Obama: Labākais Savienotajām Valstīm vēl ir tikai priekšā • IR.lv

Obama: Labākais Savienotajām Valstīm vēl ir tikai priekšā

44
ASV prezidents Baraks Obama. Foto: AFP/LETA

Obama būs otrais demokrāts kopš Otrā pasaules kara, kurš ticis pārvēlēts prezidenta amatā

Nule kā aizvadītajās vēlēšanās uz otro amata termiņu pārvēlētais ASV prezidents Baraks Obama trešdienas rītā uzrunāja savus gavilējošos atbalstītājus, solot, ka labākais Savienotajām Valstīm vēl ir tikai priekšā.

Svarīgajā uzrunā Obama atgriezās pie priekšvēlēšanu kampaņā apspriestajiem jautājumiem, solot cīnīties par vidusšķiru un nenodot Amerikāņu sapni. “Šajās vēlēšanās jūs, Amerikas tauta, atgādinājāt mums, ka, lai gan mūsu ceļš nav bijis viegls, mūsu ceļojums ir ilgs, mēs esam saņēmušies. Mēs esam cīnījušies,” Obama sacīja saviem atbalstītājiem Čikāgā. “Savās sirdīs mēs zinām, ka labākais Amerikas Savienotajām Valstīm vēl ir tikai priekšā,” ziņo LETA/AFP.

Obama arī atklāja, ka sazinājies ar savu sāncensi Mitu Romniju un apsveicis viņu un Republikāņu partijas viceprezidenta amata kandidātu Polu Raienu ar smago cīņu priekšvēlēšanu kampaņā.

“Mēs smagi cīnījāmies, taču tas ir tikai tāpēc, ka mēs ļoti mīlam šo valsti un mums tik ļoti rūp tās nākotne,” atskatoties uz priekšvēlēšanu kampaņu, sacīja Obama. “Tuvākajās nedēļās es ceru piesēst ar gubernatoru Romniju, lai aprunātos par tām jomām, kurās mēs varam sadarboties, lai šī valsts varētu turpināt attīstību.”

Tikmēr, uzrunājot sava sāncenša atbalstītājus, Obama sacīja: “Neatkarīgi no tā, vai esmu vai neesmu saņēmis jūsu balsi, es esmu ieklausījies tajā, kas jums sakāms. Es no jums esmu mācījies. Jūs mani esat padarījuši par labāku prezidentu. Ar jūsu stāstiem un jūsu cīņu es atgriežos Baltajā namā ar vēl lielāku apņēmību un vēl vairāk iedvesmots par veicamo darbu un nākotni, kas mūs sagaida”.

“Par spīti visām grūtībām, kuras esam pieredzējuši, par spīti neapmierinātībai ar Vašingtonu, man nekad nav bijušas lielākas cerības par mūsu nākotni. Man nekad nav bijušas lielākas cerības par Ameriku,” atklāja prezidenta vēlēšanu uzvarētājs.

Uzrunas izskaņā Obama pievērsās sava otrā pilnvaru termiņa prioritātēm, aicinot veidot nākotni, kuru “neapdraud planētas sasilšanas postošais spēks”.

“Es uzskatu, ka mēs varam kopīgi sasniegt šādu nākotni, jo mēs neesam tik sašķelti, kā liecina mūsu politika. Mēs neesam tik ciniski, kā uzskata pētnieki. Mēs esam diženāki par individuālo ambīciju summu,” pauda Obama. “Ar jūsu palīdzību un Dieva žēlastību mēs turpināsim savu ceļojumu un atgādināsim pasaulei, kāpēc mēs dzīvojam diženākajā valstī uz Zemes. Paldies, Amerika. Lai Dievs jūs svētī! Lai Dievs svētī Savienotās Valstis!”.

Romnijs atzīst savu sakāvi

ASV televīzijas kanāli ziņo, ka saskaņā ar to aplēsēm otrdien notikušajās ASV prezidenta vēlēšanās uzvarējis Baraks Obama.

Republikāņu partijas izvirzītais ASV prezidenta amata kandidāts Mits Romnijs trešdienas rītā atzinis savu sakāvi vēlēšanās, paziņojot saviem atbalstītājiem, ka telefoniski apsveicis Baraku Obamu ar uzvaru.

“Apsveikumus pelna arī viņa atbalstītāji un viņa kampaņa,” īsā uzrunā savā vēlēšanu štābā Bostonā pavēstīja Romnijs. “Es viņiem visiem vēlu labu, taču it īpaši prezidentam, pirmajai lēdijai un viņu meitām.”

Atbilstoši telekanāla CNN aplēsēm, Obama nodrošinājis vismaz 303 no nepieciešamajām 270 elektoru balsīm, savukārt Romnijs līdz šim guvis 206 balsis. Pavisam cīņa notiek par 538 elektoru balsīm, ziņo LETA/AFP.

“Tas ir noticis, pateicoties jums. Paldies jums. Vēl četri gadi,” tviterī saviem 22 miljoniem sekotāju ierakstīja Obama.

Obama kļuvis tikai par otro demokrātu kopš Otrā pasaules kara, kurš ticis pārvēlēts prezidenta amatā.

Saskaņā ar ASV mediju aplēsēm, kas balstītas uz sākotnējiem balsu skaitīšanas rezultātiem un nobalsojušo vēlētāju aptaujām, Romnijs uzvarējis Aidaho, Alabamā, Arizonā, Aidaho, Arkanzasā, Dienviddakotā, Dienvidkarolīnā, Džordžijā, Indiānā, Jūtā, Kanzasā, Kentuki, Luiziānā, Misisipi, Misūri, Montānā, Oklahomā, Rietumvirdžīnijā, Teksasā, Tenesī, Ziemeļdakotā, Nebraskā, Vaiomingā un Ziemeļkarolīnā.

Savukārt Obama bijis pārāks Delavērā, Havajās, Ilinoisā, Kalifornijā, Kolumbijas apgabalā, Konektikutā, Masačūsetsā, Menā, Merilendā, Ņūdžersijā, Ņujorkā, Ņūmeksikā, Nevadā, Kolorādo, Pensilvānijā, Rodailendā, Vašingtonā, Aiovā, Minesotā, Oregonā un Vērmontā.

Pašreizējam prezidentam izdevies gūt uzvaru arī četros no svārstīgajiem štatiem Ohaio, Mičiganā, Viskonsinā un Ņūhempšīrā.

Patlaban nav iespējams prognozēt rezultātu divos štatos, kuros kopumā tiek izcīnītas 42 elektoru balsis – Floridā (29) un Virdžīnijā (13).

Savukārt Aļaskas štata trīs elektoru balsis tiek prognozētas Romnijam.

 

Komentāri (44)

mary75 07.11.2012. 09.02

Divejāda attieksme, republikāņi nepatīk, bet, tad, kad izlasīju, ka tas merikāņu sūtnis Lībijā 7 stundas gaidīja palīdzību, kamēr tas pūlis viņu saplosīja, un vēlāk Obama izlikās par muļķi un atkārtoja to pašu, ko alkaida – pie visa, redz, vainīga tā filma, nevis viss tas bija speciāli organizēts, un, ja tikai viņam būtu politiska griba, to sūtni varēja arī izglābt, man pret viņu simpātijas zuda.
Arī tas solīums Medvedevam – “pēc pārvēlēšanas es būšu elastīgāks”.
Arī atļauja, ko Obamas administrācija ļāva Putinam – Putinam iznīcināt “Svobodu”, radio ar tādām tradīcijām, nereaģēšana uz sab. org. vajāšanu, utt.
Par iekšpolitiku, dabiski, ne jau man spriest, kaut, par to arī viedokļi dažādi.

+15
-5
Atbildēt

9

    gstrazds > mary75 07.11.2012. 09.50

    Nu, izskaiti tad bojā gājušos ideālu vārdā. Piemēram, Trešā Reiha kontā – cik sanāktu?

    +6
    -12
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > mary75 07.11.2012. 11.20

    dzeris49
    Pat es biju spiests piemest+
    Amicus Plato, sed magis amica veritas

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    gstrazds > mary75 07.11.2012. 09.08

    Būsi palaidis šo garām: http://newsru.com/world/02nov2012/romney_2.html. Šo un visu to, ko Tu apraksti, laikam var pabāzt zem viena jēdziena – reālpolitika.

    +7
    -7
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > mary75 07.11.2012. 10.56

    Dāvids Vikmanis
    “Piemēram, Trešā Reiha kontā – cik sanāktu?”

    Stalinisms ir nokavis vairak tavas sugas bralu, ka Tresais Reihs, somi, latviesi, poli, ukraini, horvati, turki un japani kopa nemot.

    +7
    -6
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > mary75 07.11.2012. 11.04

    aivarsk
    “Ja 1938.g. rietumvalstis ar Minhenes vienošanos nebūtu piekopušas “reālpolitiku”

    Nekadas lidzibas.
    Tas nekada zina nebutu apturejis krievu fasistisko izdzimtenu pasaules iekarosanas planus.

    Мы на горе всем буржуям
    Мировой пожар раздуем
    Мировой пожар в крови
    Господи благослови
    (Aleksandrs Bloks)

    Sis rindinas tika rakstitas, kad visa Eiropa vel tikai laizija WWI bruces, bet par tadu Hitleru vel neviens pat dzirdejis nebija.

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 07.11.2012. 09.18

    Jā, ļoti žēl, ka pēc Reigana amerikāņiem jāizvēlas starp šiem diviem, kaut, no otras puses, personības un īsti līderi zudušas visur, tāds laikmets, laikam.

    +10
    -5
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 07.11.2012. 10.31

    Par to reālpolitiku ne ta Saharovs, ne ta Kovaļovs, iztecas tā – vislabākā reālpolitika ir sekošana saviem principiem, stratēģiski tāda politika, gandrīz vienmēr, atmaksājas.
    Var, dabiski, par to strīdēties, bet, arī tāds uzskats ir.
    Un diezin tā reālpolitika att. uz Krieviju, ko piekopj ASV un ES, pašiem tiem nebeigsies ne pārāk labi, līdzīgi, kā beidzas realpolitika pret Hitleru un Staļinu savā laikā.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    janis17 > mary75 07.11.2012. 09.35

    Dāvid, “reālpolitikas” dēļ Latvija 50 gadus smaka komunistu jūgā, “reālpolitikas” dēļ simti tūkstoši mira gulagā. Tas tikai tāpēc, ka politikā tika nodoti ideāli.

    Dzeri, tu esi patīkami konservatīvs :) +

    +12
    -6
    Atbildēt

    0

    janis17 > mary75 07.11.2012. 10.39

    Dāvid. Ja 1938.g. rietumvalstis ar Minhenes vienošanos nebūtu piekopušas “reālpolitiku”, ko turpināja Jaltā, tad upuru trešajā reihā un arī Latvijā būtu krietni mazāk.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

Sanšains 07.11.2012. 10.53

Amerikāņu Ušakovs sīvā cīņā apsteidzis amerikāņu Šleseru. Lielas starpības gan nav – kritiens bezdibenī tagad būs tikai par kripatu ātrāks.

+14
-8
Atbildēt

1

    mary75 > Sanšains 07.11.2012. 12.54

    Pārsmejos, samērā interesantas asociācijas tev rodas, Ušakovs kā vietējās “afrolatviešu” kopienas pārstāvis un kreisais populists,( kas viņš arī ir), var jau arī tā salīdzināt, tikai, līmenis pilnīgi cits, gan tam amerikāņu Ušakovam, gan Šleserim, mūsējie izskatās kā tādas vājas parodijas.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

Māris Engers 07.11.2012. 10.16

ļoti labi, ka tā. tomēr mierīgāk dzīvot, zinot, ka pie varas pasaules galvenajā valstī nevar tikt ar tik klajiem meliem, divkosību, sava viedokļa pilnīgu neesamību, naudas bāšanu ofšoros, izvairīšanos no nodokļiem, darba vietu pārcelšanu uz Indiju un pīšanos ar apšaubāmām sektām, kā to visu dzīvi ir darījis Romnijs. un nomierinoši arī, ka uzvaru nepiedzīvo republikāņu viduslaiku idejas un “tu esi tieši tik labs, cik tev kontā dolāru” pasaules redzējums.

+12
-10
Atbildēt

2

    Sandris Maziks > Māris Engers 07.11.2012. 10.51

    _M_
    “ļoti labi, ka tā. tomēr mierīgāk dzīvot”

    Pagaidi, fasist, sabruks kremla torni un zeme degs zem tavam kajam!

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    janis17 > Māris Engers 07.11.2012. 10.30

    ja tev tas ir mazsvarīgi, pārcelies dzīvot uz savu mīļo matušku, tāpat tu te esi nulle!

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu