Izmaiņām izdienas pensijās jābūt rūpīgi izvērtētām • IR.lv

Izmaiņām izdienas pensijās jābūt rūpīgi izvērtētām

19
Foto: Lita Krone, LETA
Linda Abu Meri

Nav godīgi, ja policijas grāmatvede var doties pensijā vienlaikus ar speciālās vienības policistu

Viena no visapjomīgākajām izdienas pensiju saņēmēju kategorijām ir iekšlietu iestāžu darbinieki. Diskusijas par izmaiņām vienā no viņu pamata sociālajām garantijām vienmēr rada satraukumu gan tajos, kuriem tūlīt pienāks laiks doties pensijā, gan tajos, kuri tikko sākuši dienēt. Nevienam nav noslēpums, ka daudzi dienestā iestājas un dienē cerībā pietiekami ātri atvaļināties un, saņemot pensiju, vēl spēka gados, strādāt citā darbā, lai gūtu ienākumus.

Pēc būtības šāda vispārināta kārtība nav pareiza, jo daudzos gadījumos cilvēki spēka gados izmanto iespēju doties pensijā un tā dienesti novājinās, zaudējot profesionāļus, kuri būtu spējīgi pilnvērtīgi strādāt vēl daudzus gadus.

Ja ļoti liek lietā fantāziju, teorētiski iespējams atvaļināties jau 40 gadu vecumā, nesaņemot pilnu pensijas apmēru, bet tāpat pensija tiek piešķirta. Tas gan iespējams, ja dienestā esošais pierāda, ka viņam ir veselības problēmas un nav iespējams dienēt, bet diemžēl arī veseliem cilvēkiem to izdodas izdarīt.

Izdienas pensija kā sociālā garantija ir absolūti nepieciešama dienestos, kuros dienošie ikdienā strādā darbu, kas prasa īpašus apstākļus. Tādi ir vairumā gan robežsardzē, gan ugunsdzēsējos, gan policijā. Skaidrs, ka, piemēram, ugunsdzēsējs, kurš ik dienu riskē ar dzīvību, metoties ugunī glābt citus, tikai retos gadījumos to spētu darīt arī pēc sešdesmit. Tāpat kā speciālo vienību policisti un daudzi citi.

Šiem cilvēkiem jābūt pārliecinātiem par to, ka diskusija par viņu pensionēšanās vecumu beigsies ar to, ka viņi būs pārliecināti, ka saņems savu izdienas pensiju tad, kad vēl būs spējīgi to tērēt, nevis tādā vecumā un fiziskajā stāvoklī, ka visa pensija tiks ieguldīta medicīniskās manipulācijās.

Tāpat par izdienas pensijas saņemšanu kā plānots jābūt pārliecinātiem tiem, kuri, pirms vairākiem gadiem stājoties dienestā, ar to rēķinājās. Nebūtu godīgi, ja policists, kuram līdz izdienas pensijas saņemšanai atlikuši, piemēram, pieci gadi, pēc jaunās likumdošanas būtu spiests dienēt daudz ilgāk. Protams, nav īsti godīgi, ja arī, piemēram, grāmatvede policijā (ja kādai vēl saglabāti uzpleči) izdienas pensijā var doties vienlaikus ar speciālās vienības policistu.

Neapšaubu, ka izdienas pensijas likumdošana par iekšlietu iestādēs strādājošajiem jāmaina. Gan taupības nolūkos, gan tā iemesla dēļ, lai saglabātu dienestos profesionāļus ar pieredzi, kuri patlaban spēka gados izmanto iespēju pensionēties. Tomēr izmaiņām ir jābūt rūpīgi izvērtētām, ņemot vērā visu dienestu specifiku, darba apstākļus, iepriekš noslēgtos līgumus, kā arī tagad dienestā esošo izdienas laiku.

Autore ir bijusī iekšlietu ministre

 

Komentāri (19)

janisholsteins 19.02.2013. 14.13

Izdienas pensijas noraksta cilvēkus 40 gadu vecumā. Drīzāk jādomā, ka policistiem un baletdejotājiem nodrošināt labas pārkvalifikācijas iespējas, lai viņi var ražīgi nostrādāt atlikušo mūžu citā profesijā. 40 gadu vecumā iesēsties uz atlikušo mūžu pie televizora ar čipsiem ir diezgan briesmīgs liktenis.

+10
-1
Atbildēt

2

    efeja60 > janisholsteins 21.02.2013. 01.14

    Valstij būtu jāaizliedz strādāt policija ilgāk par 20 gadiem, jo cilvēks ikdienā kontaktējoties ar slepkavām, bomžiem, izvarotājiem, psihiski slimajiem, narkomāniem degradējas, un vienu brīdi ir tā robeža, kad durvis aizveras uz neatgriešanos. Cita lieta ir siltie amatiņi, bet tiem būtu noņemams statuss, uz kuru attiecas izdienas pensija un dienesta pakāpes. Pēc 20 gadiem jādod pensija un jāpārkvalificē kādā ar cilvēkiem nesaistītā profesijā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > janisholsteins 19.02.2013. 16.44

    40 gadu vecumā reti kurš iesēžas pie televizora ar čipšiem, nospiedošais daudzums turpina strādāt, daži pat tanī pat darba vietā, tikai jau citā statusā.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

janazakovica 19.02.2013. 15.35

Lindai taisniba..menteenee tads bardaks..kaa padomju laikaa milicijaa..kas mainijies..?dienu “stradaa” tris brivas tikmer strada apsardzee..45 gados iet pensijaa sanem 300 ls pensiju un atkal iet stradat apsardzee..

+7
-1
Atbildēt

1

    efeja60 > janazakovica 21.02.2013. 01.16

    Lai saņemtu 300 Ls pensiju, algai pēdējos 5 gadus jābūt vidēji 600 latimēnesī vai pat vēl vairāk.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

ligakalnina 19.02.2013. 17.47

Kur tad tie mūsu policisti tā pārstrādājas, ka tiem vajag izdienas pensiju, varbūt, kādiem 10%, ne vairāk.

+6
-1
Atbildēt

1

    austrisv > ligakalnina 21.02.2013. 09.55

    Sēž kabinetos un pārstrādājas. Ja kaut kas nepieciešams, lai policists kaut ko izmeklētu, tad jāpieliek milzu pūles, lai viņi vispār sāktu kustēties.
    Tā Rīgas milzu lielā Policijas administrācijas ēka iedveš šausmas, jo tajā tak sēž milzu skaits administrācijas, kura aiziet izdiena spensijās, un pārējai strādājošajai tautai tā jāuztur.
    Būs milzīgi protesti no polocijas arodbiedrībām, ja ķersies klāt viņu iespējām aiziet izdienas pensijā, bet ir tikai loģiski, ja palielina pensija svecumu pārējiem strādājošajiem, tad tas jāpalielina arī izdiena spensiju potenciālajiem saņēmējiem.
    Te nu Lindai ir pilnīga taisnība, bet ta sjau saprotams mums visiem , pie tam jau sen. Tikai suns, ka ssagrābis kādu desas luņķi, diezin vai to gribēs atlaist bez cīņas.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu