Dombrovskis.

Pavļuts, tam nepiekrītot, pārmeta premjeram virspusēju un kļūdainu spriedumu izdarīšanu. “Es arī esmu pret “prihvatizāciju”, es esmu par to, lai valstī izbeigtos izlaupīšana,” uzsvēra ekonomikas ministrs.

Diskusija ministra un valdības vadītāja starpā skāra arī jautājumu par uzticību valsts pārvaldei, un Pavļuts Dombrovskim jautāja, vai viņš neuzticas arī Rīgas pašvaldībai. Uz šo jautājumu Dombrovskis atbildēja apstiprinoši un pauda savu negatīvo nostāju par, viņaprāt, Rīgas pašvaldības vadības nesaimniecisko darbošanos. Kā spilgtu piemēru valdības galva minēja pašvaldības vēlmi ražot dzeramo ūdeni pudelēs.

Dombrovskis uzdeva izvērtēt, vai kapitālsabiedrību pārvaldība tiešām būtu jāizvērtē ik pa trīs gadiem un vai lēmumam ir jābūt administratīvam aktam, aicinot to noteikt kā politisku lēmumu. Dombrovskis rosināja likumprojektu virzīt uz valdības sēdi, bet, ja būs daudz nesaskaņota, tad likumprojektu atkārtoti skatīs Ministru kabineta komitejas sēdē.

 

Komentāri (24)

Sanšains 18.03.2013. 16.44

Tas, ka ik palaikam varētu būt domstarpības starp dažādiem ministriem, ir tikai normāli.

Bet vai tad parasti ko tādu arī rāda tik neslēpti? Interesanti…

+9
0
Atbildēt

2

    andris902 > Sanšains 18.03.2013. 17.58

    …bet mēs taču allaž esam pieprasījuši atklātību….vai tad vairs nepatīk?…kā tur bija tas teiciens par desām un politiku?….:)

    …uzskatu, ka domstarpības ir jāatrisna koalīcijas iekšienē, lai sabiedrību netracinātu un neradītu nemieru par iespējamu nestabilitāti…diemžēl,”jaunās politikas” (NA) nesēji ieviesuši savu kārtību un neskaidrības cenšas risināt ar mediju starpniecību, ar publiskiem paziņojumiem, bērnišķīgu sūdzēšanos…un te nu mēs esam!…jauna politiskā kultūra….

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    janis17 > Sanšains 18.03.2013. 18.20

    ZanE vienotībai jau labāk patiktos pa kuluāriem, kā jau īsteniem TP kultūras mantiniekiem, tikai dombrovskītis šoreiz izmudējās…

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

lebronj2356 18.03.2013. 20.01

Ja beidzot Latvijā kādam ir pielecis, ka “privātais īapšums labi, valsts īpašums slikti” tēze ir aplama un pat bīstama, ja to pielāgo vietā un nevietā…ir ļoti labi – vēl ir jāgaida rezultāti, jo tik daudz kas ir izšeftēts par sviestmaizi šais 20 gados un pēcāk nesis peļņu pietuvinātiem vai ārvalstu spekulantiem, bet virziens ir pareizs !

+5
-1
Atbildēt

0

peerku 18.03.2013. 16.08

Jau tas vien, ka Pavļuts uzdod retoriskus jautājumus Dombrovskim, kāpēc tas tik ļoti neuzticas Latvijas tiesu sistēmai, un vai viņš neuzticas arī Rīgas pašvaldībai, ir indikatīvi,- taisnība ir premjerministram.

+8
-7
Atbildēt

4

    garausiitis > peerku 18.03.2013. 17.32

    NaSp – kā mums patīk ārišķīgi efekti … Vienkārši zināšanai vēlme nomainīt Loginovu ir jau labu laiku un tas nav saistīts ar to , kurš pirmais par to paziņo :)

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    garausiitis > peerku 18.03.2013. 18.13

    NaSp – no tā ka Tu skaļi vai klusi pasaki , ka Tavs kaimiņš ir mudaks , nekas būtiski nemainās … Ne jau vienmēr ir jābļaustās :)

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > peerku 18.03.2013. 17.38

    @klusais
    Dombrovskis vada jau 4 gadus :) Nesaki tikai, ka Loginova nomainīšana ir apspriesta pēdējo 4 gadu laikā. Ko saka V oficiālais rupors Škapars? – Loginovs ir fantastisks vadītājs – vēl 20 gadus vadīt RB.

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > peerku 18.03.2013. 17.22

    @DD1
    Neviens neapšauba, kas notiek RD un tiesās, bet ja Dombrovskis tā saka, tad gribētu redzēt arī rīcību. Kāda ir Dombrovska rīcība par Rīgas brīvostu? Iniciatīva par Loginava atlaišanu nāca no RP nevis Dombrovska vai V. Tas pats arī par tiesām.

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu