Latvijas miljonāru simtnieka īpašumu vērtība sarukusi par 1,47 miljardiem latu • IR.lv

Latvijas miljonāru simtnieka īpašumu vērtība sarukusi par 1,47 miljardiem latu

12
Foto: Lauris Vīksne, F64

Nozīmīgas pārmaiņas šogad ir notikušas pat bagātāko cilvēku saraksta pirmajā desmitniekā

Latvijas 100 bagātāko cilvēku īpašumu kopvērtība pirms četriem gadiem bija 3,17 miljardi latu, taču patlaban tā ir 1,7 miljardi latu, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja “Baltic Screen”.

Pēdējie gadi Latvijas bagātākajiem cilvēkiem ir bijuši ļoti skarbi – 2008.gadā “zelta simtnieka” pārstāvji kopumā īpašumu vērtības kritumā zaudēja miljardu latu, 2009.gadā pagaisa 220 miljoni latu, un arī 2010.gadā simtnieka īpašumu vērtība samazinājās par aptuveni 70 miljoniem latu.

Pēc nepilnām divām nedēļām nāks klajā jaunais Latvijas 100 visbagātāko cilvēku saraksts, kurā šoreiz salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu būs vērojamas īpaši nozīmīgas pārmaiņas. “Baltic Screen”, žurnālistu Lato Lapsas un Kristīnes Jančevskas veidoto sarakstu decembra numurā publicēs biznesa žurnāls “Kapitāls”.

“Nozīmīgas pārmaiņas šogad ir notikušas pat bagātāko cilvēku saraksta pirmajā desmitniekā,” uzsver saraksta veidotāji. Šis būs jau sešpadsmitais Latvijas miljonāru “Top 100”, kas tradicionāli tiek veidots sadarbībā ar SIA “Lursoft” datubāzēm un korporatīvo finanšu kompāniju “Laika Stars”, izmantojot Valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas informāciju.

Saraksta veidošanas metodika nav mainījusies, taču jaunā Latvijas miljonāru “Top 100” veidošanā ir bijusi virkne jaunievedumu, kuru kopējā nostādne – panākt maksimālu īpašumu novērtējumu precizitāti. Turklāt šogad pirmoreiz papildus Latvijas miljonāru “Top 100” izveidoti arī bagātāko ģimeņu un “savādo miljonāru” saraksti.

Plašāk par sarakstu žurnāls “Kapitāls” un saraksta veidotāji informēs preses konferencē, par kuras laiku un vietu tiks paziņots jau drīzumā.

Jau ziņots, ka pērn Latvijas 100 bagātāko cilvēku sarakstā pirmajā vietā tika ierindota Lembergu ģimene – Aivars, Anrijs un Līga Lembergi ar īpašumu kopvērtējumu 130 miljoni latu. Lembergu ģimene bija arī iepriekšējā simtnieka pirmajā vietā.

Topa otrajā vietā bija “Rietumu bankas” padomes priekšsēdētājs Leonīds Esterkins ar īpašumu kopvērtējumu 65 miljoni latu, bet trešajā vietā – Šķēļu ģimene – Andris Šķēle, Kristiāna Lībane-Šķēle, Madara Dobrāja un Anete Šķēle-Pētersone – ar īpašumu kopvērtējumu 54 miljoni latu.

Ceturtajā vietā ierindojās Lipmanu ģimene – Kirovs Lipmans un Anna Lipmane – ar īpašumu kopvērtējumu 52 miljoni latu. Iepriekšējā sarakstā viņi ieņēma otro vietu. Piektajā vietā topā iekļuva “Liepājas metalurga” lielākais akcionārs Sergejs Zaharjins ar īpašuma kopvērtējumu 45 miljoni latu, sesto un septīto vietu dalīja AS “ABLV Bank” īpašnieki Ernests Bernis un Oļegs Fiļs, kuru īpašumu vērtība lēsta 42 miljonu latu apmērā. Astotajā vietā ierindojās bezvadu interneta maršrutēšanas iekārtu un programmatūras izstrādātājs SIA “Mikrotīkls” līdzīpašnieks Arnis Riekstiņš ar īpašuma kopvērtību 41 miljons latu.

Devīto un desmito topa vietu dalīja farmācijas biznesā strādājošie Vadims Telica un Josifs Apts, kuru īpašumu vērtību saraksta veidotāji lēš 36 miljonu latu apmērā.

 

Komentāri (12)

janis17 09.11.2012. 12.26

šie zaudējumi pamatā ir virtuāli un saistīti ar zemes un nekustamo īpašumu vērtības kritumu.
Izņēmums ir parex bankas īpašnieki.

+8
0
Atbildēt

0

grislits 09.11.2012. 13.09

Ja tā nopietni ņem, tad šis raksts vairāk ir žurnāla Kapitāls, LL un Baltic Screen reklāma, jo tajā par esošo situāciju nekas nav pateikts, izņemot par to 1,47 miljardiem.

Saprotu, ja IR atreferētu rakstu pēc Kapitāla iznākšanas – kas tad īsti ir mainījies un kas noticis, bet nevis liek reklāmrakstu citam žurnālam.

+3
-1
Atbildēt

0

lauma48 09.11.2012. 12.18

Ja tā nav nabadzība, tad kas ir?

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu