Sprūdžs pārmet zvērkopei Vītolai lāču bučošanu • IR.lv

Sprūdžs pārmet zvērkopei Vītolai lāču bučošanu

99
Velga Vītola pērn saņēma a/s "Laima" balvu. Foto: Gints Ivuškāns, F64

Pieredzējušās Vītolas vietā Līgatnē darbā pieņem jaunieti ar vidusskolas izglītību

Līgatnes “lāču mamma” Velga Vītola ar bučām lāčiem un ar dzīvniekiem organizētajiem Ziemassvētkiem raidījusi sabiedrībai nepareizu signālu par cilvēku attiecībām ar zvēriem, trešdienas vakarā Latvijas Televīzijas raidījumā “Panorāma” izteicās vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP).

Savukārt LNT rīta raidījums „900 sekundes” ceturtdien ziņo, ka pieredzējušās un 30 gadu darba mūžu zvēru kopšanā aizvadījušās Vītolas vietā Līgatnes dabas takās pieņemta divdesmitgadīga zvērkope ar vidusskolas izglītību, kurai pieredze zvēru kopšanā ir tikai trīs mēneši.

Ministrs Sprūdžs aicināja sabiedrību paskatīties uz notiekošo Līgatnes dabas takās (LDT) no cita skatu punkta. Skatoties uz bučām lāčiem un uz dzīvniekiem organizētajiem Ziemassvētkiem, cilvēki aizmirstot un nedomājot par kārtējiem gadījumiem, kad suns sakož bērnu. Pēc ministra domām, Vītola sabiedrībai raidījusi nepareizus signālus par cilvēku attiecībām ar zvēriem.

Sprūdžs uzsvēra, ka LDT komandas veidošana ir Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) kompetencē. Vienlaikus ministrs ir pārliecināts, ka Vītola turpinās strādāt ar LDT saistītām lietām.

Savukārt Valsts prezidents Andris Bērziņš, ceturtdien vaicāts par situāciju Līgatnē, kur no darba atlaiž visus zvērkopjus un pieņem jaunus – arī gados jaunus, teica, ka viņam, lai arī Vītolu pazīstot ļoti labi, būtu vairāk jāiedziļinās pašreizējā situācijā. Tāpēc prezidents žurnālistus aicināja intervēt Vītolu, lai izstāsta, kas īsti notiek Līgatnes dabas takās.

Jau ziņots, ka DAP, kas 15.decembrī pārņēma LDT apsaimniekošanu, dabas takās veido jaunu, profesionālu darbinieku komandu, tādēļ iepriekš dabas takās strādājušie zvērkopji, arī ilggadējā zvērkope Vītola, nav atkārtoti pieņemti darbā.

No darba LDT atbrīvotā zvērkope Vītola, ar kuru oficiāli darba attiecības slimības lapas dēļ vēl nav pārtrauktas, savā profilā portālā “draugiem.lv” paudusi nožēlu, ka pēc 32 gadu darba LDT viņa atzīta par nevajadzīgu Līgatnes dzīvniekiem un viņai liegts par tiem turpmāk rūpēties. “Man ir paziņots, ka arī man darba vairs pie dzīvniekiem nebūs, – te nāks citi cilvēki ar savādāku domāšanu un mana pieredze vairs nav vajadzīga,” pārdomās dalās Vītola.

Vienlaikus darba piedāvājumu Vītolai jau izteicis Rīgas pašvaldības SIA “Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs”, kurš aicina zvērkopi rūpēties par Rīgas lāčiem.

Vītola: man vienīgajai pasaulē ar dzīvniekiem ir tādas attiecības

Tādas attiecības, kādas ar konkrētu lāci vai alni no Līgatnes dabas takām ir Velgai Vītolai, ir tikai viņai vienai visā pasaulē, aģentūrai LETA sacīja Līgatnes dabas taku (LDT) ilggadējā zvērkope.

Viņa noraida vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) LTV raidījumā “Panorāma” teikto, ka ar bučām lāčiem un ar dzīvniekiem organizētajiem Ziemassvētkiem viņa raidījusi sabiedrībai nepareizu signālu par cilvēku attiecībām ar zvēriem.

Vītola pastāstīja, ka pasaulē šādas pozitīvas cilvēka un dzīvnieka attiecības tiek augstu vērtētas un visur rādītas. Reizēm Latvijā nācies saskarties ar viedokli, kas līdzīgs ministra televīzijā paustajam.

“Cilvēki, kas kaut ko saprot no dzīvniekiem, nekad nemēģinās manu rīcību atkārtot,” Vītola skaidro savas attiecības ar Līgatnes dzīvniekiem, no kuriem daudzi uzticas tikai viņai, jo ir Vītolas izaudzināti un tādejādi paglābti no bojāejas. “Es zinu, ko daru, jo no dzīvniekiem šo gadu laikā neesmu cietusi. Es arī neeju voljerā pie lācenes Ilzītes, jo apzinos, ka tas ir bīstami.”

Vītola stāsta, ka ar saviem stāstiem par dzīvniekiem un fotogrāfijām viņa dalās gan portālā “draugiem.lv”, gan braukājot pa Latviju un viesojoties dažādās auditorijās. Tiekoties viņa stāsta, ka katram dzīvniekam ir savs raksturs un īpašības, ka arī cilvēka pieradināts meža zvērs viņam var kļūt bīstams.

 

 

Komentāri (99)

dro 20.12.2012. 08.52

Ja jau ZRP uzskatīja, ka Sprūdžs var nomainīt Dombrovski, tad kādēļ gan darbinieks ar 3 mēnešu pieredzi nevarētu nomainīt Velgu? Viss ir loģiski, protams no RP skata punkta. Tādēļ tikpat loģiski, ka Pavļuts paliek ārpus ZP.

+36
-10
Atbildēt

2

    ilmisimo > dro 20.12.2012. 19.05

    … ko sliktu par RP nepateiks, pat ja sakara nekāda.
    _______________________

    kāda sakara?

    RP ir kāds sakars?

    Ar kuo?

    Kurā vietā?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ezis > dro 20.12.2012. 12.41

    Kāds sakars Sprūdža stulbajiem izteikumiem ar Pavļuta izšķiršanos par pievienošanos partijai?
    Tas jau nebūs komentārs, ja kaut ko sliktu par RP nepateiks, pat ja sakara nekāda.

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

janis17 20.12.2012. 09.11

Izskatās, ka sprūdželis pats bērnībā ir par maz bučots un būs gājis zirdziņam no pakaļas klāt…
Kaut kas jau ar galvu čalim nav kārtībā… Bez izglītības un ar tādu IQ koeficientu līst politikā un vēl valdībā….

+29
-6
Atbildēt

7

    ezis > janis17 20.12.2012. 12.43

    “būs gājis zirdziņam no pakaļas klāt” Kā var kaut ko tik vulgāru rakstīt?

    Un Sprūdžam jau sen ir augstākā izglītība, nevajag rakstīt muļķības.

    +2
    -14
    Atbildēt

    0

    Edzs > janis17 20.12.2012. 22.50

    OT, viss ir pavisam vienkarshi, es priecajos par to ka Tu teici – ja vinjam ta izglitiba ir kapec vinsh to nelieto, manuprat trapigi. pec tam Tevi papildinaja articulus, – ja ir krutis tad kapec tas netiek nesatas. apmeram tas pats, ari interesanti.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > janis17 20.12.2012. 20.16

    te viss ir dikti skaisti:
    …būs gājis zirdziņam no pakaļas klāt…, …Kā var kaut ko tik vulgāru rakstīt…, …ja jau Sprūdžam sen ir augstākā izglītība kādēļ viņš to neizmanto…, …ja jums krūtis ir kāpēc tās nenēsājiet…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > janis17 20.12.2012. 22.12

    Tante Sidra, ka studentu folkloras anekdotā par profesoru Endzelīnu, viņa k-dzi un makkalpotāju Minnu: pārsteigts biju es, Tu biji izbrīnīta.

    Tante Sidra, kas Tev šķiet nepieņemams izteikumā par Sprudža augstākās izglītibas pazimēm? Ja “psaikolodžijas” studentiem vai jebkurai citai publikai profesionāli psihologi sarīkotu eksperimentu, atšifrējot/uzrakstot Sprudža atbilžu tekstu, dodot to eksperimenta dalībniekiem un vaicājot, kādā amatā esošs cilvēks un ar kādu izglītības diplomu varētu pateikt šos vārdus/izteikt attiecīgos spriedumus, — Tante Sidra, ka Tu domā, kādi būtu rezultati un cik % aptaujāto respondentu — varētu jauatāt ne tikai Latvijā, bet arī citās valstīs un jautāt arī eiroparlamenta un/vai, piem., britu parlamenta kādas palātas deputātiem, pirmā pasaules simtnieka universitāšu (par kurām reformu sakarā runā Sprūdža partijas biedrs Roberts Ķīlis) beidzējiem…, — ka Tu doma, Tante Sidra, kādas varētu būt iespejamās atbildes un ekspertu slēdzieni?

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    andris902 > janis17 20.12.2012. 23.13

    …Ziemassvētku eglīte, kuru lika novākt – arī pārāk liela un kaitīga mīlestība pret dzīvniekiem?….

    http://dra.lv/gJip20

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > janis17 20.12.2012. 19.29

    Optiskais Tēmeklis
    “kādēļ viņš to neizmantoja/neparādija vakarvakara sarunā ar LTV1 “Panorāmu”?!”

    -Vai Jums krūtis ir?
    -Jāāāā
    -Kāpēc tad nenēsājiet?

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > janis17 20.12.2012. 18.12

    Klishinj, laikam jau esi pilsētas “kosmonauts” vai “kosmonaute”, — tāla vai tāls no zemes un pilsētnieku nicinātajiem pāķiem. Aivarsk, Klishinj, neko rupju — Tavuprāt laikam, zoofīlisku — nepateica: zirgam pieet (klāt) no pakaļpuses, Latvijas laukos un latviešu literatūru lasījušajiem pat lielos, Rīgas tipa, miestos nozimē iespēju dabūt spērienu. RP tankistiem un politiskās “tankošanas” faniem laikam tik “zemiskas” būšanas ir nesaprotamas.
    Tāda nu ir RP smadzeņu “korpulence”. :)

    Klishinj… un vēl, — ja jau Sprūdžam, Tavuprāt, sen ir augstākā izglītība, kādēļ viņš to neizmantoja/neparādija vakarvakara sarunā ar LTV1 “Panorāmu”?!

    +8
    0
    Atbildēt

    0

martins_0301 20.12.2012. 09.08

Daina
Ko augošajam cilvēciņam diendienā nodara lēti tiražētās filmas un spēles ar brutālu ievirzi, Sprūdžs nevērtē, bet ir šausmās par to, kādu ļaunumu cilvēcei nodarījusi ar mīlestību pret dzīvniekiem Velga Vītola. Kauns par aprobežotību!

+24
-6
Atbildēt

1

    oskaar > martins_0301 23.12.2012. 23.29

    A varbūt tieši otrādi- Sprūdzš tomēr kaut ko vērtē?
    Bučas lācim nevar mēģināt dot kurš katrs garāmgājējs. Bet tikai un vienīgi cilvēks, kuru lācis uzskata par savu draugu.
    Ja lācim tuvosies un mēģinās dot bučas kāds cits- tad ir pilnas iespējas kļūt par šī paša lāča upuri- kropli vai līķi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu