Sesks: Reemigrācijas atslēgas vārdi - "garantēts darbs" un "dzīvesvieta Latvijā" • IR.lv

Sesks: Reemigrācijas atslēgas vārdi – “garantēts darbs” un “dzīvesvieta Latvijā”

22
Foto: Evija Trifanova, LETA

Svarīgi uzzināt, ko Latvija var piedāvāt cilvēkiem, kuriem nav augstākās izglītības

Nodrošināta dzīves un darba vieta Latvijā ir pamats, kas var palīdzēt uz ārzemēm strādāt aizbraukušajiem valsts iedzīvotājiem pieņemt lēmumu atgriezties dzimtenē, komentējot Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātos priekšlikumus reemigrācijas atbalsta pasākumiem, “Rietumu Radio” sacīja Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks (Liepājas partija).

EM aktivitātes, plānojot reemigrācijas pasākumus, Liepājas mērs vērtē kā loģisku soli, piebilstot, ka “labāk vēlāk nekā nekad”. “Tas ir svarīgs jautājums, jo nevienam nav noslēpums, ka liela daļa Latvijas iedzīvotāju devušies strādāt uz ārvalstīm, bet vienlaikus daudziem Latvijas uzņēmumiem trūkst kvalificētu speciālistu,” spriež Sesks.

Liepājas mērs aicina atcerēties vēsturi, kad augstskolu beidzējiem – jaunajiem speciālistiem – piedāvāja gan darbu, gan dzīvesvietu, raksta LETA. Kā pozitīvu piemēru Sesks min Liepājas reģionālo slimnīcu, kas jaunajiem speciālistiem piedāvā ne vien darbu, bet arī dzīvesvietu. “Pēdējo gadu laikā slimnīca tādā veidā piesaistījusi vairākus desmitus jauno ārstu,” sacīja Sesks. Par reemigrācijas atbalsta pasākumiem, kā uzskata Sesks, vēl ir jābūt plašākām diskusijām valdībā.

Jau ziņots, ka sabiedriskajai apspriešanai nodoti sākotnējie priekšlikumi un pirmās idejas reemigrācijas atbalsta pasākumiem, kuras izstrādājusi pēc ekonomikas ministra Daniela Pavļuta iniciatīvas izveidotā darba grupa.

Darba grupas piedāvātie un sabiedriskajai apspriešanai nodotie sākotnējie priekšlikumi reemigrācijas atbalsta pasākumu virzieniem ietver darba tirgus informācijas pieejamību, ieteikts veidot programmu augsti kvalificēta darbaspēka piesaistei, paplašināt personu loku, kuriem iespējams pretendēt uz repatrianta statusu, veidot sadarbību ar diasporu, atbalstīt skolēnus, kas atgriežas vai iekļaujas Latvijas izglītības sistēmā, paredzēta arī vienas pieturas aģentūras noteikšana ar jau esošām pārstāvniecībām reģionos informācijas un konsultāciju sniegšanai, kas attiecas uz uzturēšanos Latvijā.

Lielbritānijā dzīvojošo tautiešu portāla “latviesiem.co.uk” redaktore Terēze Bogdanova atzina, ka sabiedriskajai apspriešanai nodotajos sākotnējos priekšlikumos reemigrācijas atbalsta pasākumiem piemirsts par tiem prom aizbraukušajiem, kuriem nav augstas kvalifikācijas.

Bogdanovai būtisks šķiet jautājums, ko Latvija var piedāvāt cilvēkiem, kuri pametuši dzimteni un kuriem nav augstākās izglītības, bet kuri ir strādīgi un patlaban ārzemēs nodarbināti lauksaimniecībā, apkalpojošajā sektorā vai rūpnīcās. “Ko viņiem var piedāvāt Latvija, lai viņi justos atalgojuma ziņā novērtēti? Šādu cilvēku ir liels vairums, jo daudzās pilsētās Anglijas vidienē un ziemeļos cilvēki strādā tieši iepriekš minētajās jomās.”

 

Komentāri (22)

ingus 06.11.2012. 10.55

Ja Sesku tik pat ļoti interesētu labi apmaksātas darba vietas Liepājā, kā viņu interesē izsist cauri to daudzmiljonu koncertzāles projektu (kurš man liekas vairāk ir vajadzīgs UPB nekā visiem liepājniekiem), tad iespējams, Liepājā arī lietas virzītos uz labo pusi. Nenoliedzu, ka Liepājā ir lietas, kas ir izdarītas, ēku siltināšanas un kultūras dzīves jomā, taču pilsētas tēls ir pabriesmīgs, visi jūsmo par V-pili lai gan atpūtas iespējas tūristam Liepājā noteikti ir labākas, vispār nekas netiek darīts ar unikālu tūrisma objektu Karostu u.t.t. aibraucot pārdesmit kilometrus tālāk līdz Palanagai tu redzi kā ar mēŗktiecīgu stratēģiju pilsēta uzplaukst, kamēr Liepājā šķiet zināms uzņēmēju septiņnieks laikam baidās, ka jauni darba devēji Liepājā liks arī esošajiem celt algas.

+7
0
Atbildēt

3

    Signija Aizpuriete > ingus 06.11.2012. 11.05

    ———
    ‘Pabriesmīgs tēls’?! Salīdziniet ar pasaules finanšu centrā redzamo – pavērojiet to ainu, ko pašlaik demonstrē pasaules ziņu izlaidumos:

    Raw: Staten Islanders Feel Forgotten After Sandy

    http://www.youtube.com/watch?v=i4zNNUoz5OE

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > ingus 06.11.2012. 11.32

    ——-ARTs Atbrauc uz D-pili un Liepāja tev liksies kā Rīga :). Bet piekrītu, ka vecolaiku politmafija ir lāsts visur, arī Ventspilī :) ============================================================================== Aizbrauc uz Ņujorku – un ātrāk apjēgsi, kas ir nabadzība un posts vecās politmafijas brūkošajā SISTĒMā.
    Pirms kļūšanas par prezidenti ļ.cien. VVF runāja par ‘apvienošanu’ – pēc saviem prezidenta postenī pavadītajiem gadiem, pēc reālas (ne)apvienošanas runā tikai un vienīgi par ”lāpīšanos”. Prātiņ, nāc pie intelektuāļiem:

    ‘ Vīķe-Freiberga: Tas kapitālisms ir jāsalāpa, jo nekas cits nav izgudrots ‘

    http://www.diena.lv/latvija/viedokli/vike-freiberga-tas-kapitalisms-ir-jasalapa-jo-nekas-cits-nav-izgudrots-13928495

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > ingus 06.11.2012. 11.10

    Atbrauc uz D-pili un Liepāja tev liksies kā Rīga :).
    Bet piekrītu, ka vecolaiku politmafija ir lāsts visur, arī Ventspilī :)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

Rinalds Krûklis 06.11.2012. 12.01

Kopumā jau Seskam taisnība. Cilvēki atgriezīsies un priecāsies šeit dzīvot tad, kad, strādājot abiem vecākiem, spēs nomaksāt dzīvokļa kredītu, komunālos, paēst, izskoloties un vēl kaut kas paliks pāri atpūtai un uzkrājumiem nebaltai.

Noteikti tādi ir arī tagad, taču procentuāli šādu ģimeņu ir ļoti maz. Kaut kur te bija rakstīts, ka apmēram 50% ir problēmas ar komunālo rēķinu nomaksu. Kādas viņiem ir perspektīvas uz vecumdienām?

+2
-1
Atbildēt

0

piziks 06.11.2012. 11.25

Vismaz vienu reizi skaisti, kaut ļoti kautrigi, premjers Dombrovskis “aizraušanos ar liberālisma virzienu ekonomikā” par pašu kļūdu atzina, BET — kur kļūdas labojumu plāns?

Arī Vilks — beidzot! — sakarīgi iežagojās, ka vērts domāt par selektīvu neapliekamo minimumu, tomēr — tas vairāķ tāds sociālā atbalsta pasākums. Abi kopā līdz šim nav spējuši izteikties par darbavietu skaita pieauguma stimulēšanas iespējām, toties ļāvuši bez komentāriem Zaķim maitāt Vienotības priekšlikumu trūcīgo ainavu ar izteicieniem par darbaspēka nodokļu mazināšanu, kas neesot akmenī cirsta.

Un vēl iespaidīgāk, — tik daudz un skaļu runu par reemigrāciju, bet neviena izteikuma, kādus darbus piedāvās jau tiem 166 000, kuriem darba nav šobrīd. Ar prieku par to, ka uz papīra oficiāli skaitās “tikai” (!) 109 000 bezdarbnieku nevienam nepelnītājam nav līdzēts. Tādā situācijā parmest cilvekiem, ka šie laužas uz pabalstiem, ir liekulīgi, jo — kur ir iespējas lauzties uz darbiem, kuri ļautu cerēt uz reālu iztikšanu?

Emigrējušie šo panorāmu pārredz pietiekami labi, lai reemigrācijas smukbilžu zīmētājiem neticētu.

Visvairāk smīdina pionieriskais maksimālisms: nu tik mēs emigrantus vilināsim atpakaļ! Būtu vispirms domājuši par to, lai — visupirms! — mazāk turpinātu braukt prom uz ilgu laiku!

Kur ir ekonomikas un finansu ministriju kopējie pētijumi, kādu prasmju apgūšana ļauj mazpelnošajiem un bez darba atstātajiem veidot atspoļu darbaspēka nišu. Darbaspeka tirgū ši niša ir jau pamanāma, — tie ir labi satrenējušie speciālisti, kuri apvienojas brigādēs, kas izlido uz konkrētiem ligumdarbiem vecEiropā un Skandināvijā un pec līguma atgriežas Latvijā, lai meklētu nakamo līgumu. Tieši atspoļniekus vajadzētu ari popularizēt un stimulēt, jo starp tiem vairākums ir vecumgrupās starp 20 un 30 gadus vecajiem, kam labas svešvalodu prasmes, apgūtas pietiekami modernas tehnoloģijas un viņi savās nišās pelna tik labi, lai atļautos uz kartējo darbu braukt no Rīgas un Latvijas. Tieši atspolnieki arī atpakal uz Latviju ved visjaunākās tehnoloģijas un atpakaļ nāk ar augstākam prasībam šejienes prastakajiem darba devējiem un vājākajiem menedžeriem. Šādu — shuttle darbaspēka izvēršanas — tendenci atbalstītu arī citas ES un ne-ES valstis, kuru sociālos fondus purina tie, kuri no Latvijas aizbrauc viena virzienā un sapņo par vislētākajiem darbiem.

+1
-1
Atbildēt

8

    Signija Aizpuriete > piziks 06.11.2012. 11.38

    ——-Optiskais Tēmeklis Vismaz vienu reizi skaisti, kaut ļoti kautrigi, premjers Dombrovskis “aizraušanos ar liberālisma virzienu ekonomikā” par pašu kļūdu atzina, BET — kur kļūdas labojumu plāns?
    =============================================================================
    Jaunās-vecās kļūdas novēršana ir iespējama tikai un vienīgi ar ‘staļinlaika’ metodēm – t.i., max resursu dalīšanas uzraudzība (centralizācija):

    ‘ Valsts iepirkumus virs 1 miljona latu izskatīs valdībā ‘

    http://www.kapitals.lv/zinas/valsts-iepirkumus-virs-1-miljona-latu-izskatis-valdiba

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > piziks 06.11.2012. 12.31

    Optiskais Tēmeklis.
    -:)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > piziks 06.11.2012. 12.28

    lno, pa-a-aldies, — biju jau paspējis vairs necerēt uz Tavu skaidro saprašanu un godaprātu: biju kļūdijies un par to arī atvainojos. :)

    Kas attiecas uz attieksmi pret darbaspēka resursiem, tad es tiesām nesaprotu, kādēļ jaunākas tendences un to izmantojuma iespējas nespēj saskatīt tāds visnotaļ svaigs un nedumš pipars kā Daniels Pavļuts.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > piziks 06.11.2012. 12.14

    Optiskais Tēmeklis. Tiešām man nav neviena priekšlikuma, bet ar kvalificētu, strādātgribošu cilvēku trūkumu jāsastopas ik dienu. Pie reizes izmantošu iespēju Tev atvainoties -parakņājos arhīvā…tik tiešām vēstures jautājumos Tev nav ko pārmest. Esmu alojies…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > piziks 06.11.2012. 12.07

    lno

    Piedalīties tikai mīta par visiem bezdarbniekiem kā slaistiem vien uzturēšanā arī nav nekas konstruktīvs. Turklāt Tava iebildē nav neviena priekšlikuma, — es vismaz buntīti izštukoju.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > piziks 06.11.2012. 12.53

    Prieks, ka esi atjaunojis lasīšanas lietderību. Te jau gandrīz visi nu vieni vienigi “rakstnieki”… :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > piziks 06.11.2012. 11.30

    Optiskais Tēmeklis. Pirms pārmest, vajadzētu apjaust, cik no bezdarbniekiem raujas strādāt, cik no tiem, kuri vēlas, prot strādāt. Ja laukos tiešām milzīgas problēmas atrast darbu, tad Rīgā katrs var atrast. Neemigrē tikai no Latvijas, bet no visas austrumeiropas un ne tikai…

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > piziks 06.11.2012. 11.43

    —–lno Optiskais Tēmeklis. Pirms pārmest, vajadzētu apjaust, cik no bezdarbniekiem raujas strādāt, cik no tiem, kuri vēlas, prot strādāt. Ja laukos tiešām milzīgas problēmas atrast darbu, tad Rīgā katrs var atrast. Neemigrē tikai no Latvijas, bet no visas austrumeiropas un ne tikai…
    ==============================================================================
    Lasiet, un DOMĀJIET par savām rokām un galvām izveidoto kroplo sistēmu/iekārtu:

    Triju zvaigžņu kavalieris, bezdarbnieks

    ”(..)
    Lielākais humors, ka darba vietas meklējumos atmetu ar roku Rīgas ministrijām un aizgāju uz dzīvesvietai tuvo gateri. Kaut baļķus krautu, septiņus, desmit latus dienā nopelnītu. Īpašnieks mani nopētīja un novilka – pa-do-mā-šu. Domā jau pusgadu. Tā ka arī baļķi nest neesmu piemērots.”

    http://la.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=356087:triju-zvaigu-kavalieris-bezdarbnieks&catid=210:feetoni&Itemid=423

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu