Savu naudu esmu nopelnījis • IR.lv

Savu naudu esmu nopelnījis

5
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Anita Brauna

«Vai kāds jebkad mūžā man varēs iedot kukuli? Nē.» Aigars Štokenbergs apņēmies darīt visu, lai vilcieniem «beidzot būtu cienījams konkurss»

Atsaucoties uz pusdienu piedāvājumu, Aigars Štokenbergs ierosina tikties kafejnīcā Piķis un zēģele – mazā, askētiskā ēstuvē Āgenskalna līča krastā, kurā, kā izrādās, saimnieko viņš pats kopā ar biznesa partneri. Izrādot piestātni, Štokenbergs nevilcinās atgādināt, ka šo līča ūdeņu lētās nomas dēļ septembra sākumā bija iekļuvis De Facto sižetā. Ieturēt maltīti viņš stingri atsakās, jo ēdot tikai vakarā, un uz pamācošo repliku, ka tas nav veselīgi, uztaisa neticīgu grimasi un atbild: «Tikai nevajag. Es izskatos apmierinoši 49 gadu vecumam.» Tā es pasūtu frikadeļu zupu, bet Štokenbergs paliek gaidot vakariņas, kurām esot pagatavojis sēņu mērci un zivju zupu. Sarunas laikā viņš stiprinās ar kafiju.

Vienotības politiķi un bijušo ministru uz sarunu aicināju, lai mēģinātu pielikt punktu sāgai ar spāņu vilcienu ražotāju CAF – Štokenberga iecelšanu Pasažieru vilciena (PV) valdē satiksmes ministrs Aivis Ronis šopavasar pamatoja tieši ar uzdevumu sakārtot vilcienu iepirkumu un vadīt sarunas ar CAF un Eiropas Komisiju (EK). Lai arī bijis daudz mīklainu izteikumu un neskaidrību, četru mēnešu sarunu process ir vainagojies ar to, ka oligarhu laika mantojums – iepriekšējās PV valdes noslēgtais līgums ar CAF, kas atšķīrās no konkursa nolikuma un paredzēja dārgu vilcienu iepirkumu -, ir paputējis. Nolikumam atbilstošam līgumam, kas ļautu saņemt 100 miljonu latu EK līdzfinansējumu, CAF nav piekritis, bet tieši Eiropas nauda ir bijis viens no nosacījumiem, lai konfidenciālais līgums stātos spēkā. (Spāņi gan uzskata, ka līgums ir stājies spēkā, taču no skopajiem publiskajiem izteikumiem ražotāja argumentācija nav skaidra. Pēc CAF pieprasījuma vēl arī gaidāms sarunu turpinājums mediācijas institūcijā Stokholmā.)

«Viņi zaudētu naudu. Mums viņi stāstīja, ka, salīdzinot ar nolikuma redakciju, [noslēgtais] 2.aprīļa līgums viņiem bija par 10 miljoniem eiro izdevīgāks,» tāda ir Štokenberga versija, kāpēc spāņi nepiekrita atgriezties pie oriģinālā līguma. Pret kopējo iepirkuma summu – 600 miljoniem eiro – tas gan ir maz, un Štokenbergs tam piekrīt: «Ja es vērtētu biznesu, šādi pasūtījumi nemētājas, jo vairāk, ja viņi stāsta tos dzejoļus, ka [kopīgi ar RVR] ies Austrumu tirgos.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu