Infografika: Kā mazinās administratīvo slogu valsts pārvaldē • IR.lv

Infografika: Kā mazinās administratīvo slogu valsts pārvaldē

15

 

Profesionālas, mazas un efektīvas valsts pārvaldes atslēga ir atbrīvoties no liekām birokrātiskām normām, kas nerada pievienoto vērtību valsts attīstībā un iedzīvotāju interešu aizstāvībā, uzskata Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane. Būtiski ir investēt cilvēkresursu kapacitātē, gan izglītojot, gan prasot rezultātus.

Tāpēc Valsts kanceleja aicina visas valsts pārvaldes iestādes par nākamā gada prioritātēm izvirzīt normatīvā regulējuma vienkāršošanu, administratīvā sloga mazināšanu, cilvēkresursu kapacitātes, klientorientētas apkalpošanas un uz iedzīvotājiem vērstas komunikācijas stiprināšanu.

Valsts iestādes nākamgad aicinās maksimāli elektronizēt valsts pakalpojumus un procesus, atsakoties no papīra dokumentu aprites, ieviest vienas pieturas aģentūras principu visos pakalpojumos, izrevidēt iestādes pārziņā esošo normatīvo regulējumu, izvērtējot, vai darbinieku skaits ir samērīgs ar labumu, ko sabiedrība no tā gūst.

Tāpat valsts institūcijās būs jāievieš klusēšanas – piekrišanas princips, jāefektivizē iestādes procesus, likvidējot dublējošās funkcijas, apvienojot mazas iestādes un struktūrvienības, centralizējot atbalsta funkcijas resora ietvaros, kā arī jāpārņem ES prasības minimālā apmērā, ziņo Komunikācijas departamenta vadītāja Laine Kučinska.

Rezultātus par valsts iestāžu izdarīto prioritāšu sasniegšanā plānots apkopot divas reizes gadā – augustā un nākamā gada februārī.

 

Komentāri (15)

Māris Ķiberis 28.12.2012. 21.15

Ai, astoņdesmito beigās, atmodas pašā sākumā, kustība sākotnēji bija tieši pret tolaik uzmilzušo padomju birokrātijas, nomenklatūras aparātu. Laikrakstos tad parādījās raksti par birokrātiju, tās būtību, gan arī tieši kā “mazināt administratīvo slogu”. Un kas no tā iznāca? Knapi paspējām nodibināt savu valsti, kā uzreiz, nekavējoties valsts pārvaldi izveidojām “vislabākajās” padomju tradīcijās, un piedevām, pārspējot savus “skolotājus”. Tātad? Mēs nespējam, neprotam, nevaram un – negribam izveidot normālu, nebirokrātisku, nesmagnēju valsts pārvaldi. Acīmredzot smagnēja valsts pārvalde ir mūsu dabā.

+3
-1
Atbildēt

1

Aivars Krauklis 28.12.2012. 19.02

Vai smagos triecienus ministriju darbiniekiem nekompensē visādu „valsts aģentūru” un „centru” pastiprināšana? Grozāmies, cik spējam – kā aste pakaļā, tā pakaļā.

+2
0
Atbildēt

0

brigita_damme_rtk_lv 29.12.2012. 01.17

Priekš šitā administratīvā kapacitāte būs par mazu…

+1
0
Atbildēt

2

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu