ST izbeidz tiesvedību "valodu referenduma" lietā • IR.lv

ST izbeidz tiesvedību “valodu referenduma” lietā

43
Plakāts, kas aicināja atbalstīt krievu valodu. Foto: Edijs Pālens, LETA

30 Saeimas deputātu iesniegums ST izrādījās kā “bailēm lielas acis”

Satversmes tiesa (ST) nolēmusi izbeigt tiesvedību “valodu referenduma” lietā par tautas nobalsošanas kārtību attiecībā uz ierosinājumiem par Konstitūcijas grozījumiem, ziņo LETA.

Šogad janvārī pirms referenduma par krievu valodu kā otro valsts valodu ST ierosināja lietu par likuma “Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu” 11.panta 1.daļas un 25.panta 1.daļas atbilstību Satversmes 1., 77., un 78.pantam. Iesniegumu ST par lietas ierosināšanu parakstīja 30 Saeimas deputāti – Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK deputāti, vairāki “Vienotības” un Zaļo un zemnieku savienības politiķi.

ST savā spriedumā norādīja, kam ir tiesības vērtēt “pilnīgi izstrādātu” likumprojektu, – turpmāk to varēs darīt arī prezidents, kā arī Centrālā vēlēšanu komisija (CVK).

Tāpat ST norādīja, ka pieteicēju apstrīdētās normas nav tik neskaidras, lai vēlētāji nespētu saprast, kādam ir jābūt pilnvērtīgam likumprojektam.

Ar ST spriedumu abas puses bija gandarītas, uzsverot, ka spriedums turpmāk būs pienesums citām līdzvērtīgām situācijām.

Iepriekš Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš sacīja, ka lieta tika ierosināta baiļu dēļ. Bijušais ST priekšsēdētājs Aivars Endziņš teica, ka pieteicēju pārstāvjiem vispār nebija juridiskas argumentācijas, un lūdza ST izbeigt šo lietu. To Endziņš pamatoja ar faktu, ka tauta referenduma laikā jau skaidri norādīja savu nostāju par krievu valodas statusu. “Tauta nav muļķe,” teica Endziņš.

Tāpat viņš atzīmēja, ka tik un tā grozījumi likumā “Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu”, ietverot “pilnīgi izstrādāta” likumprojekta regulējumu, nesniegtu precīzu atbildi uz jautājumu, kādam šim likumprojektam jābūt. Arī viņš bija pārliecināts, ka CVK ir pilnvērtīga institūcija, lai izvērtētu konkrētos likumprojektus.

Tikmēr pieteicēju pārstāvis advokāts Jānis Kārkliņš konstatēja, ka arvien vēl nav saprotams attiecīgo institūciju funkcijas likumprojektu izvērtēšanai, minot, ka ar CVK kompetenci nav pietiekami.

Pirmajā tiesas sēdē Kārkliņš pieteikumu pamatoja ar to, ka Saeimas deputāti un sabiedrība rīkotajā referendumā par valsts valodu sajuta valsts apdraudējumu, tāpēc bija bažas par tā pieļaujamību. Advokāts uzskatīja, ka lietā apstrīdētās normas, proti, likuma “Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu” 11.panta 1.daļa un 25.panta 1.daļa neatbilst Satversmes 1., 77., un 78.pantam tiktāl, ciktāl tajās nav paredzētas tautas likumdošanas iniciatīvas tiesību realizēšanas procesā iesaistīto valsts institūciju tiesības vērtēt iesniegto likumprojektu.

Advokāts vairākkārt uzvēra, ka tautas dabiskās tiesības jeb pašnoteikšanos nevar piešķirt visiem, tāpēc tās ir jāaizsargā pilnībā. Līdz ar to izriet, ka tautas dabiskās tiesības pat nebalstās likumos un valoda ir kā viens no pašnoteikšanās elementiem.

Savukārt Kusiņš toreiz teica, ka apstrīdētās normas atbilst Satversmes 1., 77., un 78.pantam, kā arī tās vispār neskar Satversmes 77.pantu. Kusiņš paskaidroja, ka būtībā pieteicējs lūdz Satversmi pārbaudīt Satversmes pantu atbilstību citiem Satversmes pantiem, savukārt Latvijā šādas prakses vēl nav. Viņš uzsvēra, ka tautas nobalsošanas regulējums Satversmē ir ļoti plaši izskaidrots, līdz ar to ir zināms, kādos jautājumos tautas nobalsošanu nevar ierosināt, un patlaban vēlētāju iesniegta likumprojekta pieļaujamības izvērtēšana ietilpst CVK kompetencē.

Tāpat Kusiņš teica, ka principā vēlētāju iesniegtā likumprojekta vai Satversmes grozījumu projekta atbilstību nacionālajām interesēm, kā to norādīja pieteicēju pārstāvis, kontrolē arī prezidents, līdz ar to nevar apgalvot, ka viņam nav nekādas teikšanas pirms projekta nodošanas Saeimā, jo prezidents, konstatējot projekta neatbilstību Satversmes 78.pantam, var projektu Saeimai nenodot.

Tomēr galvenais jautājums, ko uzsvēra pieteicējs, ir “pilnīgi izstrādāta” projekta regulējums un procedūra, kādā šis kritērijs tiktu regulēts, kā arī atbildīgo institūciju noteikšana, kas par šādiem kritērijiem lemtu.

Arī Saeimas Juridiskās komisijas pārstāvis Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK) apstiprināja, ka ir jābūt kādai institūcijai, kas kontrolētu vēlētāju likumprojekta pilnīgu izstrādi juridiskā ziņā, jo patlaban šim jautājumam ir pārāk plašs un nekonkrēts interpretējums. Savukārt prezidenta Andra Bērziņa likumdošanas un juridiskais padomnieks Edgars Pastars norādīja, ka obligāta ir kārtība par vēlētāju likumprojektu izvērtēšanu, tomēr tam nav jābūt tik ļoti skrupulozam – CVK ir jāizskata tikai galvenās idejas.

Pastars skaidroja, ka prezidents nav galvenais vērtētājs “pilnīgi izstrādāta likumprojekta” interpretācijai, tā ir CVK kompetence un “prezidents nevar darīt darbu CVK vietā”. Pastars tiesā norādīja, ka, viņaprāt, CVK ir piemērota likumprojektu izvērtēšanas iestāde.

“Izmaiņas likumā “Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu”, kas tika pieņemtas 8.novembrī, padara šo izvērtēšanas procedūru skaidrāku, tāpēc konstatētā strīda, ar kuru ST vērsās pieteicēji, vairs īsti nav,” secināja Pastars un arī lūdza ST izbeigt tiesvedību šajā lietā.

 

Komentāri (43)

AUTOEXEC.BAT 19.12.2012. 12.17

Pēc šī gadījuma atcerēsimies vienu lietu – ja nebūtu šī pieteikuma, ļoti iespējams pat līdz šim nebūtu daudzu augšminēto, būtisko ST atzinumu, piem. par izstrādāto likumprojektu. Un kremļa specvienības varētu turpināt …irsināt mūsu valsti.
Ar to vien pietiek, lai atzītu, ka deputātu pieteikums bija vajadzīgs.

+8
-1
Atbildēt

0

Ojārs 19.12.2012. 18.06

Endziņš teica, ka pieteicēju pārstāvjiem vispār nebija juridiskas argumentācijas, un lūdza ST izbeigt šo lietu. To Endziņš pamatoja ar faktu, ka tauta referenduma laikā JAU skaidri norādīja savu nostāju par krievu valodas statusu. “Tauta nav muļķe,”…
————————–
jancīgi argumenti tam Endziņam.
To, ka “tauta” nav muļķe mēs uzzinājām tikai 14. februārī. Pieteikums tika iesniegts janvārī.

0
0
Atbildēt

0

dace_roze_lmt_lv 19.12.2012. 12.01

По сути же дела, то есть pēc lietas būtības, националисты обделались, nacionālisti no VL aptaisījušies. Потому что это ведь именно они подавали иск в Конституционный суд, который тот счел недействительным. Jo tieši VL deputāti iesniedza šo prasību Konstitucionālajā jeb Satversmes tiesā, kuru tiesa atzinusi par nederīgu esam.

0
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu