Ekspremjers Gailis: investīcijām traucē birokrātija • IR.lv

Ekspremjers Gailis: investīcijām traucē birokrātija

26
Māris Gailis. Foto: Gatis Gierts, F64

Projektu saskaņošana arvien sarežģītāka, bet korupcija neesot problēma

Lielu investīciju ienākšanai Latvijā traucē pārmērīgā birokratizācija un ierēdņu liktās barjeras, šādu viedokli intervijā aģentūrai LETA paudis ekspremjers uzņēmējs Māris Gailis, kurš galvenokārt darbojies nekustamo īpašumu jomā.

Prasības celtniecības un rekonstrukcijas projektiem, pēc Gaiļa domām, ir “nenormāli pārspīlētas”. Salīdzinot ar laiku pirms desmit gadiem, projektu apstiprināšanai iesniedzamo dokumentu skaits un izvirzītās prasības esot palielinājušās vairākkārt. Tagad, pēc viņa teiktā, projekta apstiprināšanai vajadzīgs gads.

Korupcija, pēc Gaiļa teiktā, nav lielākā problēma. Kukuļus var nedot, bet ir izveidojusies “korupcijas mentalitāte”, proti, uzņēmēji domā, ka ierēdņiem ir jādod kukulis, lai nodrošinātu veiksmīgu projektu attīstību. Ja abas puses to akceptē, tad kukuļošana arī notiek.

Lielajos valsts pasūtījumos, pēc Gaiļa domām, korupcijas risks pastāv. “Paldies Dievam, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs arī kaut ko noķer,” piebilst Gailis. Tas, kas ir noticis jauno vilcienu iepirkuma konkursā, pēc Gaiļa domām, “izklausās galīgi nožēlojami”. “Visdrīzāk, tur ir kaut kas netīrs apakšā,” uzskata Gailis.

No otras puses, viņš “ar abām rokām” atbalsta variantu, ka vilcieni pamatā būtu jāražo Latvijā, un šim nosacījumam bijis jābūt iekļautam konkursa nolikumā. Kā varot spriest no avīzēm, par jauno vilcienu apkalpošanu būtu jāmaksā nenormāli lielas summas, un tas, pēc Gaiļa domām, nav pareizi. Ja jau Eiropas Komisija šo iepirkumu neakceptēja, tam acīmredzot ir kāds pamats, spriež bijušais premjers.

“Ir ārkārtīgi žēl, ka jauno vilcienu iepirkuma konkurss ir nobrucis, vilcienus taču vajag. Un ja vēl zaudēsim ES līdzfinansējumu…” piebilst Gailis.

Ekspremjers Gailis atbalsta Latvijas pievienošanos eirozonai 2014.gadā. Pēc viņa domām, Latvijai tas būs ieguvums, kaut pastāv arī riski. “Ja esam veikuši tik lielu un sāpīgu sagatavošanās darbu, lai mazinātu inflāciju un valsts ārējo parādu, tad noteikti ir jāiet uz priekšu. Es esmu noteikti par. Ja Latvija būtu tik bagāta kā Anglija, Zviedrija vai Dānija, kuras nav pievienojušās eirozonai, varētu šaubīties. Mums ir jāievieš eiro, jāintegrējas Eiropas Savienībā,” uzskata Gailis.

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu