Okupācijas muzejam testamentā novēl vairāk nekā Ls 60 000 • IR.lv

Okupācijas muzejam testamentā novēl vairāk nekā Ls 60 000

22
Okupācijas muzejs. Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Arhitekts Birkerts jaunajā Okupācijas muzejā rosina veidot Kluso telpu

Latvijas Okupācijas muzejs saņēmis lielu testamentāru novēlējumu, kurā latviete no Lielbritānijas Spodra Zariņa muzejam novēlējusi 72 200 sterliņu mārciņu (63 824 latus). Šo novēlējumu iecerēts izlietot muzeja pārbūvētās ēkas – “Nākotnes nama” – iekārtošanai, vēsta LETA.

Kā zināms, pazīstamais arhitekts Gunārs Birkerts ir “Nākotnes nama” idejas autors. 2001.gadā viņš muzejam dāvināja pašreizējās ēkas pārbūves skices, tādējādi stiprinot muzeja vēlmi attīstīties un uzlabot savu darbību. 2011.gadā Latvijas valdība pieņēma lēmumu, ka “Nākotnes nams” kā padomju režīma upuriem veltītā memoriāla sastāvdaļa, ir jāuzceļ līdz 2013.gada nogalei.

Patlaban “Nākotnes nama” tehniskā projektēšana ir apstājusies līdz ēkas apsaimniekotājs VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) izstrādās jaunu nolikumu tehniskās projektēšanas konkursam.

Muzeja labvēle Spodra Zariņa, kuras meitas uzvārds bija Tomsone, dzimusi 1923.gadā Kuldīgā. Viņa absolvēja Viļa Plūdoņa ģimnāziju, bet Otrā pasaules kara laikā kopā ar vīru Jāni Skulti devās bēgļu gaitās un nonāca Vācijā, 1947.gadā – Anglijā. Spodra Zariņa mira Bradfordā 2011.gada nogalē. Viņas testamentāro novēlējumu saņēmusi arī Viļa Plūdoņa Kuldīgas ģimnāzija.

Birkerts rosina veidot “Kluso telpu”

Arhitekts Birkerts Latvijas Okupācijas muzeja jaunajā ēkā “Nākotnes nams” rosina ierīkot īpašu telpu “Kluso telpu”, kur apmeklētāji varēs nodoties apcerei un pārdomām. Ar šo ideju viņš muzeja darbiniekus iepazīstināja septembra beigās.

“Klusās telpas” iekārtojums simbolizēs pāreju no pelēkuma, tumsas uz gaismu. Apdarei paredzēti dabiskie materiāli – koks un akmens, apgaismojumam – dienas gaisma. Simboliska nozīme tiks piešķirta arī ūdenim un ugunij – sveces liesmai. Birkerts aicina nelietot elektriskus sūkņus ūdens kustībai vai automātisku mūzikas atskaņošanu, lai saglabātu pēc iespējas vairāk dabiskuma un vienkāršības, inform muzeja darbiniece Līga Strazda.

Arhitekts viesošanās reizē bija bēdīgs par valstij svarīgu ēku celtniecības lēno un birokrātiskiem šķēršļiem pilno gaitu. “Būs ļoti žēl, ja 2014.gadā, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta, nebūs pabeigts šis un nebūs pabeigts tas. Nav jābūt nacionālistam, bet jābūt valstiskai sajūtai, lai pasaulei parādītu, uz ko Latvija ir spējīga,” teica Birkerts.

Birkerts iepriekš bija piekritis konsultēt arhitektu firmu, kas veiktu tehnisko plānošanu, taču tagad plāno atteikties no oficiāla līguma ar VNĪ. Viņš sacīja, ka veselība vairs neļauj iepriekš plānot obligātas vizītes.

Lai gan ēkas faktiskā rekonstrukcija vēl šoziem nesāksies, muzeja personāls uz pagaidu telpām Raiņa bulvārī 7 pārcelsies jau oktobra vidū, bet muzeja ekspozīcija tiks slēgta 31.oktobrī. Tas nolemts, lai pasargātu muzeja apmeklētājus un darbiniekus no ik ziemu piedzīvotā aukstuma, kad temperatūra telpās bija zemāka par plus 15 grādiem.

Ēkas pārbūves laikā muzejs piedāvās apmeklēt pagaidu ekspozīciju.

Latvijas Okupācijas muzejs ir valsts akreditēts privāts muzejs, kas dibināts 1993.gadā. Lielākie muzeja atbalstītāji ir ārzemju latviešu sabiedrība – gan organizācijas, gan individuāli ziedotāji.

 

Komentāri (22)

pukjuzirnis 03.10.2012. 08.41

Liels paldies!

+6
0
Atbildēt

0

astra_ozo 03.10.2012. 11.12

Latvijas Okupācijas muzejs ir valsts akreditēts privāts muzejs, kas dibināts 1993.gadā.
——————-
Privāts muzejs! Super!
Un kāds statuss ir okupācijas un okupantu piemineklim – valsts un pašvaldības aprūpēts piemineklis?

+2
-1
Atbildēt

3

    Edzs > astra_ozo 03.10.2012. 19.09

    andza _…Privāts muzejs! Super!…_
    ~~~~~
    tas ir ljoti interesanti, jaa:
    http://okupacijasmuzejs.lv/latvijas-okupacijas-muzeja-biedriba
    _…Latvijas Okupācijas muzeja biedrība (OMB) ir Latvijas Okupācijas muzeja juridiskais īpašnieks un pārvaldītājs…_
    http://www.diena.lv/sabiedriba/riga/pieminas-memorialu-strelnieku-laukuma-izveidos-lidz-2013-gada-beigam-13891115
    _…Latvijas radio. 2011. gada 6. jūlijs 17:19… Okupācijas muzeja rekonstrukcijai un piemiņas memoriāla izbūvei Rīgā Strēlnieku laukumā valdība uzņēmusies ilgtermiņa saistības 4,9 miljonu latu apmērā. Plānots, ka projekts tiks īstenots trīs kārtās un pabeigts 2013. gada beigās, ziņo Latvijas radio.
    Izmaksas segs no uzņēmuma Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) līdzekļiem, kurus valsts atmaksās no 2015.gada. Šīs investīcijas plānots atmaksāt triju gadu laikā. Okupācijas muzeja atjaunošanu Kultūras ministrija nosaukusi par vienu no savām prioritātēm…_
    http://lv.wikipedia.org/wiki/Latvijas_Okup%C4%81cijas_muzejs
    _…Latvijas Okupācijas muzejs ir muzejs Rīgā, kurš iepazīstina ar Latvijas piecdesmit gadu okupācijas vēsturi no 1940. līdz 1991. gadam. Tajā atspoguļota pirmā padomju okupācija (1940.—1941.), nacionālsociālistiskā vācu okupācija (1941—1944/45) un otrā padomju okupācija (1944/45—1991)….Muzejs atrodas Strēlnieku laukumā 1, Rīgā. Līdz 1991. gadam šajā ēkā atradās Latviešu sarkano strēlnieku muzejs (uzcelts 1971. gadā)…_

    Nezinu kas Tevi parsteidz, man personigi ir nesaprotami ar kadu merkji tika likvidets un no telpam izlikts Latvieshu Strelnieku muzejs. Tas vareja pastavigi atgadinat par musu skaitliski mazas tautas delu slavas pilnam kauju lappusem savas Brivibas cinjas gan Tevzeme gan visas Krievijas teritorija. Tachu ta vieta izvelejamies ilgstoshi sudzeties pasaulei par sev nodaritam parestibam un bezterminja lepoties ar saviem pazemojumiem.
    Tagad lasam par vienu no ziedojumiem 64000 Ls apmera, tachu, – driz valsts privata muzeja iepumpes vel vismaz 5 miljonus latu.
    Birkerts parasti davina skices, – ta tas notika ari Bibliotekai. Istos rekjinus vinja kantoris piestada velak.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > astra_ozo 03.10.2012. 20.38

    …Tante Sidra!…kur Tu biji pazudusi?…Tevis tik ļoti pietrūka!….

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > astra_ozo 03.10.2012. 21.16

    chao Zane,
    sekoju procesiem kas te notiek bet man pashai pagaidam nav ko teikt, kautko zinjoshu tikai kad ljoti man to vajadzes.
    es daudzus te savstarpeji konfrontejoshos joprojam par saviem draugiem uzskatu jo velamies jau lidzigu rezultatu, tik ar atshkjirigam metodem uz to ejam.
    prieks ir Tevi redzet, sveicieni ari Betijai, lno, lamai, rinkji apkart un tapat vel daudziem:)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

vigritar 03.10.2012. 17.31

Tev laikam alus 4pakās vērtība nosakās….

+2
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu