"Microsoft" laiž tirgū jaunāko operētājsistēmu "Windows 8" • IR.lv

“Microsoft” laiž tirgū jaunāko operētājsistēmu “Windows 8”

21
Windows logo. Foto: AFP/LETA

EK brīdina “Microsoft”, ka varētu veikt izmeklēšanu, ja jaunajā sistēmā netiks ievērotas saistības par interneta pārlūkprogrammu izvēli

ASV informācijas tehnoloģiju gigants “Microsoft” piektdien laiž tirgū jaunāko operētājsistēmu “Windows 8”, ziņo LETA/AFP.

Jaunākā operētājsistēma, kuras iepriekšējās versijas bijušas kā standarts personālajiem datoriem, tiks izmantota arī lielā daļā viedtelefonu un planšetdatoru. Jaunās paaudzes operētājsistēma būs pieejama 109 valodās 231 tirgū visā pasaulē.

“Windows 8” jau kopš vasaras beigām bija pieejama datoru, planšetdatoru un viedtelefonu ražotājiem, lai tie paspētu to iestrādāt savās iekārtās.

Tikmēr Eiropas Komisija (EK) trešdien brīdināja ASV informācijas tehnoloģiju gigantu “Microsoft”, ka tā varētu veikt izmeklēšanu pret jauno “Windows 8” operētājsistēmu, ja tajā netiks ievērotas saistības par interneta pārlūkprogrammu izvēli.

EK norādīja, ka uzņēmums nav ievērojis juridiski saistošu apņemšanos 2011-.2012.gadā “Windows 7” operētājsistēmā klientiem nodrošināt interneta pārlūkprogrammu izvēli. Komisija paudusi līdzīgas bažas arī par nākamās paaudzes operētājsistēmu, kas tirgū nonāk piektdien.

Eiropas Savienības (ES) konkurences komisārs Hoakins Almunija pavēstīja, ka viņš sazinājies ar “Microsoft” “augstākajā līmenī”, lai mudinātu kompāniju neatkārtot šādu pašu kļūdu jaunākajā operētājsistēmā. “Mēs esam sazinājušies saistībā ar “Windows 8″, un esmu paudis viņiem savas bažas iespējami augstākajā līmenī,” sacīja komisārs.

“Microsoft” ir svarīgi pārāk nesarežģīt interneta pārlūkprogrammu izvēli, “ja viņi nevēlas riskēt ar jaunu izmeklēšanu”, uzsvēra Almunija.

“Microsoft” iepriekš vēstīja, ka pārdevis vairāk nekā 630 miljonus operētājsistēmas “Windows 7” licenču un šī operētājsistēma darbina lielāko daļu biznesa galddatoru. “Windows 7” tirgū nonāca 2009.gada oktobrī.

 

Komentāri (21)

Life Quality Managem 26.10.2012. 12.07

Vienīga problēma, ka linux vidē neiet neviena sakarīga grafikas programma :(

+4
0
Atbildēt

5

andris 26.10.2012. 10.32

Mani neskar :)
http://www.ubuntu.com/

+1
0
Atbildēt

0

Anita Priede - Pried 26.10.2012. 15.03

Kāpēc mums lietot Ubuntu? Atbilde: http://odo.lv/Training/KapecUbuntu

+1
0
Atbildēt

3

    gstrazds > Anita Priede - Pried 26.10.2012. 16.02

    Nu nez, pasniedzēj, prezentācija, protams, pārliecinoša, taču tendencioza gan. Es piesienos tieši tēzei, ka atvērtība nodrošinās kvalitāti. Atveriet OS X, ļaujiet visiem pēc kārtas viņu “uzlabot”, redzēsim, kurā atkritumu kastē pēc pusgada viņa būs.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Parādiet gadījumu, kad līdzīgās atvērtā un slēgtā koda programmās ir iztērēts tikpat daudz naudas, bet atvērtā koda programma ir sliktāka.
    Es varu uzskaitīt n-tos gadījumus, kad nesliktāki atvērtā koda analogi ir iegūti daudz efektīvāk: Linux pret Windows, LibreOffice pret MS Office, Apache pret IIS, Java pret C#, Arduino pret PC…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ineta_rr > Anita Priede - Pried 26.10.2012. 21.13

    Java iztrādā vesela komiteja, kurā ir korporācijas, kas var atļauties dalības maksu. IcedTea pret Oracle JDK gan derētu. Arduino vairāk nav mikrokontrolieri nevis personālie datori? Var atrast veiksmīgākus salīdzinājumus, bet PC pats par sevi jau ir ļoti atvērts. Faktiski PC ir izņēmums no seniem laikiem, kad dzelžiem līdzi nāca rokasgrāmatas ar firmware pirmkodu. Paskaties uz mobilajiem, uz ARM, kur tu redzi kaut ko kaut vai tuvu PC, lai var aiziet uz veikalu, nopirkt kompontentes un salikt pats savu. Tā vietā mums ir neskaitāmi, nesaderīgi SoC, kam kā minimums grafiskais dzinis un nereti pat specifikācijas ir komercnoslēpums. Tagad MS are UEFI Secure Boot mēģina aizslēgt arī PC, lai vairs nav atvērta un spēcīga platforma, kas turklāt ir plaši atbalstīta un saderīga.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu