Premjers: Roņa vietā varētu būt bezpartijisks ministrs • IR.lv

Premjers: Roņa vietā varētu būt bezpartijisks ministrs

131
Aivis Ronis. Foto: Rūta Kalmuka, F64

Ronis pieņēmis lēmumu pamest valdību

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība) pieļauj, ka demisionējošā satiksmes ministra Aivja Roņa vietu varētu ieņemt bezpartijisks ministrs, un plašākas rokādes valdībā netiek plānotas. “Prioritāri [kā nākamais satiksmes ministra amata kandidāts] būtu virzāms nozares profesionālis,” teica premjers, norādot, ka politiskās konsultācijas par šo jautājumu tikai sāksies. Vienlaikus Dombrovskis nenoliedza, ka pastāv iespēja, ka uz satiksmes ministra krēslu varētu pretendēt bezpartijisks kandidāts, raksta LETA.

“Jā, tādu iespēju es tiešām pieļauju,” sacīja premjers, taujāts, vai uz satiksmes ministra amatu varētu kandidēt bezpartijisks kandidāts. “Pašreiz atbilstoši koalīcijas līgumam ir noteikts, ka tas ir kandidāts, par kuru kopīgi uzņemas atbildību “Vienotība” un neatkarīgo deputātu grupa. Es domāju, tas ir tas risinājums, pie kā varētu palikt un šajā gadījumā, visticamāk, tas ir bezpartijisks profesionālis.”

Kā iemeslu satiksmes ministra demisijai premjers minēja Roņa virzītos grozījumus par atalgojumu kapitālsabiedrībās. Ministrs piedāvāto algu līmeni uzskatījis par samērīgu, nepieļaujot kritiku, ka atalgojuma palielinājums bijis nesamērīgs.

“Vai ir kādi citi iemesli, tas tad jājautā pašam ministram, jebkurā gadījumā tas ir iemesls, ko viņš ir norādījis” sacīja premjers, taujāts, vai par iemeslu Roņa demisijai nevarētu būt atšķirīgais viedoklis par “airBaltic” īpašumtiesību jautājumiem. Savukārt pats Ronis aģentūrai LETA, atbildot uz šo pašu jautājumu, ironizējot norādīja, ka viņam viedoklis ar premjeru atšķiras arī par maiju kalendāru.

Premjeram piektdien plānota tikšanās ar satiksmes ministru Roni. Tās laikā tiks pārrunāta demisija un tālākais darbs, taču netiek cerēts, ka demisijas paziņojums tiks atsaukts. “Es nedomāju, ka šajā gadījumā demisija var tikt atsaukta, jo ministrs jau publiski ir paziņojis par šo demisiju. Tas drīzāk ir jautājums par laiku, par konkrētajiem pabeidzamajiem darbiem,” gaidāmo sarunu raksturoja premjers.

Jau ziņots, ka satiksmes ministram Aivim Ronim dažos jautājumos ir izveidojušās viedokļa atšķirības gan ar valdības koalīciju, gan opozīciju un, lai noņemtu spriedzi koalīcijā, tāpēc Ronis pieņēmis lēmumu aiziet no darba valdībā.

Kā biznesa portālam “Nozare.lv” uzsver Ronis, “koalīcijai ir iespēja turpināt strādāt”. Demisijas tehniskās detaļas tuvākajās dienās satiksmes ministrs Ronis pārrunāšot ar valdības vadītāju Valdi Dombrovski (Vienotība), skaidro ministra biroja vadītājs Aivis Freidenfelds.

Ronis arī norāda, ka pilnībā atbalsta Ministru prezidenta Dombrovska mērķi par Latvijas dalību eirozonā un Eiropas “kodolā”.

Valsts prezidents Andris Bērziņš otrdien privāti ticies ar satiksmes ministru Aivi Roni, kurš nolēmis atkāpties no amata, un pateicies viņam par darbu.

Prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne aģentūrai LETA sacīja, ka saistībā ar Roņa paziņojumu par demisiju otrdien notika Valsts prezidenta un satiksmes ministra divpusēja tikšanās. Tikšanās laikā puses pārrunājušas būtiskākos starpvalstu sadarbības projektus, kas aizsākti iepriekšējā gada laikā notikušajās valsts un oficiālajās vizītēs, tai skaitā ar Poliju, Lietuvu un Turkmenistānu. Valsts prezidents vēlējās iepazīties ar projektu virzību un to attīstību pēc tam, kad ministrs būs pārtraucis pildīt amata pienākumus februāra beigās. Valsts prezidents pateicās satiksmes ministram par paveikto.

Lai arī “Vienotības” Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis izteicies, ka nākamais satiksmes ministrs būtu jāvirza “Vienotībai”, partijas līdere un Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa otrdien izteicās, ka, visticamāk, tiks meklēts līdzīgs risinājums, kāds tas ir patlaban, proti, šim amatam varētu virzīt kādu jomas profesionāli. “”Vienotība” nevirzīs ne Dzintaru Zaķi, ne kādu citu savas partijas pārstāvi par ministra kandidātu,” sacīja Āboltiņa, piebilstot, ka pēc iepriekšējām sarunām ar neatkarīgo deputātu līderi Klāvu Olšteinu, visticamāk, meklēs līdzīgu risinājumu, kāds ir patlaban.

Savukārt VL-TB/LNNK līderis Raivis Dzintars otrdien intervijā LNT raidījumam “900 sekundes” pieļāva – ja šāda iespēja rastos, Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) šīs Saeimas laikā varētu uzņemties atbildību par satiksmes ministrijas darbu.

Dzintars arī kritiski izteicās par pašreizējo Roņa darbību, jo tās mērķi atšķiroties no Nacionālās apvienības uzstādījumiem, proti, VL-TB/LNNK neapmierinot ieceres realizēt infrastruktūras projektus austrumu virzienā, situācija ap nacionālo lidsabiedrību “airBaltic” un algu nesamērīga palielināšana Satiksmes ministrijas pārraudzībā esošu uzņēmumu vadībai. “Tas nav vērtējams kā labs darba rezultāts,” teica politiķis.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis atzīmēja, ka pārraudzības sfēras koalīcijā ir skaidri definētas tās dibināšanas laikā, proti, ka Satiksmes ministriju (SM) kopā pārrauga “Vienotība” un neatkarīgo deputātu grupa. Ministrs norādīja, ka “spēles laukums” nav mainījies, vienlaikus gan piebilstot, ka iespējamā ministra kandidatūra ir sarunu jautājums.

Nepieciešamības gadījumā jaunais satiksmes ministrs būtu jāvirza partijai “Vienotība” ar neatkarīgajiem deputātiem, kā tas arī notika iepriekš, un patlaban nav īstais brīdis izmaiņām koalīcijas sastāvā vai proporcijām koalīcijā, sacīja “Vienotības” frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis.

Viņš gan uzsvēra, ka pagaidām vēl ir pāragri runāt par jaunā ministra izvirzīšanu, jo premjers vēl nav pieņēmis esošā satiksmes ministra Aivja Roņa demisiju. Politiķis arī noliedza, ka viņš būtu izteicis vēlmi pretendēt uz šo amatu.

Zaķis arī apgalvoja, ka Roņa lēmums viņu esot pārsteidzis – viņš esot cerējis, ka šajā jomā šī ministra vadībā vēl tiks paveiktas vairākas būtiskas lietas. Par ministra iespējamo demisiju esot baumots jau vairākas reizes, līdz ar to Zaķim esot bijusi cerība, kā arī šoreiz tas nenotikšot.

“Vienotības” frakcijas vadītājs Roņa lēmumu demisionēt saistīja ar to, ka viņam dzīvē varētu būt citi izaicinājumi, iespējams, saistīti ar iepriekšējo nodarbi

Portāls “pietiek.com” pirmdien ziņoja, ka Ronis nolēmis drīzumā demisionēt un par šo savu nodomu aizvadītās nedēļas sākumā ir informējis Ministru prezidentu Valdi Dombrovski.

Neoficiāli tiekot runāts, ka Roņa demisija varētu koalīcijā rosināt jautājumu par ministru amatu pārdali – VL-TB/LNNK neesot īpaši apmierināta, ka tai ar 14 deputātiem Saeimā ir tikai divi ministru amati, bet RP ar 16 deputātiem tikuši pieci ministru amati.

Izveidojot premjera Valda Dombrovska valdību, politisko atbildību par Roņa vadīto SM uzņēmās “Vienotība” kopā ar sešiem neatkarīgajiem deputātiem, kas aizgāja no RP.

 

Komentāri (131)

peerku 15.01.2013. 10.21

Vismaz kopš Olšteins uzspieda sevi Ronim, nav saskatāma nekādas satiksmes ministra aktivitātes. Ja vien no tā necietīs koalīcijas stabilitāte, tad ministrijai tas noteikti nebūs liels zaudējums, jo Olšteins tur tāpat rīkojas kā pa savu kabatu, piemēram, diskreditē ministru, virzot atbildīgos amatos savus mazizglītotos čomus.

+20
-2
Atbildēt

14

    Sandris Maziks > peerku 15.01.2013. 18.16

    nulle
    Taču tavi draudziņi, smerdeļi, kara noziedznieku pēcteči, tīri labi jūtas “nacionāli pašapzinīgajā” Latvijā…

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > peerku 15.01.2013. 18.13

    dzeris49
    “Ronis saprata, bet, kad to sapratīs Grende?”

    Gadu pēc tam, kad Zatlers būs ieradies uz savas brigādes shodņaku, aplicis šahida jostu.

    +4
    -8
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > peerku 15.01.2013. 21.07

    Tu tik dziļi ienīsti šo apvienību, ka sāc palikt bezgaumīgs :)

    ____________ dzeris49 – bezgaumīgs?…. tagad jau var teik arī dzeris49 – bez/ragains?– jo,ja dzerim49 kādreiz bijuse gaume- tad jau bijuši ragi arīdzan..

    dzeris un gaume-….uh..ziemas vasarāji…

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > peerku 15.01.2013. 12.24

    Un Ķīlis, un Sprūdžs? Kad tie sapratīs?

    +11
    -13
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > peerku 15.01.2013. 21.34

    Ko nu es, lama un articulus mums ir izkoptas gaumes un stila paraugi un domas milži!

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > peerku 15.01.2013. 14.06

    R.A. – atbildēšu, idejas man, principā, nav nepieņemamas, domāju, nebūtu nekas traks, ja būtu partija, kura tādas idejas pārstāvētu, ja reiz sabiedrībā tādas ir.
    Nav pieņemami cilvēki, kas tās idejas it kā aizstāv, un metodes, ar kurām viņi to dara.
    Nav šiem cilvēkiem ticība, par to TB galu viss jau pateikts, par VL, faktiski, arī, tiem vispār maza sajēga par iekārtu, kurā viņi dzīvo, par to, kas pieņemts, kas nav, ES, izglītības un kompetences līmenis katastrofāls, kaut, formāli, it kā visiem būs vai ir tā AI, bez tam, arī šai partijai jau parādās tipiskas politbiznesmeņu partijas iezīmes, kā vecajai TB, kurai tās “nacionalās idejas” ir tikai tā ēsma, uz kuru labi ķeras viņu elektorāts.
    Pieņemsim, ka mums vajadzīga sava nacionālokonservatoru partija, ja jau tā V kādu neapmierina, bet, ne jau tādā izpildījumā un tik zemas kvalitātes, viņi vispār nav nekādi ne nacionalisti, ne konservatori, bet, aprobežoti populisti, kas tās nacionalisma idejas vienkārši diskreditē, tāpat gan, kā degradē visu Latvijas politikas līmeni un grauj Latvijas tēlu.
    Un par to, ka NA ir daudz tuvāka kādiem Kremļa “patriotiem” pēc savas vērtību sistēmas, nekā Eiropas konservatoriem, arī jau rakstīju, varu, īsumā, atkārtot – galvenie ienaidnieki gan Kremlim, gan šiem “konservatoriem” – liberāļi, seks. minoritātes, Rietumu demokrātijas un tolerances izpratne, abi uzskata, ka valsts intersēm jābūt primārām virs CTB, abiem tuvs autoritārisms, utt, vieni “par Krieviju, otri “par Latviju”, tā ir galvenā atšķirība.

    +9
    -7
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > peerku 15.01.2013. 10.40

    ” Cienījams cilvēks, ja pats saprot, ka nevar ieņemt ministra krēslu!” – tas arī, laikam, ir vienīgais, par ko cienīt Roni. Tikai žēl, ka viņš to saprata tikai tagad, nevis sēžoties ministra krēslā.

    +8
    -6
    Atbildēt

    0

    Ojārs > peerku 15.01.2013. 22.13

    nulle Un atšķirībā no Latvijas – viņu nacionālistu partijas parlamentam pat tuvumā nav.
    ————
    Vācijā visas partija ir nacionālistiski (patriotiski) noskaņotas

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > peerku 15.01.2013. 10.26

    Piekrītu, un tas ir labi, jo Ronim ir jādemisionē.
    Viņš nav ministrs pēc savas būtības, ja nespēja kontrolēt vilcienu iepirkumu, kā arī lielo uzņēmumu valdēs uzpūstās algas.
    Pareizs un demokrātisks lēmums. Cienījams cilvēks, ja pats saprot, ka nevar ieņemt ministra krēslu!PIetiek jau sastrādāto mēslu.
    Lai viņam veicas citur, kā saprotu tad savs bizness.

    +10
    -6
    Atbildēt

    0

    buchamona > peerku 15.01.2013. 13.30

    dzeris49 . Kas Grendei vainas? :)

    “”Žaneta Jaunzeme-Grende ir pieļāvusi kļūdu, ko savulaik pieļāva vairāki politiķi, kad pēc mediju pirmā pieprasījuma nekavējoties nesniedza izsmeļošu informāciju par žurnālistus interesējušiem faktiem,” uzskata biedrības Sabiedrība par atklātību – Delna direktors Kristaps Petermanis.

    http://www.diena.lv/latvija/viedokli/delnas-direktors-grendes-kluda-bija-nekavejoties-nesniegt-izsmelosu-informaciju-13987320

    Tas jau sāk palikt komiski – Tu nepalaidīsi nevienu izdevību garām, lai nenodemonstrētu savu attieksmi pret NA :) Tu tik dziļi ienīsti šo apvienību, ka sāc palikt bezgaumīgs :) Tad esi vismaz šodien tik godīgs, cik godīgs Tu biji pirms pāris gadiem, un pasaki tiešā tekstā, ka tās idejas un vērtības, kuras aizstāv NA, Tev ir nepieņemamas, nevis brūc virsū atsevišķiem cilvēkiem.

    +13
    -8
    Atbildēt

    0

    grislits > peerku 15.01.2013. 10.47

    Vēl jau tomēr paliek jautājums – vai atkāpās tādēļ, ka saprata, ka neder par ministru, vai tomēr tādēļ, ka saprata, ka nespēj izlavierēt starp valdības un Latvijas nostādnēm no vienas puses, un sponsoru/atbalstītāju prasībām no otras puses, respektīvi – varbūt saprata, ka nevar izbīdīt nepieciešamos uzstādījumus un izlēma aiziet.

    Varbūt žurnālisti arī te var sacerēt sazvērestības teoriju, ka Ronis aizgāja, lai gāztu valdību, cerot ka sāksies karš koalīcijas iekšienē par satiksmes ministra posteni un valdība tā rezultātā kritīs un tad varēs mēģināt realizēt savus uzstādījumus satiksmes jomā mēģinot nodrošināt ietekmi jaunā valdībā.

    +10
    -4
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > peerku 15.01.2013. 11.28

    Ronis saprata, bet, kad to sapratīs Grende?

    +17
    -11
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > peerku 15.01.2013. 13.42

    Toties nupat LR1 Cilēvičs teica, ka Vācijā ir ļoti netaisnīgs pilsonības likums – tur pietiek ar to, ka esi pierādījis, ka esi vācietis un, neatkarīgi no tā, kur dzimis vari saņemt pilsonību. Uz citām tautībām tas neattiecas. Varbūt tāpēc Vācija dzīvo labāk?
    Ņemot vērā visas piekāpšanās valodas, pilsonības un citos likumos, tevis teiktais par “nacionāli pašapzinīgajā” Latvijā…”, izklausās, kā milzīgs pārspīlējums.
    P.S. Es diezgan bieži skatos TV sporta pārraides. Pilns ar Vācijas karogiem. Kaut kā dīvaini izklausās tavs teiktais “pat ar karogu nav pieņemts publiski vicināties.”
    Ko teiksi, nulle?

    +13
    -4
    Atbildēt

    0

    putekliic > peerku 15.01.2013. 10.58

    Bet<<< Neesi naiva - ne Ronis, ne arī kāds cits tajās aprindās tā domāt nav spējīgs un pat necenšas. Tur ir citi kritēriji, argumenti, kas ir saistīti ar lielo "kāpostu" un politiskajām interesēm. Pieļauju, ka Ronim vairs nebija vienkārši citas izvēles.

    +12
    -2
    Atbildēt

    0

buchamona 15.01.2013. 09.57

Tas, ka NA apliecina, ka ir gatava ” paņemt” SM, tas ir pareizi, ja ir piemērotas kandidatūras šim amatam, taču uzsākt ” karu” un sākt demonstrēt savu ietekmi koalīcijā – tas būtu nepareizi, jo pats svarīgākais šobrīd ir radīt apstākļus Dombrovska valdībai nostrādāt līdz termiņa beigām bez liekiem satricinājumiem.

+22
-5
Atbildēt

7

    janis17 > buchamona 15.01.2013. 12.45

    ko tu to puzes žurkulēnu visu laiku reklamē tieši, kā tavs favorīts tukšo mucu tālās skanēšanas meistars sprūdžs?
    http://www.ir.lv/blogi/politika/esmu-iesniedzis-sudzibu-ect-par-sprudzu

    +4
    -10
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > buchamona 15.01.2013. 11.26

    Karš nebūs, visdrīzāk, būs kārtējā šantāža, ministriju NA nedabūs, bet, kaut ko, gan jau, izkaulēs, vai nu sev, vai Lembergam.

    +12
    -12
    Atbildēt

    0

    Ojārs > buchamona 15.01.2013. 22.02

    dzeris: ministriju NA nedabūs, bet, kaut ko, gan jau, izkaulēs, vai nu sev, vai Lembergam.
    —————-
    Tad jau labāk dot ministriju (lai nekas :) netiek Lembergam)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > buchamona 15.01.2013. 10.18

    Te nevajag karu, bet zoodārza gandrīz izjukušai partijai tik daudz ministru vietu nepienākas nedz pēc taisnības, nedz pēc matemātikas. Zoodārza partijai pašai būtu jāprotas un koalīcijas vadošai partijai arī tas būtu jāsaprot, taču no viņiem neko tādu jau nesagaidīsi.

    +13
    -10
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > buchamona 15.01.2013. 13.59

    Nevajag pie katra mana komentāra likt to atsauci, augstāk jau atbildēju.

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 15.01.2013. 10.07

    roberts_j Tur Tev taisnība…:))

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

    grislits > buchamona 15.01.2013. 09.59

    Piekrītu. Bet vienalga, vai tiks uzsākts “karš” vai netiks, žurnālisti tāpat pasludinās, ka ir karš…

    +18
    -3
    Atbildēt

    0

grislits 15.01.2013. 09.53

Cerams, Rail Baltica jautājumi ar jaunu ministru risināsies ātrāk, savādāk šis tāds aizdomīgi liels austrumu naudas atmazgātāju draugs bija – http://www.db.lv/finanses/latvijas-amerikas-finansu-forums-partop-privatbanku-asociacija-239692

+13
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu