Fotogrāfijas muzejā atklās divas personālizstādes • IR.lv

Fotogrāfijas muzejā atklās divas personālizstādes

27
Sibillas Fendtas foto no sērijas "Gertneru ceļojums"

Vācijas un Latvijas fotomākslinieču Sibilles Fendtas  un Aijas Bley darbi stāsta par to, ko nozīmē vecums

Līdz 9. decembrim Latvijas Fotogrāfijas muzejā būs apskatāmas divas personālizstādes –  Sibilles Fendtas (Sibylle Fendt, Vācija) fotogrāfiju izstāde „Gertneru ceļojums” (Gärtners Reise) un latviešu mākslinieces Aijas Bley fotogrāfijas no sērijas “Vēlāk”.

Sibilles Fendtas „Gertneru ceļojums” ir foto stāsts, kura galvenie varoņi ir precēts pāris – Lotārs un Elke Gertneri. 2008. gada vasarā abi nolēma doties savā pēdējā lielajā ceļojumā. Visā kopdzīves laikā pāris dzīvojamajā auto bija apceļojuši Eiropu. Pirms diviem gadiem Elkei tika noteikta diagnoze – demence. Lotārs vēlējās pēc iespējas ilgāk kopt Elki abu kopīgajā mājā un būt blakus sievai. 2008. gada martā Sibille Fendta sāka fotografēt Lotāru un Elki viņu dzimtenē. Tā paša gada augustā un septembrī viņa pavadīja laulāto pāri viņu pēdējā ceļojumā pa Eiropu un atpakaļ. Atturīgās un tomēr intīmās Fendtas fotogrāfijas stāsta par mīlestību, atsvešināšanos, sevis atkal atrašanu un izzušanu. Fotogrāfijas, kas tapušas ceļojuma laikā, nav brauciena dokumentācija, tās drīzāk ir simboli ceļojumam uz nepazīstamu teritoriju. 

Sibille Fendta (1974)  ir aģentūras Ostkreuz locekle, strādā „dokumentālā portreta” sfērā daudziem žurnāliem Vācijā un ārzemēs un ir pasniedzēja Ostkreuzschule Berlīnē.

Latvijas fotogrāfe Aija Bley darbu sērijā „Vēlāk” pievērsusies vecāka gada gājuma cilvēku dzīves atainojumam, dokumentējot sirmgalvjus viņu dzīvokļos. „Pirms vairākiem gadiem savas mājas kāpņu telpā satiku pavecu kundzi. Viņa man likās interesanta, tādēļ palūdzu nofotografēt. Viņai iepatikās mana ideja par fotografēšanos interjerā un mēs sarunājām, ka aiziešu pie viņas vēlāk. Taču „vēlāk” tā arī nepienāca, jo vecā kundze pēkšņi nomira. Šis gadījums man lika aizdomāties par dzīvi “vēlāk”, kā arī par šī jēdziena daudznozīmību. Mani varoņi lielāko savas dzīves daļu pavada dzīvoklī. Interjers, manuprāt, pastāsta par cilvēku tik daudz – katrai lietai ir sava vēsture, savs stāsts.”

 Aija Bley ir režisore, producente un scenāriste, aptuveni 20 animācijas un dokumentālo filmu autore. Aija Bley saņēmusi vairākus starptautiska mēroga apbalvojumus un piedalījusies vairākas meistarklasēs, tā skaitā ISSP foto meistarklasēs (2010, 2011). No 2002. gada autore regulāri izstādījusi savus darbus grupas un personālizstādēs Latvijā. Šobrīd studē LMA Mākslas zinātņu maģistrantūrā.

Izstāžu atklāšana 1.novembrī plkst.17. Fotogrāfijas muzejs atrodas Vecrīgā, Mārstaļu ielā 8. Tikšanās ar fotogrāfi Sibilli Fendtu notiks piektdien, 2.novembrī plkst.18

Vairāk informācijas www.fotomuzejs.lv

 

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu