Valoda un pašcieņa • IR.lv

Valoda un pašcieņa

3
Andris K.Bērziņš

 

Decembrī man bija tas gods vadīt paneļdiskusiju Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Biznesa foruma pasākumā, kur biju uzaicinājis manu kādreizējo kolēģi, zviedru Krisu Pēšonu kā galveno runātāju. Redzot, ka skatītājos neviens nelietoja sinhronās tulkošanas austiņas, piedāvāju visu diskusiju noturēt angļu valodā, lai mūsu viesim būtu vieglāk saprast un piedalīties. Dāma, kuras skaļo iebildumu dēļ tomēr palikām pie latviešu valodas, pēc pasākuma man vēl dusmīgi aizrādīja, ka man trūkstot pašcieņas, ja es «viena zviedra dēļ» piedāvāju pasākumu rīkot angļu valodā. Mēs palikām katrs pie savām domām, bet šis gadījums man atgādināja, cik viegli ir sajaukt biznesa realitātes nepieciešamību (kā arī elementāru pieklājību pret viesiem) ar mūsu tautas neapšaubāmo vajadzību cīnīties par nācijas izdzīvošanu.

Es diendienā strādāju ar jauniem uzņēmumiem kuri grib iekarot globālus tirgus. Lai šādu mērķi sasniegtu, nepieciešama angļu valoda, jo spēja veikli izteikties starptautiskās saziņas valodā ir izšķirošs sekmju faktors. Manis vadītajā TechHub pasākumi notiek angliski – ne tikai biežo ārzemju viesu dēļ, bet arī tāpēc, ka jāizmanto visas iespējas vingrināties angļu valodas lietošanā. Lai gan situācija ir stipri uzlabojusies, diemžēl Latvijā nevaram lepoties ar ideālām angļu valodas zināšanām kā, piemēram, Skandināvijā. Es uzskatītu par sasniegumu, ja starptautiskā biznesa pasākumā visi dalībnieki no Latvijas spētu saprast un izteikties gan latviski, gan angliski, lai mēs varētu pielāgoties situācijai. Tā nav nekāda kauna lieta – par to varētu tikai lepoties.

Pilnīgi cita lieta ir valodas un nacionālais jautājums Latvijas iekšpolitikā, un to nevajag jaukt ar biznesa realitātēm. Mani vairāk priecētu, ja aizvainotā dāma savas dusmas vērstu uz izglītības sistēmu. Diemžēl bērniem līdz pat 6.klasei nemāca Latvijas vēsturi par svarīgiem mūsu valsts tapšanas notikumiem – mani bērni par to mācās mājās un mazskautu pulciņā. Patriotiskā audzināšana ir jebkuras valsts galvenais līdzeklis nacionālās pašcieņas veidošanai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu