Paaugstinās cenu vakcīnai pret ērču encefalītu • IR.lv

Paaugstinās cenu vakcīnai pret ērču encefalītu

27
Ērce. Foto: Edijs Pālens, LETA
Dairis Anučins

Iedzīvotājiem pieejamas divu ražotāju vakcīnas; eksperti norāda, ka būtiskas atšķirības starp abām nav

Austrijas zāļu ražotājs “Baxter AG” Eiropā ir paaugstinājis cenu vakcīnai “TicoVac” pret ērču encefalītu, līdz ar to vakcīnas cena varētu pieaugt arī Latvijas aptiekās, norāda Zāļu valsts aģentūras (ZVA) pārstāve Ilga Namniece. Vakcīna var kļūt par 40% dārgāka, tās maksimālajai cenai aptiekā sasniedzot nepilnus 25 latus, liecina ZVA sniegtā informācija.

Otras Latvijā pieejamās vakcīnas pret ērču encefalītu – vācu ražotāja vakcīnas “Encepur” – maksimālā cena pagaidām nav mainījusies un aptiekās tā saglabājas nepilni 16 latu.

Namniece skaidroja, ka vakcīnas sadārdzinājums aptiekās skaidrojams ar ražotāja lēmumu par cenu paaugstināšanu. Pēc ZVA pārstāves teiktā Ir.lv, zāļu ražotājs, mainot zāļu cenu, pamato, kāpēc tiek mainīta cena, taču tam ir tikai informatīvs raksturs, ko ZVA nevarot ietekmēt. Tādēļ, ceļoties ražotāja noteiktajai vakcīnas cenai, iespējams tās sadārdzinājums arī aptiekās. Zāļu valsts aģentūra atkarībā no ražotāja noteiktās cenas nosaka maksimālo pieļaujamo cenu aptiekās.

“Zāļu valsts aģentūra atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem nosaka maksimālo uzcenojumu, ko zāļu lieltirgotavas un aptiekas var pievienot ražotāja noteiktajai cenai, tādā veidā nosakot maksimālo gala cenu,” sacīja ZVA pārstāve.

Kā Ir.lv noskaidroja vairākās aptiekās, pircēju pieprasījums pēc vakcīnām patlaban ir minimāls, cilvēki galvenokārt izvēlas vakcinēties medicīnas iestādēs, jo tas ir ērtāk un izdevīgāk. Iepriekšējo gadu tendence, kad cilvēki paši vakcīnas vairāk iegādājās aptiekās un potējās pie ģimenes ārsta, vairs neesot tik izteikta. Savukārt cenu līmenis, iegādājoties vakcīnu aptiekā un maksājot par vakcinēšanu ģimenes ārstam vai vakcinējoties uz vietas medicīnas iestādē, esot aptuveni vienāds.

Vakcīnas aptiekās netiek uzglabātas, ja pircēji tās vēlas iegādāties, tās ir īpaši jāpasūta. Par vakcīnu cenām aptieku pārdevēji ir informēti tikai aptuveni, norādot cenas robežās no 15 līdz 25 latiem.

Infektologs Uga Dumpis norāda, ka cenu atšķirība un svārstības izskaidrojamas vienīgi ar zāļu tirgus īpatnībām un konkurenci starp vakcīnu ražotājiem. Piemēram, 2011.gada augustā “TicoVac” vakcīnas maksimālā cena aptiekās bijusi nepilns 21 lats, taču pagājušā gada janvārī tā atbilstoši ražotāja noteiktajām cenas izmaiņām pazemināta līdz 17 latiem. Šā gada sākumā atkal attiecīgi tiek piedzīvots cenas kāpums. Savukārt vācu vakcīna “Encepur” pirms trim gadiem maksājusi gandrīz 23 latus, bet 2011.gada janvārī tās cena bija nokritusies pat līdz 10 latiem.

Vidējās cenas poliklīnikās un medicīnas iestādēs par vienu encefalīta vakcīnu pašlaik ir 20 latu. Atsevišķas medicīnas iestādes piedāvā pacientiem izvēlēties, kura ražotāja vakcīnu izmantot, taču cenas atšķirība starp abiem vakcīnu veidiem nav būtiska.

Namniece skaidro, ka medicīnas iestādes rīko konkursus vakcīnu iegādei, tādēļ vakcinācijas pakalpojuma cena veidojas pēc citiem principiem un nav saistīta ar vakcīnas cenu aptiekās. “Valsts un privātās medicīnas iestādes rīko vakcīnu iepirkumu konkursus un tad atkarībā no konkursa iznākuma nosaka vakcinācijas pakalpojumu cenas.”

Dumpis norāda, ka būtiskas atšķirības starp abu vakcīnu iedarbīgumu neesot, un pacients var izvēlēties jebkuru no minētajām vakcīnām.

“Abas pieejamās vakcīnas sevi ir apliecinājušas pietiekami efektīvi. Var atšķirties intervāli starp vakcinēšanās reizēm un citas nianses, bet pēc būtības vakcīnas neatšķiras un ir vienādi iedarbīgas. Cilvēkiem nebūtu jāsatraucas par to, kura ražotāja vakcīna tiek izmantota. Galvenais ir potēties un pasargāt sevi,” sacīja Dumpis.

Latvijas Infektoloģijas centra informācija liecina, ka ērču aktivitātes sezona Latvijā ilgst no aprīļa sākuma līdz oktobra beigām, bet pie labvēlīgiem laika apstākļiem var būt daudz garāka. Pēdējos gados konstatēti saslimšanas gadījumi arī decembrī un janvārī.

 

Komentāri (27)

Edmunds Zālīte 12.02.2013. 14.14

tas, ka remantadīns aptiekā maksā gandrīz 6 Ls…
ja eksistētu elle, tad farmaceptiskās nozares darboņi tur sēdētu kopā ar visiem juristiem un ieroču tirgotājiem pēc nāves.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu