Referendums par Visaginas AES nebūs juridiski saistošs • IR.lv

Referendums par Visaginas AES nebūs juridiski saistošs

7
Tautas viedokļa noskaidrošanai par Visaginas AES Lietuvā rīkos juridiski nesaistošu referendumu. Foto: Jānis Saliņš, F64

Lietuvas pilsoņi viedokli par atomstacijas būvi paudīs reizē ar Seima vēlēšanām

Līdz ar Seima vēlēšanām 14.oktobrī Lietuvā notiks referendums par Visaginas atomelektrostacijas (AES) būvniecību, pirmdien ārkārtas sēdē nolēma kaimiņvalsts parlaments. Referendums gan nebūs juridiski saistošs, vēsta aģentūras LETA-ELTA.

Rezolūciju par referenduma rīkošanu Seima sēdē atbalstīja 62 deputāti, 39 bija pret, 18 atturējās. Vēlētājiem referendumā būs jāatbild uz jautājumu, vai viņi atbalsta AES būvniecību.

“Visaginas atomelektrostacija tiks būvēta uz Lietuvas zemes, tas radīs paaugstinātu bīstamību, tādēļ mums ir jāuzzina Lietuvas tautas viedoklis,” pauda opozīcijā esošo sociāldemokrātu deputāte Birute Vēsaite.

Savukārt pie varas esošie konservatīvie pret referenduma rīkošanu iebilda, pārmetot opozīcijai, ka tā šādi rīkojas, lai iemantotu lielāku atbalstu pirms vēlēšanām.

Tiek lēsts, ka AES būve varētu ilgt līdz 2020.-2021.gadam. Pēc Lietuvas Enerģētikas ministrijas aplēsēm, AES projekta izmaksas pašreizējās cenās varētu sasniegt piecus miljardus eiro (3,5 miljardus latu), bet, pieskaitot prognozējamos procentus, inflāciju un projekta investīciju vērtības maiņu valūtas kursu svārstību dēļ, aptuveni 6,8 miljardus eiro.

Koncesijas līguma projekts paredz, ka Latvijas AS “Latvenergo” šajā projektā varētu iegūt 20% daļu, ieguldījumam attiecīgi sasniedzot aptuveni vienu miljardu eiro (0,7 miljardus latu). Igaunija varētu iegūt 22% daļu, Lietuva – 38%, bet stratēģiskais investors “Hitachi” – 20%. Tiek pieļauta iespēja, ka projektā varētu atgriezties Polija, lai gan tā pērn savu dalību tajā apturēja. Tādā gadījumā akciju sadalījums varētu mainīties.

Visaginas AES uzskatāma par vienu no posmiem ceļā uz Baltijas enerģētikas sistēmu iekļaušanu Eiropā un atbrīvošanos no Krievijas ietekmes. Lai arī mūsu valstī pausti pretrunīgi viedokļi par dalību šajā projektā, tiek uzsvērts tā stratēģiskais un ekonomiskais izdevīgums.

Komentāri (7)

Jānis Jukna 17.07.2012. 12.54

Bezjēdzīgs referendums.
mezavilks_vēl jau projektu līmenī kodolsintēzes spēkstacijas parādās. Tā varētu būt tālāka nākotne.

0
0
Atbildēt

0

ivetao2007 17.07.2012. 11.50

Lietuvieši, ja viņi par Visaginu rīkos referendumu, izrakstīs sev kolektīvu idiotisma apliecību. Ja viņi domā par nākotni, tad kodolenerģijai citas alternativas neeksistē. Naftas un gāzes laikmeta beigas jau saredzamas. Taču visur ir “cilvēki”, kuriem vajaga labumus tūlīt un tagad. Tā, it kā viņiem nerup ne bērni, ne mazbērni, ne tālākā naākotne. Ja, kas, tad urāna raktuves ir Igaunijā, Čehijā un Austrumjvācijā. Ieroču urans arī saražots tik daudz, ka pietiks tūkstošiem gadu. Vēl rezervē paliek milzīgie Zemes torija krājumi. Vēja un bio masas izmantošna ir ielāpu likšana. Tad, kad būs jāpāriet uz ūde;ņraža degvielu dzinējiem, tad elektroenerģijas vajadzēs daudz. Tikai aklie un dumjie šo kopsakarību nespej saprast.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu