Pētnieks: Interneta vēlēšanas nepalielinās līdzdalību • IR.lv

Pētnieks: Interneta vēlēšanas nepalielinās līdzdalību

14
11.Saeimas vēlēšanās atver vēlēšanu kasti ar biļeteniem. Foto: Raitis Plauks, F64
Līva Rubene

Kamēr speciālisti diskutē par interneta balsošanas drošību, Tiesu administrācija izsludina iepirkumu

Interneta balsošanu izmanto tie iedzīvotāji, kas tāpat balsotu vēlēšanās, tātad tas nebūt nepalielinās vēlēšanu līdzdalību. To apliecina līdzšinējā pieredze Šveicē, ASV, Igaunijā, pirmdien notikušajā diskusijā par internetvēlēšanām teica Vidzemes Augstskolas docents un pētnieks Visvaldis Valtenbergs.

Valtenbergs arī norādīja, ka pagaidām neapstiprinās arguments, ka vēlēšanas interneta vidē tām piesaistītu jaunāko paaudzi. Viņaprāt, diskusija par interneta vēlēšanām ir patiesībā par tiesisko infrastruktūru, tehnoloģiju infrastruktūru un politisko kultūru.

Lai arī ir skaidrs, ka nākamā gada pašvaldību vēlēšanas notiks kā ierasts, diskusija par iespējām nākotnē Latvijā ieviest vēlēšanas interneta vidē nerimst. 24. septembrī par to diskutētājus bija pulcējusi Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultāte. Izskanējušie viedokļi bija pietiekami dažādi, tika izvērtētas iespējas, riski un vajadzība pēc šādām vēlēšanām.

Kā galvenie plusi internetvēlēšanām tika minēti to ērtums, procesa paātrināšana. Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars teica – pēc vēlēšanām patlaban vajadzīgas trīs nedēļas, lai uzzinātu galarezulātu, taču, ja būtu vēlēšanas interneta vidē, laiks tiktu krietni samazināts. Šīs vēlēšanas būtu veids, kā balsot tiem, kuri ceļo, un pilsoņiem, kuri ilgstoši uzturas ārzemēs.

Lai arī Latvijai ir veiksmes stāsts ar portālu “ManaBalss.lv”, pirms ieviest internetvēlēšanas, šis process ir jāsakārto fiziskajā vidē, diskusijā norādīja profesore un Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācijas prezidente Signe Bāliņa. Viņasprāt, pastāv potenciāls risks gan no procesa organizatoru, gan programmas piegādātāju, kā arī no hakeru puses, lai šādu vēlēšanu rezultāti būtu neapstrīdami. 

Lai Latvijā vēlēšanās būtu iespējams nobalsot internetā, platformā “ManaBalss.lv” sākts vākt parakstus to atbalstam. Patlaban ir savākti vairāk nekā 8700 parakstu. Tādējādi šī likumdošanas iniciatīva tuvojas 10 000 parakstu, kas nepieciešami, lai to iesniegtu Saeimā. Apliecinājuma devējiem ir jābūt vismaz 16 gadus veciem.

Idejas iniciatore Baiba Ērmane norāda, ka iespēja piedalīties vēlēšanās, referendumos un parakstu vākšanās internetā ietaupītu nodokļu maksātāju naudu, turklāt visās pasaules malās esošie Latvijas pilsoņi varētu piedalīties vēlēšanās, ko daudziem šobrīd liedz attālums, laika vai līdzekļu trūkums. “Piedāvāju mainīt vēlēšanu un referendumu likumus, lai dotu tiesības balsot arī internetā, un palielināt darbinieku skaitu, kuri dodas pie pilsoņiem, kuri veselības stāvokļa vai materiālā nodrošinājuma trūkuma dēļ nespēj piedalīties vēlēšanās un referendumos iecirkņos vai internetā,” skaidro izmaiņu rosinātāja. Viņa uzsver, ka katra balss ir svarīga – arī tā, kura nevar nokļūt līdz vēlēšanu iecirknim.

Savukārt 4.septembrī Ministru kabineta komitejā, izskatot Satiksmes ministrijas (SM) izstrādāto koncepciju par e-vēlēšanu sistēmas ieviešanu, izcēlās spraigas diskusijas par to, vai šāda sistēma Latvijā ir nepieciešama un cik tā būs droša. Ņemot vērā nozares speciālistu daudzos iebildumus par e-vēlēšanu sistēmas drošumu, SM piedāvāja no sākuma īstenot pilotprojektu – programmēt e-vēlēšanu sistēmu un kopā ar nozares profesionāļiem to testēt.

Ministri vienojās, ka koncepcija tiek virzīta izskatīšanai uz valdības sēdi, taču SM ir jākonkretizē pilotprojekta īstenošana un jāsamazina tā ieviešanas izmaksas, ziņo LETA.

Tikmēr Tiesu administrācija ir izsludinājusi iepirkumu par elektronisko aptauju un vēlēšanu sistēmas izstrādi, ieviešanu un garantijas nodrošināšanu.

 

Komentāri (14)

Rudais 25.09.2012. 14.45

Pētnieks nav ņēmis vērā, ka sistēma vēl nav uzbūvēta. Ja iesim igauņu pēdās, kur interneta vēlēšanām nepeiciešams Mobilasi Id , kas ;arzem;es nav pieejamies vai personas id-karte ar elektronisko parakstu, tad līdzdalības pieaaugumu tiešām nav pamata gaidīt. Ja verēs izmantot interneta banku autorizāciju, tad ārzemēs studējošie vai strādājošie to varēs bez grūtībām un līdzdalības pieaugums būs ievērojams. Man personīgi ir pazīstami 4 ārzememēs studējoši jaunieši, kas izmantotu šādu iespēju piedalīties vēlēšanās, jo aizbraukt vēlēsnu dienā uz vēstniecību viņiem ir par dārgu.

+4
0
Atbildēt

1

    tuba76 > Rudais 25.09.2012. 15.53

    Piekrītu. Vēlēšanu aktivitāti samudžināta reģistrācija un identifikācija tiešām neveicinās. Tas jau arī bija klupšanas akmens balsošanai pa pastu – iemest listi pastkastē jau var, bet, ja tāpat jābrauc pirms tam identificēties uz vēstniecību pie tam darba laikā, tad tam nav vairs nekādas jēgas. T.s. bankas e-identifikācija gan varētu būt labs risinājums, bet jādomā, ka visi ārzemju latvieši nav Latvijas banku klienti. Ja vēl elektronisko parakstu varētu iegādāties ar vēstniecības starpniecību.
    Es savā zviedru bankā e-identifikāciju saņemu caur internetbanku, tā ir derīga šķiet vienu gadu un ar to varu risināt principā visas vairāk vai mazāk jūtīgas darbības – deklarēt nodokļus, kontaktēties ar veselības aprūpi, slimokasi, veikt pensijas fondu aktivitātes utt utml.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Kristīne 25.09.2012. 20.34

“To apliecina līdzšinējā pieredze Šveicē, ASV, Igaunijā, pirmdien notikušajā diskusijā par internetvēlēšanām teica Vidzemes Augstskolas docents un pētnieks Visvaldis Valtenbergs.”
===
Kāda “līdzšinējā pieredze”? Liekas, ka
1) pasākumam vistuvāk ir ēsti, bet arī šamiem tas vēl ir pa pusei pilotprojekts…
2) pasākums ir pajauns, tāpēc spriest par dažnedažādiem “rezultātiem” sevi cienošam pētniekam nevajadzētu (vismaz bez atrunām/reservations).

+1
0
Atbildēt

0

Anna Gaigule 25.09.2012. 18.58

Mazu valstu politiku arvien vairāk nosaka starptautiskās korporācijas un līgumi, tāpēc lokālas valsts mēroga vēlēšanas ir tikai demokrātijas teātris. Nav brīnums, ka ieinteresētu dalībnieku paliek arvien mazāk.
Par internetbanku autentifikācijas nedrošību citos pakalpojumos skatiet: http://math.ut.ee/~arnis/bankauth/ (taisnības labad gan jāsaka, ka kļūdas un paviršība vairāk ir citu pakalpojumu, nevis banku pusē).

+1
0
Atbildēt

2

    Rudais > Anna Gaigule 26.09.2012. 05.27

    No tā ka Latvijā ir daudzos portālos ir vāji uztaisīta bankas dotās autentifikācijas kontrole nevar izdarīt secinājumu: banku autorizācija ir nedroša. Diemžēl to nesaprot pat LU IT profesori, kur nu vēl pārējā publika. Bet tāpēc tiem, kas to saprot vajadzētu rūpīgi skaidrot žurnālistiem, kur ir drošības caurumi un kur to nav. Citādi visi politiķi jau ir sabiedēti ar šiem drošības caurumiem tā , ka viņiem ir bail atbalstīt interneta vēlēšanu sistēmas izveidi Latvijā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Anna Gaigule > Anna Gaigule 23.10.2012. 21.07

    LU IT profesori labi saprot, kas ir matemātika, un kas — aizklātas vēlēšanas. Ar esošajām metodēm principā nav iespējams izveidot uzticamu risinājumu, kas ļauj nekļūdīgi saskaitīt balsis, tai pat laikā nezinot, kurš par ko ir balsojis.
    Kaut kādas iespējas paver: http://en.wikipedia.org/wiki/Homomorphic_encryption#Fully_homomorphic_encryption bet no tā līdz reāli strādājošai vēlēšanu sistēmai ir ļoti tāls ceļš ejams.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu