Saakašvili atzīst sakāvi Gruzijas parlamenta vēlēšanās • IR.lv

Saakašvili atzīst sakāvi Gruzijas parlamenta vēlēšanās

38
Gruzijas pašreizējais prezidents Mihails Saakašvili. Foto: AFP/LETA

Miljardieris Bidzina Ivanišvili aicina Saakašvili atkāpties no prezidenta amata

Pašreizējais Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili, uzstājoties Gruzijas televīzijā ar paziņojumu, atzinis savas koalīcijas sakāvi Gruzijas parlamenta vēlēšanās un darbosies opozīcijā, ziņo BBC.

Saakašvili atzina, ka viņa konkurents miljardieris Bidzina Ivanišvili uzvarējis pirmdien notikušajās parlamenta vēlēšanās. Tas faktiski nozīmē, ka pirmoreiz Gruzijas vēsturē notiek demokrātiska varas maiņa.

Gruzijas ceļš uz NATO un integrāciju Eiropā nekādā gadījumā netiks mainīts, otrdien preses konferencē Tbilisi paziņoja Gruzijas parlamenta vēlēšanās, pēc provizoriskajiem rezultātiem, uzvarējušās apvienības “Gruzijas sapnis” līderis Bidzina Ivanišvili. Viņš arī aicināja pašreizējo prezidentu Mihailu Saakašvili pēc tam, kad viņš otrdien publiski atzina savu zaudējumu vēlēšanās, spert nākamo soli – demisionēt, ziņo aģentūra “Interfaks”.

Līdzšinējais opozīcijas līderis Ivanišvili par savu konkurentu teica: “Viņš ir pieļāvs daudzas kļūdas, un, ja viņš atkāpsies no amata, nosakot prezidenta pirmstermiņa vēlēšanas, ja pēc jaunās Konstitūcijas tiks izraudzīts premjerministrs, – viss nostāsies savās vietās. Citādi radīsies ne viena vien problēma.”

Ivanišvili uzsvēris, ka atteiksies no Saakašvili īstenotās politikas – Gruzijai būt pasaules spēlētājai, uzlabos attiecības ar kaimiņvalstīm, tajā skaitā arī ar Krieviju.

Otrdien pusdienlaikā apkopotie balsu skaitīšanas rezultāti liecināja, ka opozīcijas bloks un tās līderis Bidzina Ivanišvili saņēmis 53,19% balsu, bet pašreizējā prezidenta Mihaila Saakašvili koalīciju atbalstījis 41,51% balstiesīgo, vēsta Krievijas portāls “Newsru.com”.

“Pirmoreiz Gruzijā noticis tā, ka pilsoņi valsts varu spējuši nomainīt vēlēšanu ceļā. Tas ir liels notikums Gruzijas vēsturē,” izteicies Ivanišvili un norādījis, ka karstasinīgie gruzīni piespieduši gan valdību, gan opozīciju darboties likuma rāmjos, ziņo “Euronews”.

Viņam piekrīt politologs Soso Ciskarišvili, kurš arī uzsver šo vēlēšanu unikalitāti – proti, vara tiek nomainīta legāli vēlēšanu ceļā, nevis kā tas noticis iepriekš ar Zviadu Gamsahurdiju un Eduardu Ševardnadzi. Kā zināms, abi politiķi amatus zaudēja apvērsuma rezultātā. Tomēr politologs tāpat kā Saakašvili aicina būt pacietīgiem, kamēr tiks saskaitīti rezultāti no vienmandāta vēlēšanu apgabaliem.

Pirmdien aizvadītajās Gruzijas parlamenta vēlēšanās vadībā izvirzījusies opozīcijas koalīcija “Gruzijas sapnis”, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas otrdien izziņotie sākotnējie rezultāti. Vēlēšanās Gruzijā piedalījušies 60,8% vēlētāju, sociālajā tīklā Twitter ziņo novērotājs no Latvijas Raimonds Vējonis.

Ivanišvili savas koalīcijas uzvaru pasludināja jau drīz pēc pirmo nobalsojušo vēlētāju aptauju rezultātu publiskošanas. Taču vēl nav droši zināms, vai “Gruzijas sapnis” tiešām uzvarējis vēlēšanās, jo teju puse deputātu tiek ievēlēti vienmandāta vēlēšanu apgabalos, bet nobalsojušo vēlētāju aptauju dati balstīti uz proporcionālās pārstāvniecības sistēmu, ziņo LETA/AFP.

“Mums jāsagaida rezultāti, bet šķiet skaidrs, ka koalīcija “Gruzijas sapnis” ir ieguvusi vairākumu proporcionālajā balsojumā, bet vienmandāta vēlēšanu apgabalos vairākums balsu nodrošinātas Gruzijā valdošajai Apvienotajai nacionālajai kustībai,” televīzijā pārraidītajos komentāros norādījis Saakašvili.

Līdzšinējā parlamenta sasaukumā Saakašvili partija kontrolēja 119 no 150 deputātu vietām.

Gan Saakašvili, gan Ivanišvili pirms vēlēšanām pauda pārliecību, ka vēlēšanās gūs graujošu uzvaru, un priekšvēlēšanu kampaņa Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāju vērtējumā bija “konfrontējoša un asa”.

Ivanišvili apsūdzēja pašreizējo prezidentu autoritāra režīma iedibināšanā, bet Saakašvili savukārt apgalvoja, ka viņa oponents pielikšot punktu Gruzijas modernizācijas programmai un atgriezīs to korupcijas un haosa māktajā pagātnē.

Valdošās partijas reputāciju īsi pirms vēlēšanām iedragāja skandāls, kuru izraisīja atklātībā nonākušais videoieraksts par cietumu ieslodzīto spīdzināšanu, kas izraisīja gan ielu protestus, gan starptautisko nosodījumu, vienlaikus rosinot bažas par iespējamām nekārtībām arī pēc vēlēšanām.

Apvienotā nacionālā kustība nāca pie varas 2003.gadā pēc tā dēvētās Rožu revolūcijas, kuras laikā tika gāzts prezidents Eduards Ševarnadze.

Šīs vēlēšanas ir ļoti svarīgas, jo saskaņā ar iepriekš izdarītajiem konstitūcijas grozījumiem pēc Saakašvili pilnvaru termiņa beigām 2013.gadā pieaugs parlamenta un premjerministra ietekme, kamēr prezidenta vara tiks ierobežota.

Gan ASV, gan Eiropas Savienība (ES) aicināja Tbilisi nodrošināt godīgas vēlēšanas, uzsverot, ka no tā ir atkarīgas Gruzijas cerības integrēties Rietumu organizācijās.

Gruzijas vēlēšanu uzvarētājs Ivanišvili

Gruzijas opozīcijas līderis Bidzina Ivanišvili savulaik no nabadzības spējis iedzīvoties milzīgā bagātībā, ziņo LETA/AFP. Uz Gruzijas politiskās skatuves viņa vadītā koalīcija “Gruzijas sapnis” darbojas tikai gadu.

Ivanišvili ir veiksmīgākais uzņēmējs Gruzijas vēsturē, un žurnāls “Forbes” šogad viņu ierindoja 153.vietā starp pasaules bagātākajiem cilvēkiem, viņam piederošos īpašumus novērtējot ar 6,4 miljardiem dolāru.

Gruzijas provinces ciematiņā dzimušais Ivanišvili pie savas bagātības tika Krievijā pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados, postpadomju haosa apstākļos veicot izdevīgus privatizācijas darījumus.

Kopā ar Krievijas partneri Vitāliju Malkinu viņš savu uzņēmējdarbību sāka ar datoru tirdzniecību, bet vēlāk dibināja Krievijas Kredītbanku un ķērās pie kalnrūpniecības un metālapstrādes uzņēmumu akciju uzpirkšanas. Tās pārdevis, Ivanišvili sāka spekulācijas Maskavas akciju biržā.

Viņš nodibināja arī aptieku ķēdi, kā arī veica investīcijas nekustamajos īpašumos un lauksaimniecības uzņēmumos.

Ivanišvili kļuvis pazīstams arī kā filantrops un simtiem miljonu dolāru ieguldījis Gruzijas vēsturisko pieminekļu restaurācijā, kā arī sniedzis atbalstu teātriem, muzejiem un skolām. Viņš finansējis arī Gruzijas lielākās pareizticīgo baznīcas būvniecību, kā arī finansiāli atbalstījis simtiem gruzīnu mākslinieku un intelektuāļu. Viņš pat armiju apgādājis ar uniformām.

Ivanišvili ir arī ievērojams kolekcionārs. Tiek stāstīts, ka 2006.gadā viņš samaksājis 95 miljonus dolāru par Pablo Pikaso gleznu “Dora Maar au Chat”. Viņa stiklā un tēraudā būvēto villu Tbilisi, kuru projektējis japāņu arhitekts Šins Takamacu, grezno tādu mūsdienu mākslinieku kā Lusjēna Freida, Demjēna Hērsta un Aniša Kapūra darbi.

 

 

Komentāri (38)

buchamona 02.10.2012. 08.25

Bidzinam Ivanišvili uzvarēja – tas nozīmē, ka Tbilisi bija sasniegusi tālāko iespējamo punktu savā trajektorijā riņķojumam ap Kremli un tagad krīt atpakaļ. Žēl gruzīnus. Pietrūka spēka aizkļūt līdz NATO. Arī Rietumi ir vainīgi pie notikušās traģēdijas.

Vispirms Ukraina, tagad Gruzija. Es nezinu, vai Latvijā visi spēj novērtēt to, cik ļoti mums ir laimējies, jo esam NATO un ES dalībvalsts.

+28
0
Atbildēt

2

    grislits > buchamona 02.10.2012. 09.28

    riņķī apkārt: Arī Rietumi ir vainīgi pie notikušās traģēdijas.

    Rietumi, manuprāt, ir tā kā mazliet zaudējuši orientāciju. Tā vietā, lai reāli palīdzētu un ietekmētu lietas “eirocentriskās” valstīs un savās mājās, rietumi labāk nodarbojas ar neiespējamajām misijām – kaut ko mēģina sakārtot Afganistānā u.t.t.

    Tāpat – arābu pavasara revolūcijas – rietumi priecājas un ļauj tur iegūt ietekmi arābu fundamentālistiem. Labāk nebūtu jaukušies un atstājuši tur pie varas diktatorus u.t.t., jo nevar demokrātiju ieviest no ārpuses, sabiedrībai pašai līdz tai jāizaug. Tur, tāpat kā Krievijā (un arī daudz cilvēku pie mums padomju ēras iespaidā), vairums cilvēku labāk jūtas, ja pie varas ir viens konkrēts cilvēks ar saviem uzstādījumiem un pašiem nav jāizdara sarežģītas izvēles.

    Tos visus resursus rietumi varēja veltīt valstīm, kurām tiešām ir iespēja nostāties uz reālas demokrātijas ceļa – tā pati Gruzija, tad Ukraina, Moldova, citas A-Eiropas valstis u.tml.

    +18
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 02.10.2012. 09.22

    Tas, Gruzija nav NATO, ir Rietumu gļēvuma un netālredzības sekas, vienas no daudzajām.

    +18
    -1
    Atbildēt

    0

mary75 02.10.2012. 08.03

Saakašvili atvēra sociālos liftus, tagad augstskolās uzņem nevis pēc “blata” vai par naudu, bet gan pēc zināšanām. Viņš likvidēja totālo korupciju un blatu sistēmu visur, kur visa galvaspilsētas “inteļiģence” profesūra, utt., veidoja vienotu korumptīvo sistēmu “savējo” iekārtošanai augstskolās un naudas pelnīšanai, Saakašvili visus šos korumpētos profesorus, pasniezējus, utyt., atlaida, un tāpēc visa Tbilisi “inteliģence” viņu neieredz.
Tāpat, kā neieredz visi atlaistie policisti, citu spēka struktūru dalībnieki, utt., toties lauku iedzīvotāji, pārsvarā, par Saakašvili, tāpēc mažoritāros apgabalos viņš uzvarēs.
Ja uzvarēs populists, Gruzijā pie varas atkal būs likumīgi zagļi, atkal atgriezīsies blati, korupcija, notiks strauja vektora maiņa.
Un, Ukrainas pieredze rāda, ar ko beidzās godīgas vēlēšanas, ja pie varas nokļūst populists ar antidemokratiskām tendencēm – ar politsko pretinieku arestiem un represijām, ar visu valsts institūciju degradēšanu un pakļaušanu varai.
Skandāls ar veciem spīdzināšanu ierakstiem cieitumā, par kuriem tika samqaksāti 2 miļj., un kurus parādīja pirms vēlēšanām, jau parādīja, ar kādām metodēm opozīcija strādā, īstas KGB metodes.
Cerams, Saakašvili varu, tomēr, saglabās, pretējais rezultāts, manuprāt, būtu Gruzijas traģēdija un pagrieziens atpakaļ, Ivanišvili jau paziņoja, ka ciešāk sadarbosies ar Krieviju.

+28
-3
Atbildēt

5

    Egitazz > mary75 02.10.2012. 14.37

    gribi pateikt, ka gruzīnu vairākums ir stulbeņi, ka nevarēja novērtēt Saakašvili?

    labi, viņš izmeta korumpētus policistus, viņi nav apmierināti. Bet ir apmierināts vairākums cilvēku un jaunie policisti.

    Ja par policijas tīrīšanu bija plaši zināms un aprakstīts, tad par augstskolu tīrīšanu pirmā dzirdēšana. Un tāpat jau tad godīgo pasniedzēju un apmierināto studentu skaitam jābūt būtiski lielākam, nekā dažu desmitu atlaisto vadītāju skaitam.

    varbūt tomēr kādreiz jāaizdomājas, ka tas Saakašvili arī nemaz tik balts un pūkains nebija, ka viņi mēdz uztvert Baltijā?

    savādāk jau sanāk, ka tā tauta tāda pastulba ir, atkal ieveļ vecos blēžus. Un ko tad? Lai Saakašvili pārņem varu ar spēku un Rietumi atbalstīs?

    +1
    -14
    Atbildēt

    0

    Egitazz > mary75 02.10.2012. 19.38

    Saakašvili konfliktē ar Krieviju, nebūt nav tas, kāpēc es viņu vērtēju pozitīvi,
    ==========
    tiešām?:)
    viņam nebija nekādi izredžu organizēt netīras vēlēšanās, ņemot vērā Rietumu neformālo spiedienu. kaut gan arī ir apvainojumi administratīvā resursa izmantošanā.

    Policijas reforma-tas ja, cepuri nost par izdarīto, var tikai izteikt nožēlu, ka mūsējie tā nevar.

    Džeri, mēs jau uz savas ādas izbaudījām, ka tie sausie IKP cipari procentos neko daudz nenozīmē. Un milzīgu grūdienu Gruzijai deva ASV un starptautiskā palīdzība, bet tā nekad nebūs bezgalīga. tā kā Gruzijas ekonomiskās perspektīvas ir atkarīgās no faktoriem ārpus Gruzijas, ieskaitot tranzīta ceļus.
    P.S.
    gandrīz jau nosauci par stulbeņiem, ka neprot novērtēt. gan jau prot

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 02.10.2012. 20.36

    Ja gribi dzirdēt ne visai politkorektu, bet, principā, respektējamu Latiņinas viedokli, tad te viņš irhttp://www.novayagazeta.ru/columns/54726.html.
    Latiņinai var piekrist, var nepiekrist, bet, faktus apstrīdēt nevar, un lasīt viņu vienmēr interesanti.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 02.10.2012. 15.35

    kolpants – un tas, ka Saakašvili konfliktē ar Krieviju, nebūt nav tas, kāpēc es viņu vērtēju pozitīvi, VL arī ir “pret Krieviju”, kā es vērtēju viņus, laikam, zini.
    Viņš nav enģelis, viņam ir daudzi trūkumi, bet, viņa laikā Gruzija ir izmainījusies līdz nepazīšanai, kaut nabadzība tur vēl arvien ir milzīga, un neapmierinātība ar viņu arī tāpēc, bet, Gruzijai bija perspektīva, IKP Gruzijā auga straujāk, kā Ķīnā, kā būs tagad – var tikai zīlēt.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 02.10.2012. 14.54

    Es kaut kur teicu, ka gruzīņu vairākums ir stulbeņi?
    Es te izteicu tikai savu viedokli, jebkurš cits var domāt savādāk.
    Un tas, ka S., atšķirībā no Kremļa kleptokrātiem, spēja noorganizēt godīgas vēlēšanas, kurās uzvarēja opozīcija, un viņš savu zaudējumu jau atzina, runā tikai par labu viņam un sistēmai, ko viņš nodibinājis, ne Krievijā, ne jebkurā citā NVS valstī, nekas tāds nebūtu iedomājams.
    Un “balts un pūkains” nevar būt neviens valsts vadītājs, it sevišķi, reformators, visi pieļauj kļūdas.
    Vismaz, viņam nav konstatēti sakari ar likumīgiem zagļiem, kā Haindravam, un vēl dažiem opozīcijas līderiem, ( ko konstatējusi FRancijas policija), un neviens no viņiem nebrauca lūgties palīdzību uz Krieviju, kā Burdžanadze.

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

Guntars Čače 02.10.2012. 11.05

Bet varbūt bija tā, ka Rietumos daudzi apsveica Ivanišvili atnākšanu, jo tas noņem grūtos jautājumu par Grūzijas dalību NATO, jauna kara iespēju un nepieciešamību sniegt morālu atbalstu?
Diemžēl sekas var būt nopietnākas – Saakašvili noriets aizvērs ceļu Kaspijas jūras un Centrālāzijas resursu eksportam uz Eiropu, pasniegs šo reģionu Kremlim “uz paplātes”. Ziemeļu ceļš uz Afganistānu būs pilnīgā Maskavas kontrolē.

+17
0
Atbildēt

2

    Guntars Čače > Guntars Čače 02.10.2012. 22.09

    BBC vienmēr izceļas ar objektivitāti:) Tomēr bija vesela virkne starptautisku organizāciju un NVO, kas pārmeta Saakašvili autoritārismu. Tādējādi ierobežoja viņa iespējas bremzēt prokrieviskos konkurentus. Tagad lai priecājas par rezultātiem kopā ar Putinu. Mums gan nevarēsim piedalīties svinībās. Vispirms Ukraina, tad Grūzija, kas nākamais? Nav īpašu ilūziju, kādus secinājumus izdara Maskavā.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    JānisLetiņš > Guntars Čače 02.10.2012. 19.07

    Rietumu valstvīri apsveica, jo ir jāapsveic saskaņā ar diplomātisko protokolu. Kas attiecas uz neoficiālajiem rietumiem, tad vismaz BBC, nepārprotami uzsvēra, ka Ivanišvilli uzvarēja, jo varēja neierobežoti finansēt savu kampaņu, un vēl piebilda, ka tā ir Saakašvili liktenīgā kļūda, kuras dēļ par objektīvām šīs vēlēšanas ir grūti uzskatīt.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu